Ο Ανδρουλάκης υπέρ των ΜμΕ: «Όχι χάρες, αλλά προοπτική και σεβασμό»
Με δέσμη εννέα προτάσεων και σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας, ζητώντας ριζική στροφή στην οικονομική πολιτική υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που, όπως είπε, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για πιο ανταγωνιστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα του 2ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας στην Αθήνα. Μιλώντας με αιχμές για τις κυβερνητικές πολιτικές, σημείωσε ότι οι ΜμΕ «δεν ζητούν χάρες, ζητούν προοπτική, αξιοπρέπεια, σεβασμό και ένα κράτος που δεν τις καθηλώνει, αλλά τις ενδυναμώνει». Επικεντρώθηκε στην ανάγκη να διασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη στην κατανομή των αναπτυξιακών ωφελειών, τονίζοντας πως το μέλλον της χώρας περνά μέσα από τις υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Τη χώρα θα τη σώσουν οι άνθρωποι του μόχθου – Όχι οι χαρτογιακάδες»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ανάγκη άμεσης αναδιάρθρωσης της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία έξι χρόνια, καταγγέλλοντας πως το κυβερνητικό μοντέλο αφήνει εκτός παιχνιδιού τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ανέπτυξε εννέα βασικές προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για χρέη με 120 δόσεις και «κούρεμα» 30%, προστασία της πρώτης κατοικίας με επαναφορά του νόμου του 2010, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, στήριξη της πλήρους απασχόλησης με επιδότηση εισφορών και ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας των μικρών επιχειρήσεων. Προτείνεται επίσης χρηματοδοτική προσβασιμότητα, επιδοτούμενος ψηφιακός μετασχηματισμός, κίνητρα για συνεργασίες και ενεργοποίηση των Επιμελητηρίων.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επικαλέστηκε στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για να σκιαγραφήσει το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις: έλλειψη ρευστότητας, αποκλεισμός από την τραπεζική χρηματοδότηση, υψηλή φορολογία και αδυναμία κάλυψης βασικών εξόδων, όπως η ενέργεια και η μισθοδοσία. «Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις θεωρούν τη φορολογία βασικό πρόβλημα επιβίωσης», υπογράμμισε.
Στην τοποθέτησή του άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της «έλλειψη πολιτικής βούλησης» και αδικαιολόγητη προτίμηση στους «λίγους και ισχυρούς». Επέκρινε τις προϋποθέσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος –όπως είπε– σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις με τεχνικές ομάδες και πρόσβαση στους μηχανισμούς. Τόνισε ότι οι πολυεθνικές λειτουργούν χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, πωλώντας στην Ελλάδα προϊόντα σε διπλάσιες τιμές από άλλα κράτη της Ε.Ε., ενώ οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες υφίστανται τα βάρη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση ότι «ξέχασε» τους ΜμΕ, στοχοποιώντας τους με την εφαρμογή του οριζόντιου κεφαλικού φόρου, την ώρα που τα ολιγοπώλια, όπως οι τράπεζες, απολαμβάνουν υπερκέρδη χωρίς να ενοχλούνται. Υπενθύμισε την πρόταση του κόμματός του για φορολόγηση των μεγάλων μερισμάτων και για εθνικό σχέδιο περιορισμού της φοροαποφυγής μέσα από αυστηρό έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εσάς πλήττει αυτή η πολιτική των υπερχρεώσεων και μας είπαν ‘όχι, δεν μπορούμε να το κάνουμε’. Αλλά το έκαναν οι Ισπανοί. Άρα, σε εσάς φόροι και αποκλεισμός, στους μεγάλους ουρανοκατέβατα κέρδη». Και κατέληξε: «Αν θέλουμε να έχουμε κοινωνική συνοχή και πραγματική ανάπτυξη, χρειαζόμαστε σχέδιο, τόλμη και πολιτική για τους πολλούς».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News