Ο Γιώργος Καραμπελιάς μιλάει στην «Π»: Η χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας
Με αφορμή την επίσκεψή του στην Πάτρα για την παρουσίαση του βιβλίου του «1909 – 1922, Επανάσταση & Αντεπανάσταση στην Ελλάδα».
Το ενδιαφέρον βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά «1909 – 1922, Επανάσταση & Αντεπανάσταση στην Ελλάδα» παρουσιάζουν σήμερα Σάββατο (ώρα 19:00) οι Εναλλακτικές Εκδόσεις στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών (Φιλοποίμενος 24), υπό την αιγίδα του οποίου και διοργανώνεται η εκδήλωση.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ο Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, ομ. καθηγητής Παν/μίου Πελοποννήσου, ο Χρήστος Μπούρας, πρύτανης Παν/μίου Πατρών, ο Τάσος Χατζηαναστασίου, Δρ. Ιστορίας, εκπαιδευτικός και ο συγγραφέας του βιβλίου
Παρεμβαίνει η Κωνσταντίνα Παπάκου, μέλος ΔΣ ΟΠΣΕ (Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας) & πρόεδρος του Π. Σ. Προσφύγων Γηροκομείου Πάτρας. Τον συντονισμό θα κάνει η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.
Μιλώντας στην «Π» ο Γιώργος Καραμπελιάς, στάθηκε στην παθογένεια του διχασμού, που χαρακτηρίζει τους Ελληνες:
«Πιστεύω ότι η περίοδος 1821 -1922 είναι ενιαία, κατά την οποία οι Ελληνες δοκιμάζουν να ολοκληρώσουν την εθνική τους αποκατάσταση, μέσω της απελευθέρωσης του μεγαλύτερου μέρους των περιοχών τους. Γι αυτό, όλος ο 19ος αιώνας και οι αρχές του 20ου, είναι γεμάτοι από επαναστατικά κινήματα και πολέμους. Είναι μια περίοδος η οποία έχει δύο σημεία πύκνωσης: 1821 με 1830 και 1909 με την επανάσταση στο Γουδί, έως το 1922 με την Καταστροφή της Μικράς Ασίας. Αποκλειστικός υπεύθυνος για την ήττα μας το 1922, ήταν ο εθνικός διχασμός.
Επέτρεψε στην Τουρκία να μεταβληθεί σε μία περιφερειακή, όπως θέλει να είναι δύναμη, που απειλεί την Ελλάδα. Σήμερα, ο νεοοθωμανισμός διεκδικεί την «ολοκλήρωση του 1922»: Τότε σας ρίξαμε στη θάλασσα, τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε και αυτή και τα νησιά σας. Όμως, η Ελλάδα την περίοδο 1909-1922, που η αποσύνθεση του οθωμανισμού “συναντήθηκε” με την ενίσχυση του ελληνισμού, είχε την ιστορική ευκαιρία να ολοκληρώσει το 1821, ενώ ο τουρκισμός θα περιοριζόταν σε μια μικρασιατική δύναμη στα όρια του κράτους των Σελτζουκιδών».
«Δεν τα καταφέραμε καλά. Από τον 19ο αιώνα, οι Ελληνες είχαν το όραμα της ‘‘Μεγάλης Ιδέας’’, δηλαδή την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των Ελλήνων. Ομως, από τότε και μετά, κυρίαρχο σημείο γίνεται η εμφύλια διαμάχη, απολήξεις της οποίας φθάνουν και μέχρι τη δικτατορία του 1967. Επομένως οι Ελληνες έπαψαν να έχουν ένα ενιαίο όραμα και απέκτησαν παραταξιακά οράματα, ο ένας σε σύγκρουση με τον άλλον. Επομένως σήμερα, ελπίζω να ξεπεράσουμε αυτή την εμφυλιοπολεμική λογική, γιατί φθάσαμε στα όριά μας!».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News