Κωστής Χατζηδάκης: Θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομία στο Eurogroup

Στο Eurogroup ο Κωστής Χατζηδάκης

χατζηδάκης

Ο υπουργός Eθνικής Oικονομίας και Oικονομικών Kωστής Xατζηδάκης θα συμμετέχει για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του Eurogroup και του Εcofin που θα γίνει σήμερα και αύριο, Παρασκευή 14 Ιουλίου όπου θα τεθεί το θέμα των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης.

Πάντως από τους κανόνες αυτούς θα εξαρτηθεί το πώς θα διαμορφωθούν τα πλεονάσματα της χώρας μας τα επόμενα έτη αλλά και το πώς θα διασφαλισθεί η απομείωση του χρέους.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως η έναρξη της μεγάλης συζήτησης για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας σε επίπεδο Ευρωζώνης – το οποίο θα κρίνει το εύρος και το χρονοδιάγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής με βασικό οδηγό τα πρωτογενή πλεονάσματα-  συμπίπτει με την ανάληψη των νέων καθηκόντων του κ. Χατζηδάκη.

Υπενθυμίζεται δε πως οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών του Βορρά επιδιώκουν να εφαρμοστούν πιο αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωζώνης, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών του Νότου τάσσονται υπέρ στο να συνεχιστεί η δημοσιονομική χαλάρωση.

Σημειώνεται δε πως η Κομισιόν απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να αποσύρουν όλα τα μέτρα στήριξης  για τους πολίτες που έχουν απομείνει, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και την ίδια στιγμή ζητεί από αυτές να εφαρμόσουν σφιχτή δημοσιονομική πολιτική που θα διασφαλίζει την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Η γραμμή Χατζηδάκη

Η γραμμή του νέου “τσάρου” Οικονομικών είναι ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία αλλά και σταδιακή προσαρμογή το επόμενο διάστημα, όχι όμως απότομη.  Και βασικό ζητούμενο της ελληνικής αποστολής είναι να επιτευχθεί συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα από το 2,3% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο που προέβλεπε η προηγούμενη δέσμευση μέχρι το 2060. Οπότε η Ελλάδα θα έχει εξοφλήσει το 75% των δανείων πουν πήρε από τον μηχανισμό στήριξης.

 Οι δημόσιες δαπάνες

Η Κομισιόν έχει επισημάνει πως η αύξηση των δημοσίων δαπανών σε ετήσια βάση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 2,6%. Αυτό πρακτικά σημαίνει για την χώρα μας πως το κόστος όποιον παροχών δεν θα πρέπει να υπερβεί  τα 2,7 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι το συνολικό ύψος των πρωτογενών δαπανών ανέρχεται στα 106 δισ. ευρώ.

Πάντως  σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, η  Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει τα επόμενα χρόνια σε μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα, τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ  με δεδομένο το υψηλό δημόσιο χρέος.

Τα μοναδικά «παράθυρα»  για να διαφύγουν οι χώρες της ΕΕ από τον αυστηρό οριζόντιο δημοσιονομικό κανόνα είναι να γίνουν τροποποιήσεις στο μίγμα των φόρων και στις διμερείς συμφωνίες μεταξύ Βρυξελών και κρατών – μελών  υπό την προϋπόθεση ότι οι προϋπολογισμοί  θα οδηγούν σε καθοδική τροχιά το χρέος τους. Δηλαδή εάν οι δείκτες των χωρών  υποδηλώνουν βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα, τότε αυτές θα έχουν πιο μεγάλη ευελιξία στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, όπως στις μειώσεις φόρων.

Το μεσοπρόθεσμο

Το  Μεσοπρόθεσμο 2023 – 2026 που κατατέθηκε στην Κομισιόν  προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Ο  στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα αναθεωρήθηκε στο 1,1% του ΑΕΠ για το 2023 από 0,7% του ΑΕΠ που ήταν η εκτίμηση στον προϋπολογισμό για να ανέβει στο 2,1% του ΑΕΠ για το 2024, στο 2,3% το 2025 και στο 2,5% το 2026.
  • Το χρέος της γενικής κυβέρνησης  αναμένεται να μειωθεί σε 162,6% του ΑΕΠ το 2023, στο 150,8% το 2024, στο 142,6% το 2025 και στο 135,2% το 2026.

H ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

«Σήμερα Πέμπτη 13 Ιουλίου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου ο κ. Χατζηδάκης θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής πολιτικής. Επιπλέον, η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη, το ρόλο του ευρώ ως διεθνές νόμισμα, την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ και την προώθηση της ενιαίας αγοράς κεφαλαίων (Capital Market Union).

Στην συνεδρίαση του ECOFIN, που θα διεξαχθεί αύριο Παρασκευή 14 Ιουλίου, θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η θέσπιση νέων πηγών ιδίων πόρων για τον
προϋπολογισμό της Ε.Ε., η παροχή οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία, η μεταρρύθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, ενώ θα παρουσιαστεί και το πρόγραμμα της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα συμμετάσχει επίσης σε τελετή υπογραφής για την δημιουργία ενός νέου Καταπιστευματικού Ταμείου για την Ουκρανία (EU4U Fund), το οποίο θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στο περιθώριο των συνεδριάσεων, ο κ. Χατζηδάκης θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους » σημειώνει σήμερα μεταξύ άλλων το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε ανακοίνωση του.