Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις του μετά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδυάζει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και με μια γρήγορη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος ης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.
«Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 εφόσον από τις εκλογές ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και προκύψει σταθερή κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων. Τα επιτόκια στην Ελλάδα δεν καθορίζονται από την τράπεζα της Ελλάδος αλλά από την ΕΚΤ η οποία συνυπολογίζει πολλές παραμέτρους με κυριότερη συγκράτηση του πληθωρισμού. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα εφόσον μπορέσει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα θα μπορέσει να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού. Με άλλα λόγια η ελληνική δημοκρατία να δανείζεται φθηνότερα, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».
«Η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων, αναγνωρίζει δηλαδή μεγαλύτερη ευελιξία ως κράτη μέλη, να διαπραγματευόμαστε μαζί με την ευρωπαική επιτροπή μια λογική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους χωρίς ασφυκτικούς κανόνες», δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην πρόταση της Κομισιόν.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να τονίσει ότι απαιτείται πολύ πιο γρήγορη πρόοδος και πως οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να συμφωνηθούν πριν το τέλος του έτους.
«Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα είναι να επιστρέψουμε στους προηγούμενους κανόνες πράγμα που θα γίνει αυτόματα αν δεν συμφωνηθεί καινούριο πλαίσιο», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδυάζει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και με μια γρήγορη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους».
Και συνέχισε: «Θέλουμε να μπορούμε να χαράσσουμε πολιτική αποκλιμάκωσης του χρέους που δεν θα υπονομεύει τους βασικούς αναπτυξιακούς μας στόχους».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News