Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Εργαζόμενες στα Harrods τον καταγγέλλουν για βιασμούς ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ
«Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ ήταν ένα τέρας, ένα σεξουαλικό αρπακτικό χωρίς ηθική πυξίδα».
Περισσότερες από 20 πρώην εργαζόμενες στα Harrods έσπασαν τη σιωπή τους κατηγορώντας το πρώην αφεντικό τους, Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς.
Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του δισεκατομμυριούχου σε ηλικία 94 ετών, το podcast με τίτλο Al Fayed: Predator at Harrods («Αλ Φαγέντ: Αρπακτικό στα Χάροντς») του BBC συγκέντρωσε συνταρακτικές μαρτυρίες από τις πρώην εργαζόμενες, που ζήτησαν να μην αποκαλυφθούν τα επώνυμά τους, για περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Σεν Τροπέ και στο Άμπου Ντάμπι.
«Το κατέστησα σαφές ότι δεν ήθελα να συμβεί. Δεν έδωσα τη συγκατάθεσή μου. Ήθελα απλώς να τελειώσει», είπε μία από τις γυναίκες, που λέει ότι ο Αλ Φαγέντ τη βίασε στο διαμέρισμά του στην Παρκ Λέιν του κεντρικού Λονδίνου.
«Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ ήταν ένα τέρας»
Μια άλλη λέει ότι ήταν έφηβη όταν ο Αλ Φαγέντ τη βίασε στο Μέιφερ, μια εύπορη περιοχή στο West End της βρετανικής πρωτεύουσας.
Mohamed Al Fayed accused of multiple rapes by staff https://t.co/vWr6KvzUzZ
— BBC News (World) (@BBCWorld) September 19, 2024
«Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ ήταν ένα τέρας, ένα σεξουαλικό αρπακτικό χωρίς ηθική πυξίδα», είπε, σημειώνοντας ότι το πρώην αφεντικό της μεταχειριζόταν το προσωπικό των Harrods σαν «παιχνίδια». «Φοβόμασταν όλοι τόσο πολύ. Καλλιεργούσε κλίμα φόβου. Αν έλεγε “πήδα”, οι εργαζόμενοι ρωτούσαν “πόσο ψηλά”».
Η άνοδος του Αλ Φαγέντ
Η καριέρα του Αλ Φαγέντ ξεκίνησε στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, όπου πουλούσε ανθρακούχα ποτά στους περαστικούς, μέχρι που άλλαξε η τύχη του όταν παντρεύτηκε την αδελφή ενός εκατομμυριούχου Σαουδάραβα εμπόρου όπλων, που τον βοήθησε να αποκτήσει διασυνδέσεις και να χτίσει την αυτοκρατορία του.
O Αλ Φαγέντ μετακόμισε στη Βρετανία το 1974, και όταν ανέλαβε τα Harrods, 11 χρόνια αργότερα, ήταν ήδη γνωστός στην κοινή γνώμη. Τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 εμφανιζόταν τακτικά σε τηλεοπτικά talk shows – ειδικά μετά τον θάνατο του γιου του, Ντόντι, και της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο τροχαίο στο Παρίσι το 1997.
Ωστόσο, πίσω από το προσωπείο του ευχάριστου και φιλάρεσκου επιχειρηματία κρυβόταν ένα σεξουαλικό αρπακτικό, υποστηρίζουν οι γυναίκες που μίλησαν στο BBC.
«Ήταν αχρείος», λέει η Σοφία, που εργάστηκε ως προσωπική βοηθός του Αλ Φαγέντ την περίοδο 1988-1991. Όπως υποστηρίζει, το πρώην αφεντικό της προσπάθησε να τη βιάσει πάνω από μία φορές. «Αυτό με εξοργίζει. Δεν πρέπει να τον θυμούνται έτσι οι άνθρωποι. Δεν ήταν έτσι».
«Τριγύριζε τα Harrods για να εντοπίσει… θύματα»
Πρώην εργαζόμενοι, γυναίκες και άνδρες, στα Harrods είπαν στο βρετανικό δίκτυο ότι ο Αλ Φαγέντ τριγυρνούσε τακτικά στους ορόφους του πολυκαταστήματος και εντόπιζε νεαρές υπαλλήλους που τις έβρισκε ελκυστικές και οι οποίες στη συνέχεια προβιβάζονταν για να εργαστούν στα γραφεία του στους πάνω ορόφους.
«Βλέπαμε η μία την άλλη να περνά εκείνη την πόρτα και σκεφτόμασταν “καημένο κορίτσι, είναι η σειρά σου σήμερα” και αισθανόμασταν ανήμπορες να το εμποδίσουμε», είπε μία εξ αυτών.
Οι σεξουαλικές επιθέσεις, όπως λένε, λάμβαναν χώρα τόσο στα γραφεία του στα Harrods όσο και στο διαμέρισμα του Αλ Φαγέντ στο Λονδίνο, ή στη διάρκεια ταξιδιών στο εξωτερικών – συχνά στο Παρίσι, στο ξενοδοχείο Ritz, επίσης ιδιοκτησίας του.
Συνταρακτικές μαρτυρίες για βιασμούς
Μια άλλη γυναίκα, η Ρέιτσελ -αν και δεν είναι αυτό το πραγματικό της όνομα-, που εργαζόταν ως προσωπική βοηθός στα Harrods τη δεκαετία του 1990, είπε στο BBC ότι ένα βράδυ, όταν έληξε η βάρδια της, ο Αλ Φαγέντ την προσκάλεσε στο πολυτελές διαμέρισμά του στην Παρκ Λέιν δίπλα στο Χάιντ Παρκ.
Της ζήτησε να καθίσει δίπλα του στο κρεβάτι κι έβαλε το χέρι του στο πόδι της. «Θυμάμαι να νιώθω το σώμα του πάνω μου, το βάρος του. Να τον ακούω να βγάζει αυτούς τους θορύβους και να ταξιδεύω αλλού με το μυαλό μου. Με βίασε» περιέγραψε η ίδια.
Συνολικά 13 γυναίκες είπαν στο BBC ότι δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση από τον Αλ Φαγέντ στο διαμέρισμά του στην Παρκ Λέιν, με τις τέσσερις εξ αυτών να ισχυρίζονται ότι τις βίασε.
«Δεν μπορούσαν να φύγω. Δεν είχα πατρικό για να γυρίσω πίσω, έπρεπε να πληρώσω το νοίκι μου. Γνώριζα ότι έπρεπε να το περάσω αυτό και δεν το ήθελα. Ήταν φρικτό», είπε η Σοφία.
Μια άλλη από τις προσωπικές γραμματείς του Αλ Φαγέντ, η Τζέμα, είπε η συμπεριφορά του ήταν ακόμη πιο τρομακτική στη διάρκεια ταξιδιών στο εξωτερικό και κατέληξε στον βιασμό της στη Βίλα Ουίνδσορ στο δάσος της Βουλώνης στο Παρίσι.
Ξύπνησε στο δωμάτιό της κι είδε τον Αλ Φαγέντ δίπλα της στο κρεβάτι με μια μεταξωτή ρόμπα. «Του είπα “όχι, δεν θέλω”. Κι εκείνος επέμεινε προσπαθώντας να ανεβεί στο κρεβάτι μέχρι που ανέβηκε πάνω μου και δεν μπορούσα να κουνηθώ. Ήμουν ξαπλωμένη μπρούμυτα και εκείνος με πίεζε με το βάρος του».
Μετά τον βιασμό της, όπως λέει, έβαλε τα κλάματα κι εκείνος τη διέταξε να πάει να πλυθεί με απολυμαντικό. «Προφανώς ήθελε να εξαφανίσω κάθε ίχνος του από πάνω μου», εξηγεί.
Άλλες οκτώ γυναίκες δήλωσαν στο BBC ότι δέχθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις από τον Αλ Φαγέντ σε ιδιοκτησίες του στο Παρίσι, οι πέντε εξ αυτών έκαναν λόγο για απόπειρες βιασμού.
Τα υποψήφια θύματα υποβάλλονταν σε ιατρικές εξετάσεις
Πολλές από τις γυναίκες που μίλησαν στο BBC και είπαν ότι άρχισαν να εργάζονται στη δούλεψη του Αλ Φαγέντ υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις, ανάμεσά τους και γυναικολογικές και για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, που έκαναν γιατροί.
Αν και προσπάθησαν να τους δώσουν την εντύπωση ότι επρόκειτο για ένα προνόμιο, πολλές εξ αυτών δεν είδαν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους, μολονότι στάλθηκαν στον Αλ Φαγέντ.
«Δεν υπάρχει κανένα όφελος για κανέναν να γνωρίζει ποια είναι η σεξουαλική μου υγεία, εκτός και αν σκοπεύει να κοιμηθεί μαζί μου, κάτι το οποίο βρίσκω πολύ ανατριχιαστικό τώρα», λέει η Κάθριν, η οποία ήταν εκτελεστική βοηθός του Αλ Φαγέντ το 2005.
«Κλίμα φόβου στα Harrods»
Οι γυναίκες έκαναν λόγο για κλίμα φόβου στον χώρο εργασίας τους, που δεν τις άφηνε να μιλήσουν. «Υπήρχε ξεκάθαρα ένα κλίμα φόβου σε όλο το πολυκατάστημα, από τους χαμηλότερους στην κλίμακα των εργαζομένων μέχρι τους πιο υψηλά ιστάμενους».
Άλλες είπαν στο ΒΒC ότι κατά τη γνώμη τους παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα στα Harrods και δίσταζαν να μιλήσουν μεταξύ τους για τις σεξουαλικές επιθέσεις του Αλ Φαγέντ, φοβούμενες μήπως τις καταγράφουν κρυφές κάμερες.
Κάτι που επιβεβαίωσε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής ασφάλειας, Ίμον Κόιλ, εξηγώντας ότι στο πλαίσιο της δουλειάς του ήταν να ακούει ηχογραφημένες συνομιλίες. Όπως είπε, κάμερες είχαν εγκατασταθεί σε όλο το πολυκατάστημα, ακόμη και στα γραφεία των στελεχών.
«Ο Αλ Φαγέντ έβαζε κοριούς σε όποιον ήθελε», τόνισε.
Οι προσπάθειες να πέσει η μάσκα του Αλ Φαγέντ όσο ήταν εν ζωή
Πριν τον θάνατο του Αλ Φαγέντ είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες να αποκαλυφθεί η αποκρουστική, όπως καταγγέλλεται, συμπεριφορά του. Το 1995 το Vanity Fair είχε δημοσιεύσει άρθρο που άφηνε υπονοούμενα για ρατσισμό, παρακολούθηση του προσωπικού και ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά, με τον Αλ Φαγέντ να καταθέτει μήνυση, την οποία απέσυρε αργότερα με εξωδικαστική συμφωνία που διαπραγματεύτηκε στέλεχος των Harrods, υπό τον όρο το περιοδικό να μη δημοσιεύσει τα πρόσθετα στοιχεία που συγκέντρωσε εις βάρος του Αιγύπτιου μεγιστάνα ενόψει της δίκης.
Δύο χρόνια αργότερα το δίκτυο ITV ανέφερε άλλες σοβαρές καταγγελίες εις βάρος του Αλ Φαγέντ για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ το 2008 η 15χρονη τότε Έλι -μια από τις γυναίκες που μίλησαν στο BBC- κατήγγειλε στην αστυνομία επίθεση, που έγινε πρωτοσέλιδο, αλλά δεν οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του τότε ιδιοκτήτη των Harrods.
Το 2017 εκπομπή του Channel 4 ανέφερε ισχυρισμούς για σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλικές επιθέσεις και μάλιστα μία γυναίκα μίλησε επωνύμως για πρώτη φορά, κάτι που ενθάρρυνε και άλλες να μιλήσουν, ενώ ακολούθησε τον επόμενο χρόνο νέα έρευνα του Channel 4. Αλλά τώρα, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Αλ Φαγέντ, ήταν που βρήκαν το θάρρος πολλές από τις γυναίκες να μιλήσουν στο BBC για βιασμούς και απόπειρες βιασμών.
Τι λένε τα Harrods
Δεκατέσσερις από τις γυναίκες που μίλησαν στο βρετανικό δίκτυο έχουν καταθέσει μήνυση εις βάρος των Harrods διεκδικώντας αποζημιώσεις. Οι νέοι ιδιοκτήτες του πολυκαταστήματος άρχισαν από τον Ιούλιο του 2023 να διευθετούν τις υποθέσεις.
«Αφότου ήρθαν νέες πληροφορίες στο φως το 2023 για παλαιούς ισχυρισμούς περί σεξουαλικής κακοποίησης από τον Αλ Φαγέντ, ήταν προτεραιότητά μας να διευθετήσουμε το θέμα με τον συντομότερο δυνατό τρόπο. Αυτή η διαδικασία είναι διαθέσιμη και για νυν και πρώην εργαζομένους στα Harrods», ανέφερε η διεύθυνση του πολυκαταστήματος στο BBC. «Μολονότι δεν μπορούμε να διαγράψουμε το παρελθόν, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το σωστό ως οργανισμός, ωθούμενοι από τις αξίες που πρεσβεύουμε σήμερα και διασφαλίζοντας ότι δεν θα μπορέσει να επαναληφθεί στο μέλλον μια τέτοια συμπεριφορά» εξήγησε.
Σύμφωνα με το iefimerifa, όταν πέθανε ο Αλ Φαγέντ, ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα υπολόγιζαν την περιουσία του σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες. Αλλά δεν είναι τα χρήματα το κίνητρο για να μιλήσουν οι γυναίκες, όπως λένε.
«Πέρασε πάρα πολλά χρόνια μέσα στη σιωπή κι ελπίζω να βοηθήσει το γεγονός ότι μίλησα τώρα. Μπορούμε όλες να αρχίσουμε να νιώθουμε καλύτερα και να επουλώσουμε τα τραύματά μας», είπε η Τζέμα.
Διαβάστε επίσης:
Απάντηση της Χεζμπολάχ για τις φονικές εκρήξεις στον Λίβανο: Δεκάδες τραυματίες στο βόρειο Ισραήλ
Σουβλάκι: «Τσιμπάει» η τιμή του, πόσο θα φτάσει το δημοφιλές fast food
Καιρός: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες σήμερα 19/9, πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News