Λιγότερο ισχυρή κυβέρνηση με αδύναμη αντιπολίτευση

Ο Θεόδωρος Λουλούδης είναι εκδότης – διευθύνων σύμβουλος εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Κανένα «μεγάλο» κόμμα δεν πρέπει να πανηγυρίζει, διότι κανένα δεν πέτυχε τους στόχους του. Τα αποτελέσματα των εκλογών, τα οποία πρέπει να συγκριθούν με αυτά των εθνικών εκλογών, έδωσαν σε όλα λόγους να ανησυχούν.

Η ΝΔ κατέγραψε μεγάλες απώλειες, έχοντας την μεγαλύτερη πτώση που καταγράφηκε ποτέ μεταξύ εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών. Σε συνδυασμό με την άνοδο των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της, αλλά και γενικότερα την ενίσχυση της αντισυστημικής ψήφου, επιβάλλεται να βρει τρόπους να αυξήσει την παραγωγικότητα της κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Εχει σημασία να επισημάνουμε τα πολύ μικρά ποσοστά που έλαβε η ΝΔ στην εκτός Αττικής Ελλάδα, τα οποία επιβάλουν να φέρει αποτελέσματα και στα θέματα της ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας. Οπως έχει σημασία να λάβει το μήνυμα ότι η «σταθερότητα» την οποία «πουλά» είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός.

Πρέπει να πείσει ότι «η πολιτική σταθερότητα θα φέρει οφέλη και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κινείται κάτω από τον πήχη, αφού δεν κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις των τελευταίων εθνικών εκλογών και η απόστασή του από το τρίτο κόμμα μειώθηκε κατά πολύ. Ο ΣΥΡΙΖΑ «επιβίωσε», αλλά η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη διότι θα πρέπει να παραγάγει πραγματική πολιτική και διότι οι φωνές για τη συνένωση της Αριστεράς θα ενταθούν.

Το ΠΑΣΟΚ δεν κατόρθωσε να κεφαλαιοποιήσει τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, κινούμενο ανοδικά μεν, αλλά όχι πολύ μακριά από την επίδοση του στις εθνικές εκλογές, ένα χρόνο πριν. Μεγάλο πρόβλημα παραμένουν οι χαμηλές επιδόσεις του στην Αττική.

Η χώρα έχει ανάγκη από ένα δεύτερο ισχυρό κομματικό πυλώνα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός τους έχει ήδη δηλώσει πολλαπλά ότι κανένα από τα δύο κόμματα, στη σημερινή τους μορφήμ δεν μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και το ΚΚΕ, τα μικρότερα κόμματα, είναι ξεκάθαρα στην όχθη των κερδισμένων, αλλά με ακραίες θέσεις και αριθμό ψήφων περίπου ίδιο με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, με τα οποία δεν μπορούν να επηρεάσουν πολιτικές.