Επτά επεισόδια, επτά ερωτήματα. Αυτό είναι το κόνσεπτ της σειράς ντοκιμαντέρ επτά επεισοδίων με τίτλο «Εγώ, ως Καρναβάλι», που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2021.
Το κάθε επεισόδιο θα έχει διάρκεια 10-15 λεπτά περίπου και στην αρχή του θα τίθεται και ένα ερώτημα που θα αφορά τόσο την ταυτότητα του Πατρινού Καρναβαλιού όσο και τη δική μας ταυτότητα μέσα σε αυτό το το μεγάλο πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης. Αυτά τα ερωτήματα θα είναι τόσο ελαφρά όσο και βαρύτερα, αφήνοντας χώρο για χιούμορ, σκέψη αλλά και – φυσικά – για καρναβαλική τρέλα. Βασικά εργαλεία της σειράς θα είναι συνεντεύξεις με επιλεγμένα άτομα, αρχειακό υλικό, νέα έρευνα αλλά και πρωτότυπα κείμενα γραμμένα ειδικά για το ντοκιμαντέρ.
Οσον αφορά σε μερικές από τις θεματικές που θα καλυφθούν στα επτά αυτά επεισόδια είναι οι εξής:
– Εγώ, ως καρναβάλι. Η παρωδία του εαυτού μας. Η ανάγκη για τομή στους κανόνες και τους κανονισμούς και για άρση των κανόνων της φυσικής, της βαρύτητας ιδιαίτερα.
– Το νόημα του κονφετί. Ελαφρότητα. Η παρωδία του στολισμού. Διασκέδαση μετ’ ευτελείας. Το ευτελές της ύπαρξης.
– Και ως θεοί έσεσθε. Ο κατασκευαστής του άρματος. Το μικρό μας σύμπαν.
– Ο κύκλος της πεταλούδας. Το καρναβάλι ως προσομοίωση της ζωής. Αρχή, μέση, τέλος. Η χαρμολύπη στο τέλος της παρέλασης. Η προετοιμασία της νέας γέννησης.
– Το έθιμο ως θρήσκευμα χωρίς θεό
– Το Κυνήγι. Ο μαζοχισμός του γρίφου. Η ηδονή της ανακάλυψης. Η ανταγωνιστικότητα στο παιγνιώδες.
– Το καρναβάλι ως τέχνη. Η τέχνη στο καρναβάλι.
– Η παρένδυση ως σύμβολο κατάλυσης των συμβάσεων. Τα όρια στο καρναβάλι. Δεοντολογία και άτυποι νόμοι.
Συντελεστές της παραγωγής είναι έμπειροι και γνωστοί πατρινοί επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού. Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Παναγιώτης Φαφούτης ενώ την παρουσίαση η ηθοποιός Γεωργία Ηλιοπούλου. Τα κείμενα αλλά και μέρα της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Μάγνης, ενώ την έρευνα έχουν αναλάβει η ηθοποιός Μαίρη Χρυσανθακοπούλου, ο θεατρολόγος Ηλίας Ηλιόπουλος και ο συγγραφέας – σκηνοθέτης Τηλέμαχος Τσαρδάκας, ο οποίος θα συμμετέχει και στη συγγραφή κειμένων.
Επίσης θα συμμετέχουν ο τεχνικός και φωτιστής Ιωάννης Αναστασόπουλος, ο βοηθός σκηνοθέτη Νίκος Παπασταμόπουλος, οι μοντέρ Νίκος Πατρώνας και Παύλος Σουλιώτης, η μακιγιέζ Ιλιάννα Βαλσαμάκη, ο εικονολήπτης Χρήστος Ορτέντζιο και μια γραμματέας – βοηθός εκτέλεσης παραγωγής.
Και επειδή λόγω της πανδημίας λαμβάνονται έξτρα μέτρα, όπως συνέβη και στην τελετή έναρξης, την πρώτη εβδομάδα γυρισμάτων θα αρχίσουν και τα covid τεστ των συντελεστών. Το κόστος του πρότζεκτ ανέρχεται στα 12.566,81 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗΣ ΣΤΟΛΗΣ
Στον σχεδιασμό ενός νέου προγράμματος προχωρά η Κοινωφελής Επιχείρηση Καρναβάλι Πάτρας. Τίτλος αυτού «Σχεδιασμός καρναβαλικής στολής από Αρμάδες εφήβων για το Καρναβάλι των Μικρών και Μεγάλων του 2022».
Οι «Αρμάδες» που θα δηλώσουν συμμετοχή θα παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα χωρισμένο σε δύο κύκλους:
Ο πρώτος κύκλος έχει τίτλο «Συναντήσεις», περιλαμβάνει τέσσερις συναντήσεις, και εκεί θα κατατεθούν στην Οργανωτική Επιτροπή η κεντρική ιδέα της κάθε συμμετέχουσας «Αρμάδας» και σταδιακά θα παρουσιάζεται η υλοποίηση της ιδέας αυτής κάτω από την καθοδήγηση της επιτροπής.
Ο δεύτερος κύκλος έχει τίτλο «Εργαστήρια», και σε αυτόν θα ξεκινήσει η κατασκευή των καρναβαλικών κοστουμιών. Αυτός ο κύκλος θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και στις αρχές του 2022, στα εργαστήρια του Δήμου Πατρέων στα Παλαιά Σφαγεία, εφόσον το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες.
Στόχος είναι αυτές οι δημιουργικές ομάδες να ανοίξουν τη νυχτερινή ποδαράτη και τη μεγάλη παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού του 2021, ενώ τη δράση θα συντονίσει Οργανωτική Επιτροπή αποτελούμενη από τις: Ολγα Μοσχόβου – διακοσμήτρια/σχεδιάστρια μόδας, Βασιλική Κασπίρη – εικαστικός και Μίμα Βαγενά – ζωγράφος.
Οσον αφορά το αναλυτικό πρόγραμμα, ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει τέσσερις συναντήσεις με θέματα: «Εχω μια ιδέα» στην οποία οι «Αρμάδες» καλούνται να σκεφτούν την κεντρική ιδέα και να δημιουργήσουν την αρχική σύλληψη της καρναβαλικής στολής – αξεσουάρ – μικροκατασκευών, «Κοίτα τι έφτιαξα» στην οποία οι «Αρμάδες» θα προσκληθούν σε δεύτερη τηλε-συνάντηση για να παρουσιάσουν στην Επιτροπή ένα δείγμα κατασκευής της στολής, εφαμόζοντάς την είτε πάνω τους ή σε κάποιο ομοίωμα, «Να ρωτήσω κάτι;» όπου οι «Αρμάδες» επανέρχονται για να παρουσιάσουν τα στάδια εξέλιξης του σχεδίου τους και να προχωρήσουν μαζί με την Οργανωτική Επιτροπή σε τελικές διορθώσεις, ενώ στην τέταρτη συνάντηση θα παρουσιαστούν στην Επιτροπή τα αποτελέσματα.
Οσον αφορά στον δεύτερο κύκλο, αυτός περιλαμβάνει εργαστήρια κατασκευής και καρναβαλικών κοστουμιών που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News