Λουκάς Θάνος – Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στην “Π”: Θα ακολουθήσω αυτό που πιστεύω

“Με τιμά που με επέλεξαν ανάμεσα από 29 άτομα. Είναι μια επιλογή με πολλές παραμέτρους και είμαι πολύ ευχαριστημένος” δήλωσε ο Λουκάς Θάνος, νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Λουκάς Θάνος

Κατά πλειοψηφία, με πέντε ψήφους υπέρ από τους Πέτρο Βάη, Γιώργο Μαγιάκη, Τάκη Σκιαδά, Τζέλα Λάζαρη και Μαρία Νικολάου, δύο λευκά από τις Μαριάννα Σταματιάδου και Γιάννα Ροϊλού και ένα κατά από τον Θεόδωρο Ντρίνια, εκλέχθηκε χθες ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ο Λουκάς Θάνος ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Ιουλίου και θα μείνει στη θέση για δύο χρόνια με τη δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμα έτος.

Στη συνεδρίαση κατατέθηκε η πρόταση του προέδρου του ΔΣ Πέτρου Βάη και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η οποία όπως αναφέρθηκε υπηρετεί τους σκοπούς, τον ρόλο και τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκαν τα ΔΗΠΕΘΕ.

Όπως ανέφερε ο κ. Βάης «Ιδιαίτερα, για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και την πολιτική του Δήμου στον πολιτισμό, σκοπός είναι να παρουσιάσουμε παραστάσεις υψηλού περιεχομένου και αισθητικής, να υπηρετήσουμε τις θεατρικές ανάγκες της πόλης μας, αλλά και της Περιφέρειας, να δώσουμε αισιοδοξία αυτή τη δύσκολη εποχή, να προσφέρουμε καλλιέργεια στον άνθρωπο, δύναμη στον εργαζόμενο για να παλέψει για τα δικαιώματά του, για καλύτερη ζωή».

Συνεχίζοντας ο κ. Βάης διάβασε το μακροσκελές βιογραφικό του Λουκά Θάνου, ενώ τον λόγο πήραν τα μέλη του ΔΣ τα οποία εξέφρασαν τις συμφωνίες και τις διαφωνίες τους τόσο με την επιλογή όσο και με την διαδικασία αυτή καθαυτή.

Πάντως σε κάτι που συμφώνησαν όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ στις τοποθετήσεις τους ήταν το όνομα του Γεράσιμου Γεννατά, καθώς τον ανέφεραν σχεδόν όλοι ως έναν από τα φαβορί για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, βασισμένα τόσο στην πρότασή του όσο και στην συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο της υποψηφιότητας. Κοινή άποψη είχαν η Μαριάννα Σταματιάδου, η Γιάννα Ροϊλού και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος συμμετείχε ως ακροατής από την παράταξη «Ώρα Πατρών».

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Ντρίνιας δεν θέλησε να φανερώσει τα άτομα που είχε ο ίδιος επιλέξει. Αυτό όμως που έκανε σαφές ήταν η διαφωνία του με την διαδικασία και τον τρόπο επιλογής του καλλιτεχνικού διευθυντή, καθώς όπως σημείωσε ενώ υπήρξε μια ανοικτή διαδικασία όσον αφορά τις συνεντεύξεις των υποψηφίων, δεν υπήρξε μια συζήτηση του ΔΣ περνώντας αυτομάτως στην ψήφιση. Σε αυτό συμφώνησαν τόσο η Γιάννα Ροϊλού όσο και η Μαριάννα Σταματιάδου.

Άλλο ένα θέμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση ήταν η πολιτική τοποθέτηση του Λουκά Θάνου, καθώς στο διαδίκτυο υπάρχει «δήλωση στήριξης στο ΚΚΕ».

ΛΟΥΚΑΣ ΘΑΝΟΣ: «ΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΦΘΟΡΑ ΑΡΓΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ»

«Με τιμά που με επέλεξαν ανάμεσα από 29 άτομα. Είναι μια επιλογή με πολλές παραμέτρους και είμαι πολύ ευχαριστημένος» δήλωσε ο Λουκάς Θάνος μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και συνέχισε: «Είχα κάνει ένα πρόγραμμα που πιστεύω ακόμη και ελπίζω να το πετύχω σε έναν μεγάλο βαθμό. Παράλληλα, ελπίζω να μην φθαρούν οι καταστάσεις γρήγορα για να έχω τον χρόνο, ελπίζω η φθορά να είναι αργότερη από την προσφορά ώστε να μπορέσει η δεύτερη να πάει μπροστά».

Μία από τις προτάσεις που κατέθεσε ο Λουκάς Θάνος είναι η θέσπιση του 2021 ως έτος Καμπανέλη. «Το τελευταίο έργο του Ιάκωβου το γράψαμε μαζί και είναι βασικό για εμένα το έτος Καμπανέλη» μας λέει.

Δεν θα μπορούσαμε να μην του ζητήσουμε βέβαια να μας σχολιάσει το ότι κάποιοι σημείωσαν πως πρόκειται για πολιτική απόφαση: «Φυσικό είναι πάντα ο καθένας να σκέφτεται ότι υπάρχει και μία πολιτική» μας λέει και συμπληρώνει: «Έχω διάφορα στο μυαλό μου, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και μια πολιτική βούληση ακόμα και για το πιο μικρό. Η τέχνη είναι διαχρονική και η πολιτική στιγμιαία. Εκείνη τη στιγμή αν βρεθεί ο πολιτικός π.χ. ο Καραμανλής που αγαπάει τον καλλιτέχνη π.χ. τον Χατζιδάκι, τότε θα έχουμε τον Χατζιδάκι. Ο Θεοδωράκης είχε την Αριστερά. Ο ένας είχε την πολιτική βούληση και ο άλλος είχε τον λαό». Μάλιστα, όπως αναφέρει, αυτό εννοούσε όταν μιλούσε για φθορά: «Αυτή τη στιγμή είναι το πρώτο πράγμα που με χτυπάει, η φθορά. Πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε κάτι. Όλα έτσι και αλλιώς είναι πολιτική. Η προσωπική μου ζωή έχει μια ανθρωπιστική τάση που την συνδέω με ένα αριστερό κίνημα, αλλά είναι κάτι παραπάνω. Υπάρχουν οι άνθρωποι».

Ερωτηθείς για την κατεύθυνση που θέλει να δώσει στο ΔΗΠΕΘΕ, ο Λουκάς Θάνος σημείωσε πως κυρίαρχο κομμάτι του θα είναι η τραγωδία καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ και συνέχισε. «Θα ακολουθήσω αυτό που πιστεύω, τα δύο άκρα: το πολύ αρχικό, δηλαδή το κλασικό θέατρο και από την άλλη το πολύ καινούργιο, που ίσως ακόμα δεν το ξέρουμε. Μακάρι να βρω κάποιους ανθρώπους που θα γίνουν το μέλλον του θεάτρου». Μάλιστα, όπως μας είπε, ένας από τους λόγους που έκανε αίτηση για την θέση εκτός από την φοβερά καλή εμπειρία που είχε στη συνεργασία του με τον Γιάννη Βόγλη, ήταν και η Δραματική Σχολή. «Θα κοιτάξω να ενισχύσουμε πολύ τη σχολή. Πιστεύω πως θα πρέπει να συνδέεται ο νέος αυτός κόσμος με την πράξη ως επάγγελμα. ¨Οταν είδα ότι θα είμαι και υπεύθυνος της σχολής, είπα “εδώ είμαστε”, ο συνδυασμός αυτός είναι το όλον».