Κορoνοϊός: Διαδηλώσεις κατά των νέων μέτρων σε Ολλανδία, Αυστρία και Αυστραλία

Οξύνεται η διαμαρτυρία εναντίον των μέτρων κατά του κορoνοϊού που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της πανδημίας, που επελαύνει στην Ευρώπη.

Διαδηλώσεις

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Βιέννη, σκηνές βίαιων ταραχών στην Ολλανδία, λεηλασίες και βανδαλισμοί στις γαλλικές Αντίλες.

Οξύνεται η διαμαρτυρία εναντίον των μέτρων κατά του κορoνοϊού που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της πανδημίας, που επελαύνει στην Ευρώπη.

Οι αναταραχές στη Βιέννη της Αυστρίας

Στην αυστριακή πρωτεύουσα, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν δυο βήματα από το αυτοκρατορικό παλάτι του Χόφμπουργκ για να διαμαρτυρηθούν για την «δικτατορία» και τον «φασισμό» του κορονοϊού, δύο ημέρες πριν από την έναρξη εφαρμογής του νέου καθολικού, εθνικού lockdown στην Αυστρία που θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.

Ανάμεσά τους, η Καταρίνα Γκίρσερ, μία διαδηλώτρια από το Τυρόλο που έκανε ταξίδι έξι ωρών για να φθάσει στην Βιέννη και να διαδηλώσει. «Δεν είναι κανονικό να μας στερούν τα δικαιώματά μας», λέει αυτή η 42χρονη καθηγήτρια που λυπάται για το ότι «η κυβέρνηση θέλει να μας διχάσει».

Σε μία Ευρώπη που έγινε και πάλι το επίκεντρο της επιδημίας, η Αυστρία, όπου τα κρούσματα φθάνουν σε επίπεδα πρωτοφανή από την άνοιξη του 2020, είναι η πρώτη χώρα που επιβάλλει και πάλι lockdown στον πληθυσμό της. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, πολλές άλλες χώρες έχουν ανακοινώσει την σκλήρυνση των περιοριστικών μέτρων. Η Αυστρία έγινε επίσης η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό στο σύνολο του πληθυσμού από την 1η Φεβρουαρίου.

Η διαδήλωση στην Βιέννη πραγματοποιήθηκε ειρηνικά, παρά τις ρίψεις καπνογόνων και αντικειμένων, και υπό την επιτήρηση των δυνάμεων της αστυνομίας, που φοβόταν την παρουσία εθνικιστών, νεοναζί και χούλιγκαν και την επανάληψη του χθεσινού σεναρίου του Ρότερνταμ στην Ολλανδία, όπου η διαδήλωση εξελίχθηκε σε έκρηξη βίας.

Επεισόδια και στην Ολλανδία

Η ολλανδική αστυνομία άνοιξε πυρ με πραγματικά πυρά και δύο διαδηλωτές τραυματίσθηκαν. Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες και πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, πυρπόλησαν αστυνομικά οχήματα προκαλώντας κατάσταση χάους. «Προειδοποιητικά πυρά ρίχθηκαν επανειλημμένα. Σε κάποια στιγμή, η κατάσταση έγινε τόσο επικίνδυνη που οι αστυνομικοί αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να πυροβολήσουν κατά στόχων», εξήγησε η ολλανδική αστυνομία.

Ακολούθησαν δεκάδες συλλήψεις, επτά άνθρωποι τραυματίσθηκαν , ανάμεσά τους αστυνομικοί, ενώ ο δήμαρχος του Ρότερνταμ Αχμεντ Αμπουταλέμπ μίλησε για «όργιο βίας». Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κυρίως κατά της πιθανής απαγόρευσης εισόδου σε εστιατόρια και μπαρ ατόμων που δεν έχουν εμβολιασθεί ή δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν νοσήσει.

Σήμερα, νέες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Μπρέντα, όπου περί τα 300 άτομα έκαναν ειρηνική πορεία, και στο Αμστερνταμ, όπου εκατοντάδες άνθρωποι που αντιτίθενται στα περιοριστικά μέτρα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, παρά την ματαίωση της συγκέντρωσης που είχε αρχικά προγραμματισθεί. Η οργάνωση United We Stand Europe επικαλέσθηκε στην σελίδα της στο Facebook «την κόλαση χθες το βράδυ στο Ρότερνταμ» για να ματαιώσει την σημερινή συγκέντρωση στο Αμστερνταμ. Τον Ιανουάριο, βίαιες ταραχές ξέσπασαν στην Ολλανδία, οι σοβαρότερες εδώ και σαράντα χρόνια, μετά την επιβολή lockdown.

Βία στις γαλλικές Αντίλες

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η κινητοποίηση των αντιπάλων του υγειονομικού πιστοποιητικού και του υποχρεωτικού εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού υπό την αιγίδα συνδικάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών εξελίχθηκε σε έκρηξη βίας την Γουαδελούπη.

Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί από τις αρχές, η χθεσινή νύκτα σημαδεύτηκε από λεηλασίες και εμπρησμούς. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αστυνομικό όχημα και χωροφύλακες έγιναν στόχος αληθινών πυρών. Καταστήματα λεηλατήθηκαν στο Πουάντ-α-Πιτρ, τέσσερα κτίρια πυρπολήθηκαν, ενώ οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και πέταξαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις.

Στην Αυστραλία, 10.000 άνθρωποι έκαναν πορεία στο Σίδνεϊ και χιλιάδες στην Μελβούρνη για να διαμαρτυρηθούν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, που ισχύει σε ορισμένες πολιτείες και εδάφη για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, την ώρα που η ζωή επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς στην χώρα. Στην Μελβούρνη, πραγματοποιήθηκε και μία από τις πρώτες αντιδιαδηλώσεις, όπου περί τα 2.000 άτομα διαδήλωσαν υπέρ των μέτρων κατά της Covid.