Λειτουργία τριών ΦΟΣΔΑ στη Δυτική Ελλάδα πρότεινε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας
Με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας ζητά την εξαίρεση της Περιφέρειας από το σχέδιο συγχώνευσης των ΦΟΔΣΑ, προτείνοντας τη διατήρηση τριών διακριτών φορέων ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Στο πλαίσιο συνεδρίασης της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, ο Πρόεδρος κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος έθεσε στο επίκεντρο την υπόθεση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις και το μέλλον των δομών αυτών στην Περιφέρεια. Τη σκυτάλη πήραν οι πρόεδροι των επιμέρους ΦΟΔΣΑ: ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας κ. Απ. Κασόλας (ΦΟΔΣΑ 3ης ΔΕΝ Αιτωλοακαρνανίας), ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Γρ. Αλεξόπουλος (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αχαΐας) και ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρ. Χριστοδουλόπουλος (ΦΟΔΣΑ Ηλείας).
Όπως ανέφεραν, σε πανελλαδικό επίπεδο η διαδικασία συγχωνεύσεων βρίσκεται στην τελική φάση, με εξαίρεση τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας. Τεκμηρίωσαν δε την αναγκαιότητα να παραμείνει σε ισχύ το αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης, προσαρμοσμένο στη γεωμορφολογία και τις ανάγκες της περιοχής (ορεινότητα, μεγάλες αποστάσεις, χαμηλή οδική συνδεσιμότητα).
Η Αυτοδιοίκηση της Δυτικής Ελλάδας, με καθολική συμφωνία, ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την εξαίρεση της Περιφέρειας από τις υποχρεωτικές συγχωνεύσεις και την επανεξέταση του μοντέλου διαχείρισης, επικαλούμενη τεκμηριωμένες παραμέτρους – ανάλογες με αυτές που εφαρμόστηκαν στην Κρήτη, όπου διατηρήθηκαν οι υφιστάμενοι φορείς λόγω ιδιαίτερων συνθηκών.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας τόνισε ότι η κάθε Π.Ε. (Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας) έχει εκπονήσει δικό της διαχειριστικό σχέδιο, εγκεκριμένο και ενταγμένο σε αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία, και μια ενδεχόμενη συγχώνευση θα είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή σχεδιασμών, καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων και απώλεια πολύτιμων πόρων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ, ύστερα από συζήτηση, αποφάσισε ομόφωνα:
- Την αποδοχή της τεκμηριωμένης πρότασης για διατήρηση και ενίσχυση των τριών ΦΟΔΣΑ, ενός ανά Περιφερειακή Ενότητα.
- Την προώθηση του αιτήματος ακρόασης αρχικά από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και, εφόσον δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση, απευθείας από τον Πρωθυπουργό.
- Την έκκληση προς την πολιτεία να σεβαστεί τις ανάγκες και την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να επιτρέψει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να συνεχίσει την ορθολογική και αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News