Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Τσιόδρας στην «Π»: «Δεν υπήρχε άλλη επιλογή για Σαμαρά»

Η ολοκλήρωση της Πατρών – Πύργου είναι ένα πρώτο μεγάλο αναπτυξιακό άλμα για τη Δυτική Ελλάδα – Η ΕΕ, ο Τραμπ, η κλιματική κρίση, οι αγρότες, η ακρίβεια

Δημήτρης

Πρόκειται για ένα από τα φρέσκα πρόσωπα στο νέο ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο, έχοντας πολυετή διαδρομή στα πολιτικά δρώμενα είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει.

Ο λόγος για τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Τσιόδρα, ο οποίος λίγους μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων μιλά στην «Πελοπόννησο» και σχολιάζει την πολιτική επικαιρότητα.

-Στην πολιτική επικαιρότητα κυριαρχεί το θέμα της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία. Πώς σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη; Μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση σε απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και σε πρόωρες εκλογές;

Σε καμία περίπτωση! Το 2024 δεν είναι 1993! Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι ενωμένη και στηρίζει την κυβέρνηση. Η πολιτική σταθερότητα της χώρας δεν απειλείται. Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της, υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει και θα κριθεί στις κάλπες το 2027–όπως δήλωσε και πάλι, πρόσφατα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά καθαυτή, θα πω μόνον ότι ήταν μια απόφαση αναπόφευκτη. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή, από τη στιγμή που ο κ. Σαμαράς αμφισβήτησε ανοιχτά τον πατριωτισμό του υπουργού Εξωτερικών και άρα του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο πατριωτισμός, ξέρετε, αποδεικνύεται με πράξεις! Και όλοι οι Ελληνες γνωρίζουν τι έχει κάνει η κυβέρνηση, για να ενισχύσει την αμυντική ικανότητα και τη διεθνή θέση της πατρίδας, για να υπερασπίσει τα σύνορά μας. Ενίσχυσε αμυντικά τη χώρα, αγόρασε τα Ραφάλ, αγόρασε τις φρεγάτες Μπελαρά, μπήκαμε στο πρόγραμμα των F35, φτιάξαμε τον φράχτη στον Εβρο, ενδυναμώσαμε τη συμμαχία με τη Γαλλία και με τις ΗΠΑ. Πού ακριβώς υποχωρήσαμε; Δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο που κάναμε πίσω! O Κυρ. Μητσοτάκης ενίσχυσε την πατρίδα.

-Εχοντας πλέον ένα διάστημα προσαρμογής στην Ευρωβουλή, πιστεύετε ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα του μέσου Ευρωπαίου πολίτη;

Η επί της αρχής γενική απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό ναι, μπορεί! Ας το δούμε ειδικότερα: Η πρώτη εμπειρία μου από το ευρωκοινοβούλιο επιβεβαιώνει απολύτως το συμπέρασμα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα δύσκολο και περίπλοκο πεδίο, όπου αναπτύσσονται και συγκρούονται εθνικοί ανταγωνισμοί, πολιτικές αντιλήψεις, περιφερειακές συμμαχίες, διαφορετικές ιδέες και προτεραιότητες. Κατά συνέπεια, η έκβαση των αναμετρήσεων και των συνθέσεων που εξελίσσονται σ’ αυτό το πλαίσιο, δίνει την ακριβή απάντηση στο ερώτημά σας: πόσο, σε ποιους τομείς και με ποιες γεωγραφικές προτεραιότητες, θα αλλάζουν την καθημερινότητα του μέσου Ευρωπαίου πολίτη οι αποφάσεις της Ενωσης.

Αλλωστε πάνω από το 70% όσων συζητούνται στα εθνικά κοινοβούλια αφορούν σε ενσωμάτωση κοινοτικής νομοθεσίας. Ολοι εμείς, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δίνουμε καθημερινά μάχες για τα συμφέροντα της πατρίδας και των Ελλήνων πολιτών. Και τις δίνουμε αποτελεσματικά, αξιοποιώντας και την ισχυρή θέση μας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την πρώτη δύναμη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

-Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει για την Ελλάδα;

Πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό και αναπτυξιακό στοίχημα για την πατρίδα μας είναι το νέο Ταμείο Ανάκαμψης, μετά το 2026 –η Εκθεση Ντράγκι μάς δείχνει την κατεύθυνση: χρειαζόμαστε μεγάλες επενδύσεις, στοχευμένες στους τομείς αιχμής. Δεύτερη προτεραιότητά μας είναι η διαμόρφωση ενιαίας αμυντικής πολιτικής για την Ενωση, με τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία: η κοινή ευρωπαϊκή Αμυνα είναι η πιο σημαντική πρόκληση για την Ενωση. Τρίτος και εξίσου σημαντικός στόχος, που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα εξαιτίας της πολεμικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, είναι η αυστηρή μεταναστευτική πολιτική: ποιος θα περνάει τα σύνορά μας και θα γίνεται δεκτός στις χώρες μας, πρέπει να το αποφασίζουμε εμείς και όχι οι λαθροδιακινητές! Ηδη, στις Βρυξέλλες συζητούνται οι επιστροφές στις χώρες προέλευσης– το κλίμα έχει αλλάξει και οι ελληνικές θέσεις βρίσκουν πια ευήκοα αυτιά!

-Η Δυτική Ελλάδα και γενικότερα η Περιφέρεια αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα σε σχέση με Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ποιες είναι οι κινήσεις για να αλλάξει αυτή η ανισότητα;

Η περιφερειακή ανάπτυξη είναι σταθερά στο κέντρο της προσοχής μας και αποτελεί θεμελιακό στοιχείο της πολιτικής μας–και για την κυβέρνηση και για την ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και, ασφαλώς, για μένα προσωπικά. Ειδικότερα, η Δυτική Ελλάδα, με τη σημαντική της αναπτυξιακή υστέρηση και συνεπώς με τις μεγάλες ανάγκες της, βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας. Η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων, της Ιόνιας Οδού και της Εθνικής Οδού Πάτρας-Πύργου, είναι ένα πρώτο μεγάλο αναπτυξιακό άλμα: θα λειτουργήσει ως καταλύτης και πολλαπλασιαστής για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής. Η κυβέρνηση ήδη έχει παρουσιάσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο. Επιπλέον, θα δουλέψουμε στις Βρυξέλλες, σε στενή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για να διασφαλίσουμε πόρους, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, και προγράμματα πνοής.

-Κεφάλαιο αγρότες. Ενας πρωτογενής τομέας με πολλά προβλήματα, αλλά ουσιαστικό ρόλο στην οικονομία της Ελλάδας. Θα γίνουν προσπάθειες να ενισχυθεί;

Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πολιτική και το εσωτερικό της χώρας, είναι γνωστό το ενδιαφέρον και η διαρκής φροντίδα της Νέας Δημοκρατίας για τον αγροτικό κόσμο. Αναφέρω μόνον τη μόνιμη απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2025: πρόκειται για μέτρο εμβληματικό και πάγιο αίτημα των αγροτών μας. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι προσπάθειές μας είναι συνεχείς και συστηματικές. Εργαζόμαστε ήδη για την ενίσχυση των κοινοτικών ταμείων σε πόρους, ώστε να μπορούν να στέκονται δίπλα στους αγρότες με αποζημιώσεις τόσο από φυσικές καταστροφές, όσο και για τις μειωμένες σοδειές–απότοκα και τα δύο της Κλιματικής Κρίσης.

-Βλέπουμε ότι από τις ερωτήσεις που έχετε καταθέσει, έχετε ρίξει βάρος στο κομμάτι των συνεπειών της Κλιματικής Κρίσης. Μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο;

Αν κάνουμε όλα όσα είναι αναγκαία, στον χρόνο που έχει συμφωνηθεί, τότε ναι! Η Κλιματική Κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οφείλουμε να οπλίσουμε τις πολιτικές αποφάσεις μας με μηχανισμούς εφαρμογής και με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Να κινηθούμε προς την πράσινη μετάβαση με αποφασιστικότητα, αλλά και με σύνεση, χωρίς μαξιμαλισμούς και ακρότητες που υπονομεύουν την όλη προσπάθεια και δημιουργούν μεγάλα προβλήματα σε παραγωγικές ομάδες.

-Ποιο είναι το «αντίδοτο» στην ακρίβεια που ταλαιπωρεί τον μέσο Ελληνα;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο «αντίδοτο», όπως το ονομάζετε. Δεν υπάρχει ένα φάρμακο, ένα μέτρο, μια συνταγή, κάποια απόφαση που την παίρνεις και ξεμπερδεύεις μια και καλή μ’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα, που όντως ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά. Η μάχη με την ακρίβεια είναι συνεχής, πολυμέτωπη και εξαιρετικά δύσκολη. Και η κυβέρνηση τη δίνει συστηματικά: με ελέγχους, με πρόστιμα στις περιπτώσεις αισχροκέρδειας, με πολιτική πίεση στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσει αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών–με κάθε τρόπο! Η ουσιαστική αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών είναι πάντως η πιο αποτελεσματική απάντηση: σ’ αυτόν τον τομέα, γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη πετύχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

-Ποιο είναι το κλίμα για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Πόσο θα επηρεάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα;

Με δύο λέξεις: προβληματισμός και αναμονή. Θα έλεγα ότι αυτή είναι η γενική εικόνα, για τη μεγάλη πλειονότητα των ευρωβουλευτών. Η κυριαρχική νίκη του Τραμπ σε όλα τα πεδία (στη λαϊκή ψήφο, στους εκλέκτορες, στη Βουλή και στη Γερουσία) σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην αμερικανική πολιτική. Οι θέσεις του για επιβολή δασμών (και) στα ευρωπαϊκά προϊόντα, για τη στάση που θα τηρήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία, για απόσυρση των ΗΠΑ από την «πράσινη συμφωνία» για το κλίμα, γεννούν εύλογες ανησυχίες στις Βρυξέλλες. Η πράξη θα δείξει πώς θα εκφραστούν σε εφαρμοσμένες πολιτικές οι προθέσεις και πώς θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις πάντως δεν κινδυνεύουν: είναι καλά θεμελιωμένες σε στρατηγικές επιλογές και δεν πρόκειται να επηρεαστούν από την αλλαγή στον Λευκό Οίκο.

-Τελικά δημοσιογράφος ή ευρωβουλευτής;

Η ζωή δεν με έφερε ποτέ αντιμέτωπο με αυτό το δίλημμα. Τα πράγματα εξελίχθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε η ενεργός συμμετοχή στην πολιτική προέκυψε, αφού είχα ήδη ολοκληρώσει τον μακρύ επαγγελματικό μου κύκλο στη δημοσιογραφία. Συνεπώς, δεν χρειάστηκε ποτέ να διαλέξω! Τώρα πια, βλέποντας εκ των υστέρων την όλη πορεία μου, θεωρώ ότι η δημοσιογραφία λειτούργησε ως προετοιμασία για την πολιτική: μου έδωσε γνώσεις και εμπειρίες, που αποδείχθηκαν πολύτιμες στην επόμενη φάση της ζωής μου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: ΕΔΕ για τον Πυροσβέστη – προπονητή Πολεμικών Τεχνών, «Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα»

Ναρκωτικά χιλιάδων ευρώ «θαμμένα» στη Στροφυλιά, μια σύλληψη ΦΩΤΟ

Θάνατοι παιδιών Αχαΐα – Ηλεία: Η δημόσια συγγνώμη της Ειρήνης, δικάζεται σήμερα για συκοφαντική δυσφήμιση

Νοσοκομείο Ρίου: Σήμερα 8 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, πώς γίνεται η επιλογή των ασθενών

Πάτρα – Ιστορική επιτυχία στο ΠΓΝΠ: Πρώτη ταυτόχρονη μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση το Σαββατοκύριακο, η πρόγνωση για σήμερα 28/11

Tέρμα τα μετρητά στην Ευρώπη – Το σχέδιο που αλλάζει τα δεδομένα και οδηγεί σε ψηφιακό ευρώ