Κυρανάκης για το τρένο της Πάτρας: «Ας καθίσουμε όλοι στο τραπέζι – Πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική»

«Πρέπει να γίνει με μια εναλλακτική το έργο. Η υπογειοποίηση από το Ρίο έχει απορριφθεί ήδη δύο φορές» είπε μεταξύ άλλων απαντώντας σε ερώτηση του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.

Κυρανάκης για το τρένο της Πάτρας: «Ας καθίσουμε όλοι στο τραπέζι - Πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική» Οχι, δεν ηταν κεκλεισμένων των θυρών η συνεδρίαση. Ο κ. Κυρανάκης και ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν μόνοι τους στη Βουλή με τον Πρόεδρο και 2-3 υπαλλήλους!

Νέα συζήτηση για την εύρεση μιας ευέλικτης λύσης φαίνεται πως δρομολογεί η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα της έλευσης του τρένου στην Πάτρα. Χθες το μεσημέρι, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης απάντησε στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Παναγιωτόπουλου για το θέμα.

Με ειλικρίνεια, παραδέχθηκε ότι το σχέδιο της πλήρους υπογειοποίησης έχει απορριφθεί δύο φορές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάλεσε τους φορείς της περιοχής σε έναν ανοικτό διάλογο για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η λογική της υπογειοποιημένης γραμμής.

«Πρέπει να φτάσει το τρένο στην Πάτρα. Αυτή την περίοδο εξετάζουμε, μαζί με συναδέλφους βουλευτές και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εναλλακτικές για το πώς μπορεί να συμβεί αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρανάκης. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, τόνισε: «Με χαρά να καθίσουμε όλοι μαζί –βουλευτές, δήμαρχος και περιφερειάρχης– σε ένα τραπέζι και να δούμε τις εναλλακτικές».

Πρόκειται για την πρώτη φορά που κυβερνητικός αξιωματούχος προτείνει επίσημα να ανοίξει η συζήτηση για άλλη μορφή υλοποίησης του έργου, πέρα από την πλήρη υπογειοποίηση από το Ρίο ως πριν το νέο λιμάνι.

Η τοποθέτηση αυτή ήρθε μία εβδομάδα μετά τη συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος διαβεβαίωσε την εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη λύση της πλήρους υπογειοποίησης από το Ρίο έως το νέο λιμάνι. Συμπεραίνουμε από τα λεγόμενα των δύο κυβερνητικών στελεχών ότι ακόμα αναζητείται η κατάλληλη φόρμουλα για την εκτέλεση του έργου.

Στην ερώτησή του, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος έθεσε επίμονα το ζήτημα της αποτυχίας χρηματοδότησης του έργου και την έλλειψη προγραμματισμού. «Γιατί έχουν απορριφθεί οι δύο προτάσεις μας από την Ευρώπη; Υπάρχει πρόβλεψη για άλλες πηγές χρηματοδότησης; Παραμένει η κυβέρνηση σταθερή στη θέση της για την υπογειοποίηση;» διερωτήθηκε, τονίζοντας πως «το έργο έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε και τις μεγάλες καθυστερήσεις στα υπόλοιπα τμήματα της γραμμής, ειδικά από τον Ψαθόπυργο ως το Ρίο, όπου δεν υπάρχει εργολαβία. Επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση για ελλιπή τεκμηρίωση του φακέλου προς την ΕΕ για την υπογειοποίηση, αναφέροντας λεγόμενα του επιτρόπου Μεταφορών Απόστολου Τζιτζικώστα πως δεν είχαν ολοκληρωθεί περιβαλλοντικοί όροι, απαλλοτριώσεις και λειτουργικά στοιχεία που θα δικαιολογούσαν την επένδυση.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης επιβεβαίωσε ότι το κόστος του έργου στη δεύτερη πρόταση προς την Ευρώπη έφτασε τα 477 εκατ. ευρώ λόγω της τοπικής απαίτησης για υπογειοποίηση. Ξεκαθάρισε πως η γραμμή πρέπει να φτάσει στην Πάτρα, και μάλιστα άμεσα, προτάσσοντας ως βάση τη διασύνδεση με τον υφιστάμενο σταθμό του Ρίου, αλλά χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες και επιπλέον υπογράμμισε ότι «η υφιστάμενη γραμμή του Προαστιακού είναι από τις πέντε πιο δημοφιλείς της χώρας».

Σε εκείνο το σημείο, ο κ. Κυρανάκης άνοιξε τη νέα συζήτηση: «Το τμήμα από το Ρίο μέχρι την Πάτρα πρέπει να γίνει με μια εναλλακτική. Η υπογειοποίηση έχει απορριφθεί ήδη δύο φορές για λόγους που έχουν τεκμηριωθεί στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με χαρά οι συνάδελφοι βουλευτές, ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης, να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να δούμε τις εναλλακτικές».

Με τις τοποθετήσεις Κυρανάκη, το θέμα της έλευσης του τρένου στην Πάτρα περνά σε νέα φάση, με την ανάγκη για ευρεία πολιτική και κοινωνική συνεννόηση να καθίσταται πλέον επιτακτική. Η επόμενη μέρα θα κριθεί από τη βούληση των τοπικών φορέων να συμμετάσχουν ενεργά στη χάραξη μιας ρεαλιστικής και βιώσιμης λύσης, είτε αυτή δίνεται μέσα από την εύρεση πόρων από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την πλήρη υπογειοποίηση, είτε η λύση έρθει μέσα από έναν συμβιβασμό με τη λογική και μείωση του κόστους του έργου με υπογειοποίηση μικρότερου τμήματος της γραμμής.