Νέοι λογαριασμοί ρεύματος: Με ασάφειες και ερωτηματικά – Ποιοι βγαίνουν χαμένοι

Οι καταναλωτές καλούνται να μαντεύουν τις μελλοντικές τιμές του ρεύματος

Ηλεκτρικό ρεύμα

Σε πλήρη σύγχυση βρίσκονται οι καταναλωτές για τον τρόπο με τον οποίο θα χρεώνονται για το ηλεκτρικό ρεύμα από τη νέα χρονιά και ενώ καλούνται να πάρουν αποφάσεις από τους παρόχους για το τιμολόγιο επιλογής τους.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 παύουν οι επιδοτήσεις, επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμοφής και θα ισχύουν τέσσερις νέες κατηγορίες τιμολογίων με αντίστοιχο χρωματισμό.

  •  Το σταθερό τιμολόγιο χρώματος μπλε, που θα είναι ορισμένου χρόνου με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.
  • Το κυμαινόμενο τιμολόγιο χρώματος κίτρινου, συνδεδεμένο με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας που θα διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες:
    – με καθορισμό τιμής εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης και
    – με καθορισμό τιμής εκ των υστέρων.
  • Το δυναμικό τιμολόγιο χρώματος πορτοκαλί, με δυνατότητα διαφορετικής τιμολόγησης, ακόμα και μέσα στη διάρκεια της ημέρας, με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.
  • Το ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο, όπου η τελική τιμή προμήθειας θα ανακοινώνεται έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης. Σύμφωνα με προμηθευτές, η διατύπωση δεν είναι σαφής και εγείρει πολλά ερωτηματικά.

Πάντως, η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες ότι η βασική τιμή ημέρας για το πράσινο (ειδικό) τιμολόγιο, θα είναι στα 16 λεπτά για κατανάλωση έως 500 KWh και στα 17,2 για κατανάλωση άνω των 500 KWh. Η νυκτερινή χρέωση ανέρχεται σε 12,9 λεπτά. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι οριστικές τιμές θα ανακοινωθούν έως 1/1/2024.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ
Οπως αναφέρει στην «Πελοπόννησο» ο Θανάσης Γιανναδάκης, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαμόρφωση του ειδικού τιμολογίου (πράσινο), δείχνει για άλλη μια φορά το πόσο ευάλωτοι θα είναι οι πολίτες στις πολιτικές ολιγοπωλίου που έχουν διαμορφωθεί και στον τομέα της Ενέργειας.

Εν ολίγοις, οι πολίτες που δεν θα απαντούν στις προσφορές των εταιρειών για μεσοπρόθεσμα συμβόλαια, θα μεταπίπτουν σε ένα ειδικό τιμολόγιο το οποίο αν και θα εξαρτάται σε έναν βαθμό από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, οι βασικοί του συντελεστές παραπέμπουν και πάλι σε ένα μεταβλητό τιμολόγιο, στο οποίο οι πολίτες δεν θα έχουν, πραγματικά, τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στο «σαφάρι» τιμολογίων.

Ο κ. Γιανναδάκης τονίζει πως η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες πέντε χώρες της ευρωπαϊκής κατάταξης με την ακριβότερη τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, ως προς την τιμή για τα νοικοκυριά, και στην πέμπτη χαμηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά στο διαθέσιμο εισόδημα.
Τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά διαθέτουν πάνω από 11% του εισοδήματός τους για ηλεκτρική ενέργεια και ως εκ τούτου βρίσκονται de facto στο φάσμα της ενεργειακής φτώχειας και κάπως έτσι το 18,8% του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται σε κίνδυνο γενικής φτώχειας, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να είναι πρωταθλήτρια μεταξύ των Περιφερειών με ποσοστό 26,7%, δηλαδή πάνω από 170.000 πολίτες, μόνο στη Δυτική Ελλάδα είναι στα πρόθυρα ενεργειακής φτώχιας και αποκλεισμού.

ΑΓΩΝΙΑ
Το Ινστιτούτο Καταναλωτών έσπευσε ήδη να δώσει οδηγίες στο καταναλωτικό κοινό τι να προσέξει, ενώ ο πρόεδρός του Γιώργος Λεχουρίτης τόνισε ότι επικρατεί μεγάλη αγωνία, εκφράζοντας φόβους ότι θα πληρώσουμε πάλι το ρεύμα πανάκριβα.

«Μεταθέτουν την ευθύνη στον καταναλωτή και τον αναγκάζουν να επιλέξει κατηγορία τιμολογίου, χωρίς να ξέρει πόσο θα χρεωθεί» λέει στην «Πελοπόννησο» ο κ. Λεχουρίτης. Μάλιστα, τόνισε ότι εάν ένα νοικοκυριό επιλέξει το σταθερό, μπλε χρώματος τιμολόγιο, με τετραμηνιαία κατανάλωση σε σημερινές τιμές, θα πληρώσει μόνο για την αξία του ρεύματος 392 ευρώ. Εάν σε αυτό το ποσό προστεθούν και οι άλλες χρεώσεις, τότε ο λογαριασμός αυτός θα εκτοξευθεί στα 500- 600 ευρώ περίπου. «Ποιος θα αντέξει αυτό το τιμολόγιο; Πάνε πάλι να μας αποδεκατίσουν» τόνισε ο κ. Λεχουρίτης.