Μητσοτάκης: “Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης”
Διέψευσε το σενάριο πρόωρων εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία
Συνέντευξη Τύπου για τις φωτιές σε Αττική και Εύβοια έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Ξεκινώντας ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα Μέσα Ενημέρωσης και κυρίως τους ρεπόρτερ που βρέθηκαν στο πεδίο των πυρκαγιών, ενώ ευχαρίστησε και στους πυροσβέστες που έδωσαν μάχη να περιορίσουν τις φλόγες.
«Βρισκόμαστε στη 10η μέρα μιας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης. Ευτυχώς σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Πετύχαμε να προστατέψουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε δάση και περιουσίες. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν. Να μην χρησιμοποιούμε πλέον τον όρο “κλιματική αλλαγή“. Είμαι έτοιμος για τολμηρές λύσεις. Λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος, όχι η φύση» είπε μεταξύ άλλων.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι κυρίαρχος στόχος ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής, ανθρώπων και ζώων. «Είναι σημαντικό πως δεν θρηνήσαμε θύματα με 100 φωτιές κάθε ημέρα» ανέφερε και επισήμανε ότι εντός των επόμενων μηνών θα ψηφιστεί ο πρώτος κλιματικός νόμος. «Είναι σημαντικό να κερδίσουμε ό, τι χάσαμε» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η αρνητική εμπειρία από την επέλαση της φύσης πρέπει να μετατραπεί σε θετική αλλαγή. Είναι απαραίτητη η συμβολή της αντιπολίτευσης σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να διαλέξει τι θέλει να κάνει. Είμαστε πάντα στην όχθη της λογικής και της ενότητας» είπε.
Για τις ευθύνες της διαχείρισης είπε: «Ζήτησα συγγνώμη και το έκανα γιατί το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Οφείλεις να κοιτάς μέσα σου να δεις τι δεν πήγε καλά. Ήταν αυθόρμητη ηθική συμπεριφορά και πολιτική πράξη. Η συγγνώμη σηματοδοτεί την απόφαση για δράση. Είναι η αφετηρία, δεν είναι το τέλος για να γίνουν όσα πρέπει να γίνουν. Γι’ αυτό κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος, κάποια μαθήματα τα έχουμε πάρει. Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης. Η κυβέρνηση δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη μας. Κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν αρκετό» σημείωσε.
Μητσοτάκης για εκκενώσεις: Χυδαία η σπέκουλα που χτίστηκε, σώθηκαν αμέτρητα σπίτια και επιχειρήσεις
Για τις κατηγορίες που άσκησε η αντιπολίτευση ότι εστίασε στις εκκενώσεις και χάθηκαν σπίτια ο πρωθυπουργός χαρακ
Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική σε μία πολιτική έχει στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Χυδαία η σπέκουλα που χτίστηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και Μέσα Ενημέρωσης πάνω στο θέμα των εκκενώσεων. Έχουμε τραυματικές εμπειρίες από άλλες πυρκαγιές. Υπηρεσία όπως το 112 δεν έχουν χώρες που θεωρούνται πιο προηγμένες από την Ελλάδα όπως η Γερμανία. Μας ασκείται κριτική γιατί προστατεύσαμε την ανθρώπινη ζωή, δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Το ότι έχουμε μια κουλτούρα εκκενώσεων είναι συνολική κατάκτηση της χώρας, εγώ κάποια στιγμή θα φύγω.
Αυτό που βλέπουμε και μας μαυρίζει την καρδιά είναι αυτά που κάηκαν, όχι αυτά που σώθηκαν. Σώθηκαν αμέτρητα σπίτια και επιχειρήσεις. Τα πρώτα στοιχεία της αποτίμησης δείχνουν ότι δεν είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των σπιτιών που έχουν καεί ( 150 Αττική) σε σχέση με το μέγεθος των πυρκαγιών.
Για την Εύβοια
«Έχετε απόλυτο δίκιο να λέτε η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια ξεπερνά την οικολογική επίπτωση από μια μεγάλη πυρκαγιά. Γι’ αυτό και ζήτησα από έναν άνθρωπο με πολύ μεγάλη εμπειρία να ‘χτίζει μέσα από συντρίμμια’ – φράση που ο ίδιος ο κ. Μπένος χρησιμοποίησε σε δήλωσή του – προκειμένου να μας βοηθήσει να σκεφτούμε από την αρχή το μέλλον της», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση δημοσιογράφου από το νησί το οποίο ακόμα μετρά τις πληγές του από τις φωτιές, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης τύπου.
Αναφερόμενος στις εξαγγελίες για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την Εύβοια, υπό τον κ. Μπένο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα, δράσεις άμεσες αλλά και βραχυπρόθεσμες, οι οποίες θα συζητηθούν στο εν λόγω όργανο.
Μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση απασχολεί η προστασία της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα καθώς και η αναδάσωση των καμμένων εκτάσεων, είτε φυσική, είτε τεχνητή, όπως είπε.
«Το πακέτο στήριξης που δίνουμε στη Βόρεια Εύβοια», συνέχισε, «δε θα έλεγα ότι είναι γενναιόδωρο, θα έλεγα είναι το ενδεδειγμένο, λαμβάνοντας υπόψιν την έκταση της καταστροφής».
Επιπλέον, «όποια χρήματα εκταμιευτούν θα εκταμιευτούν πολύ γρήγορα» και όλα τα εργαλεία αρωγής θα διατεθούν σε μία πλατφόρμα, οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώσουν μία αίτηση, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, πως θα συναντήσει τον κ. Μπένο την επόμενη Τετάρτη, ενώ ανέφερε πως τον γνωρίζει και προσωπικά. Στη συνάντηση αυτή θα «βάλουμε μπρος τη δουλειά ανάταξης της οικονομίας, ευρύτερα, της περιοχής», είπε.
Αυτό συνεπάγεται, πρόσθεσε, πολλά έργα υποδομής, σχέδιο για την απασχόληση όσων εργάζονταν σε δάση που πλέον δεν υπάρχουν, εκτιμήσεις για τη ζημιά στον αγροτικό τομέα, στήριξη του τουρισμού μέσα από την αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου κ.α.. Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως όσοι εργάζονταν στο δάσος, θα μπορούσαν εκ νέου να απασχοληθούν σε ανάλογα αντικείμενα, αναλαμβάνοντας, για παράδειγμα, την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
«Έχουμε τα εργαλεία, τη διάθεση, τη γνώση να πετύχουμε», δήλωσε.
Μητσοτάκης για εναέρια μέσα: Ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά
«Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Και πέρα από τα δικά μας θα ήθελα να προσθέσετε και 20 ακόμα από τα πολύ μεγάλα ρωσικά μέχρι μικρά ελικοφόρα τα οποία έσπευσαν να συνδράμουν την Ελλάδα σε αυτή την μεγάλη κρίση» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση για την διαχείριση τους στο μέτωπο των πυρκαγιών.
«Ο κος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι όλα τα μέσα δεν πετάνε ταυτόχρονα. Τα εναέρια μέσα ήταν σίγουρα αποτελεσματικά και στο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας τα οποία έχουμε εγκρίνει πριν την πυρκαγιά προβλέπει μία σημαντικότατη ενίσχυση του στόλου μας με απόκτηση:
νέων καναντέρ
30 τρακτόρων
ιδιόκτητα πυροσβεστικά ελικόπτερα
δεν είναι πανάκεια τα εναέρια μέσα – πάντα είχαμε πυρκαγιές αλλά ονομάζονται στη διεθνή βιβλιογραφία Megafires – δηλαδή μεγάλες και ανεξέλεγκτες.
Στο ερώτημα που είναι τα εναέρια μέσα η απάντηση δόθηκε από τον Χαρδαλιά: Δεν μπορούμε να έχουμε ένα εναέριο μέσο για κάθε εστία πυρκαγιάς, συμπλήρωσε.
Σε όσα έκανε η κυβέρνηση πριν ξεσπάσουν οι φωτιές μίλησε στη συνέντευξη Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. ο «Ορισμένες από τις προτεραιότητες είχαν ήδη αναδειχθεί και αποτελούσαν μέρος του σχεδιασμού μας. Δώσαμε 51 εκατομμύρια για πρόληψη και θα δώσουμε πολλά περισσότερα τα υπόλοιπα χρόνια και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι πόροι θα μπορέσουν να απορροφηθούν.
Με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας καθαρίστηκαν 19 οικισμοί. Οι παρεμβάσεις δεν είναι πάντα αρκετές. Τα Βασιλικά Κτήματα είναι μια έκταση πολύ κοντά στην καρδιά μου. Είχαμε θέση προτεραιότητα να παρέμβουμε, δεν το καταφέραμε και λυπάμαι γι΄αυτό. Δεν ήταν γιατί δεν προσπαθήσαμε. Υλοτόμοι καθάριζαν 2 μήνες πριν την πυρκαγιά γιατί είχαμε το πρόβλημα της Μήδειας και είχαμε πολλά πεσμένα δέντρα. Αν κάτι έχουμε μάθει είναι ότι βεβαίως η διαχείριση του δάσους είναι σημαντική, η πρόληψη είναι σημαντική. Δίνω πολύ μεγάλη έμφαση στην προσβολή της φωτιάς από τον αέρα.
Θεωρώ μεγάλη τομή ότι η δασική πολιτική συγκεντρώνονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος
Είναι σαφές ότι πια πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη στην οποία δεν μπορούμε να φυτεύσουμε πεύκα, αλλά άλλα δέντρα. Αν πρέπει κάποια δέντρα να κόβονται, πρέπει να γίνεται με απλούς τρόπους. Πολλά πρέπει να αλλάξουν και στο κομμάτι αυτό. Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα, συντονίζει, θέτει αρμοδιότητες, αξιολογεί. Αυτός είναι ο ρόλος του. Έχει πετύχει πολλά αυτούς τους 25 μήνες. Το θεωρώ απολύτως απαραίτητη δομή για να μπορεί να διοικηθεί μια χώρα, δεν μπορούμε να ακυρώσουμε όλα αυτά που έχουν γίνει. Αυτό που παραλάβαμε δεν ήταν ούτε επιτελικό, ούτε κράτος» κατέληξε.
Δεν είναι εχθροί οι ανεμογεννήτριες – Δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να φτιαχτούν
Η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην επιλογή του πλανήτη να μεταφερθεί σε μονάδες παραγωγής ενέργειας χωρίς άνθρακα, απάντησε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για τη σεναριολογία που έκανε την εμφάνισή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με τα «αίτια» πίσω από τις πρόσφατες φωτιές.
«Δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να φτιαχτούν ανεμογεννήτριες. Αυτές μπορούν να φτιαχτούν και μέσα στα δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση βρίσκεται απέναντι σε όλο τον πλανήτη», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Θα κάνουμε τη μετάβαση χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Δεν είναι εχθροί οι ανεμογεννήτριες», επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε:
«Μου έκανε εντύπωση ότι συναντήθηκαν κάποια υπόγεια ρεύματα – οι αντιεμβολιαστές σκέφτηκαν αυτό το σενάριο. Οι εκτάσεις κρίνονται αναδασωτέες, δεν αλλάζει ο χαρακτήρας τους».
Για εμπρησμούς
«Αν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών θα το ερευνήσει η Δικαιοσύνη. Είναι βέβαιο όμως ότι πολλές από αυτές είναι αποτέλεσμα εμπρησμών αλλά δεν ξέρουμε αν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο», δήλωσε εξάλλου ο πρωθυπουργός.
Πρόωρες εκλογές
Διέψευσε το σενάριο πρόωρων εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία
«Δεν είναι στρατηγική επιλογή οι πρόωρες εκλογές. Είναι μη επιλογή. Θα εξαντλήσω την 4ετία. Τα στοιχεία από τον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά, θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει.
Τα στοιχεία από τον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά. Όλοι οι ευρωπαϊκοί πόροι για τα επόμενα 6 χρόνια ξεπερνούν τα 75 δισ. ευρώ. Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει με τον κορονοϊο τους επόμενους μήνες παρά μόνο να ενθαρρύνω τους πολίτες από το να εμβολιαστούν. Αυτά τα δύο χρόνια μπορέσαμε να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις, παρά τις μεγάλες κρίσεις. Δεν βλέπω το γιατί η κυβέρνηση να ζητήσει μία νωπή εντολή. Μάλλον περισσότερο ένδειξη αδυναμίας θα ήταν αυτό, παρά δύναμης».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News