Λιβύη: Φόβοι από ΟΗΕ και ΠΟΥ για τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών
«Aνησυχούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών, κυρίως από το μολυσμένο νερό και την κακή υγιεινή».
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εργάζονται για να αποτρέψουν την εξάπλωση ασθενειών στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης που έχει πληγεί από τις πλημμύρες για να αποφευχθεί μια «δεύτερη καταστροφική κρίση» στην περιοχή, δήλωσε ο διεθνής οργανισμός τη Δευτέρα.
Φόβοι για εξάπλωση ασθενειών στη Ντέρνα
Η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) εξήγησε σε μια δήλωση ότι ομάδες από εννέα υπηρεσίες του ΟΗΕ ήταν παρούσες επί του πεδίου στην Ντέρνα και σε άλλες πόλεις στην ανατολική Λιβύη για να παράσχουν βοήθεια και υποστήριξη σε όσους επλήγησαν από την καταιγίδα Ντάνιελ, η οποία σάρωσε την περιοχή στις 10 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας περισσότερους από 3.000 νεκρούς ενώ χιλιάδες άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται.
«Οι τοπικές αρχές, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και η ομάδα του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) ανησυχούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών, κυρίως από το μολυσμένο νερό και την κακή υγιεινή», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Η ομάδα (του ΠΟΥ) συνεχίζει να εργάζεται για την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών και την αποφυγή μιας δεύτερης καταστροφικής κρίσης στην περιοχή», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τις τελευταίες ημέρες ομάδες της Unicef, του Ταμείου του ΟΗΕ για τα Παιδιά, που βρίσκεται στη Ντέρνα και τα περίχωρά της, παρείχαν «ιατρικά κιτ έκτακτης ανάγκης» σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης για να υποστηρίξουν 15.000 άτομα για τρεις μήνες.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) από την πλευρά της διανέμει «βασικά κιβώτια βοήθειας, όπως κουβέρτες, πλαστικά σεντόνια και εξοπλισμό μαγειρέματος, σε 6.200 εκτοπισμένες οικογένειες στην Ντέρνα και τη Βεγγάζη», τη μεγάλη πόλη στην ανατολική Λιβύη, επισημαίνεται στο Δελτίο Τύπου.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ifimerida, μερίδες τροφίμων διανεμήθηκαν σε περισσότερα από 5.000 νοικοκυριά από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) και 28 τόνοι ιατρικών προμηθειών απεστάλησαν με πτήση ναυλωμένη από τον ΠΟΥ. Όσον αφορά τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), στήριξε «460 οικογένειες με μη διατροφικά είδη και άλλες 4.000 επιπλέον οικογένειες στη Βεγγάζη με φάρμακα».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News