Ο μύκητας candida auris βρίσκεται και στην Πάτρα – Τι συμβαίνει στο ΠΓΝΠ

Αναφορές για περιστατικά ασθενών και στο ΠΓΝΠ. Μετά τη ΜΕΘ οδηγούνται σε δωμάτιο απομόνωσης

Πάτρα

Τον κώδωνα του κινδύνου έχουν χτυπήσει από το καλοκαίρι διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί για την αύξηση του αριθμού λοιμώξεων από τον επικίνδυνο μύκητα candida auris, που εξαπλώνεται σε νοσοκομειακούς χώρους και σε γηροκομεία.

Προχθές αποκαλύφθηκε ότι στο Νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύεται σε απομόνωση κρούσμα ασθενούς με μύκητα candida auris. Λόγω αυτού του γεγονότος, επικοινώνησε με την «Πελοπόννησο» συγγενής ασθενούς από την Αχαΐα, για να αναφέρει ότι και δικός της άνθρωπος κόλλησε τον επικίνδυνο μύκητα ενώ νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝΠ, στο Ρίο.

Οπως είπε η καταγγέλλουσα, ο ασθενής εξερχόμενος τον περασμένο Ιούλιο από τεχνητό κώμα διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από τον μύκητα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος εάν εισχωρήσει στον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα και έχει υψηλό βαθμό μεταδοτικότητας.

Ο εν λόγω ασθενής μετά τη ΜΕΘ οδηγήθηκε σε δωμάτιο απομόνωσης του Τμήματος Νευροχειρουργικής, όπου σύμφωνα με την αναφορά της καταγγελλούσας βρήκε εκεί και άλλον ασθενή από τη ΜΕΘ που νοσηλευόταν για έξι μήνες, καθώς είχε προσβληθεί από τον ίδιο μύκητα, ενώ τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν και άλλοι με το ίδιο πρόβλημα, πάντα από τη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ.

Η ίδια πρόσθεσε στην «Π» ότι από αναφορές του προσωπικού της κλινικής πληροφορήθηκε πως στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ υπήρχε αποικισμός του μύκητα candida auris και για τον λόγο αυτό η μεγάλη αίθουσα θα έκλεινε για να γίνει απολύμανση και ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλες οι ΜΕΘ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, κάθε φορά που εισερχόταν στη ΜΕΘ έπαιρνε αυστηρά μέτρα προστασίας, με ειδική στολή, ποδονάρια, μάσκα, σκούφο και γάντια, ενώ σε όλους τους επισκέπτες απαγορευόταν η σωματική επαφή με τους ασθενείς, για να αποφεύγεται η μετάδοση του μύκητα.

Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εκεί, καθώς η καταγγέλλουσα δήλωσε στην «Π» ότι βγαίνοντας μετά από καιρό από το δωμάτιο απομόνωσης, ο άνθρωπός της χρειάστηκε να μπει σε κλινική αποκατάστασης. Ωστόσο, επειδή είχε προσβληθεί από τον μύκητα candida auris δεν τον δεχόταν κανένα κέντρο αποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση ένα εξειδικευμένο στην Αθήνα, όπου λόγω της μεταδοτικότητας του μύκητα αναγκάστηκαν να πληρώνουν 100 ευρώ συμμετοχή τη μέρα για νοσηλεία σε απομονωμένο χώρο.

Η «Π» επικοινώνησε χθες με τον διοικητή του ΠΓΠΝ Δημήτρη Μπάκο και με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, οι οποίοι παρέπεμψαν στη διευθύντρια της ΜΕΘ Ρίου κ. Φλίγκου, η οποία επιβεβαίωσε το γεγονός και δήλωσε: «Υπάρχει πρόβλημα όχι μόνο στη ΜΕΘ του Ρίου, αλλά σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας. Ο μύκητας υπάρχει σε όλο το νοσοκομείο, όμως έχουμε κάνει ενέργειες για να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για ασθενείς και εργαζόμενους. Είμαστε σε επαφή με τον κ. Μαραγκό που είναι υπεύθυνος για τις λοιμώξεις, ο οποίος θα μας δώσει λεπτομέρειες για τον βαθμό του προβλήματος που υπάρχει, αλλά και για τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται, ώστε να το αντιμετωπίσουμε».