Ο Πατρινός που ζωγραφίζει …κολοκύθες!

Πρωτότυπη έκθεση στην αίθουσα Τέχνης «Παλίσσανδρος» της οδού Ερμού

Πατρινός

Είναι σίγουρα, μία από τις πιο παράξενες εικαστικές εκθέσεις και διοργανώνεται στην Πάτρα: Πρόκειται για ζωγραφική σε… νεροκολοκύθες και μάλιστα με έμπνευση από αρχαίες ελληνικές αγγειογραφίες και τοιχογραφίες.

Παρουσιάζονται στο χώρο τέχνης «Παλίσσανδρος» (Ερμού 8, τηλ. 2610 22 3877), έως την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, από τον φιλόλογο και ζωγράφο Παναγιώτη Χαλούλο.

Οπως λέει ο ίδιος στην «ΠτΚ» για την έμπνευσή του: «Εχουμε χρέος να υπηρετούμε την ομορφιά. Πιστεύω βαθιά σε αυτό. Οφείλουμε πολλά σ’ αυτή. Χάρη στην ομορφιά αξίζει να ζούμε. Υπάρχει γύρω μας, υπάρχει μέσα μας, ίσως λανθάνει μέσα στον καθένα μας. Η ζωγραφική μου είναι αφιερωμένη στις ομορφιές της ζωής, τις ομορφιές της χώρας μας, τις ομορφιές της φύσης.

Οι αρχαίοι Ελληνες μας το έδειξαν με την τέχνη τους και στο δρόμο αυτό συνεχίζουμε με τις δικές μας διαδρομές. Μέχρι σήμερα δοκίμασα πολλές μορφές δημιουργίας στον εικαστικό τομέα. Στη ζωγραφική πινάκων με απασχόλησε, για αρκετό χρονικό διάστημα, ο «διάλογος» των αρχαίων ελληνικών γλυπτών με το σήμερα θεωρώντας πως δεν αποτελούν έργα τέχνης μόνο για τα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά χωρίς διάθεση αρχαιολατρίας…».

ΓΝΩΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Τι είναι όμως ακριβώς οι νεροκολοκύθες; Ο Παναγιώτης Χαλούλος εξηγεί:

«Στις τελευταίες εικαστικές δραστηριότητές μου επεμβαίνω πάνω σε ένα φυσικό υλικό, που από την ελληνική αρχαιότητα ήταν γνωστό και χρησιμοποιήθηκε με πολλούς τρόπους, όπως και σε πλήθος λαών, τη νεροκολοκύθα, ζωγραφίζοντας την επιφάνεια ή δημιουργώντας με γλυπτική πάνω στο σώμα της νεροκολοκύθας. Στην πορεία διαπίστωσα την καταπληκτική ομοιότητα της επιφάνειας του αντικειμένου με την επιφάνεια των πήλινων αρχαίων αγγείων.

Με τη σειρά «Με έμπνευση από αρχαία ελληνικά αγγεία και τοιχογραφίες» αποτυπώνοντας στην επιφάνεια της νεροκολοκύθας αποσπάσματα από αγγειογραφίες, άλλοτε μοτίβα μόνο, γεωμετρικά, ανθέμια, ζώα, δελφίνια, φυτά κ.ά., άλλοτε παραστάσεις αφηγηματικές, που αναφέρονται στην ελληνική μυθολογία, στην ιστορική πραγματικότητα ή ακόμα στην κοινωνική ζωή των αρχαίων, στόχο έχω αφενός να παρουσιάσω την ποικιλία και τον πλούτο της ελληνικής αγγειογραφίας.

Αφετέρου να συντελέσω, στο μέτρο του δυνατού, στην προσέγγιση του αρχαίου κόσμου και της τέχνης του εκ μέρους των θεατών των εν λόγω εικαστικών δημιουργιών μέσω ενός όμορφου φυσικού υλικού και δημοφιλούς, που μπορεί να φέρει την ομορφιά της αρχαίας αγγειογραφίας πέρα από τους μουσειακούς χώρους».

ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ

Οπως σημειώνει, τη σειρά των αγγειογραφιών συμπληρώνουν τα θέματα, που αντλεί από τις γνωστές και δημοφιλέστατες τοιχογραφίες του κυκλαδικού, του μινωικού και μυκηναϊκού πολιτισμού. Από τη ζωγραφική σε πλήθος αγγειογραφιών και τοιχογραφιών εκτός άλλων διαφαίνεται η μεγάλη φυσιολατρία των αρχαίων κατοίκων του τόπου μας, η φυσιολατρία, που επιβάλλεται να καταστεί και πάλι τρόπος ζωής στην εποχή μας, αφού όλοι γνωρίζουμε πόσο καταστροφικοί για το φυσικό περιβάλλον έχουμε γίνει με τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας.
Πάντως σπεύδει να τονίσει ότι στόχος του «δεν ήταν η πιστή αναπαράσταση των αρχαίων αγγείων, αλλά η αναφορά σε αυτά. Ενδεικτικά, εντούτοις, επεμβαίνοντας στο σώμα της νεροκολοκύθας, κατασκεύασα ελάχιστα αντιπροσωπευτικά ομοιώματα αγγείων, απλώς για να αναδείξω τις δυνατότητες που προσφέρει το φυσικό αυτό υλικό, αλλά και ως δείγματα αγγείων, στα οποία αναφέρεται η παρούσα συλλογή εικαστικών έργων».

Ωρες επισκέψεων έκθεσης: Δευτέρα έως Σάββατο 11:00-14:00, και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18:00-21:00

Πατρινός Πατρινός Πατρινός