Ο Τραμπ θα στέλνει εγκληματίες σε φυλακή-κολαστήριο στο Ελ Σαλβαδόρ

Ο Μπουκέλε ανακοίνωσε την πρόθεσή του κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρούμπιο στην κατοικία του στη λίμνη Κοατεπέκε, κοντά στην πρωτεύουσα, Σαν Σαλβαδόρ.

Σαλβαδόρ

Μια πρωτοφανή πρόταση να φυλακίζει καταδικασμένους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ελ Σαλβαδόρ έκανε ο πρόεδρος της χώρας, Ναΐμπ Μπουκέλε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο.

Ο Μπουκέλε ανακοίνωσε την πρόθεσή του κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρούμπιο στην κατοικία του στη λίμνη Κοατεπέκε, κοντά στην πρωτεύουσα, Σαν Σαλβαδόρ.

Σύμφωνα με την πρότασή του, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πληρώνουν για τη φυλάκιση καταδικασμένων πολιτών τους στη μεγαλύτερη φυλακή της Λατινικής Αμερικής, την περίφημη CECOT (Κέντρο Περιορισμού της Τρομοκρατίας), που εγκαινιάστηκε πριν από έναν χρόνο. Πρόκειται για μία φυλακή που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως κολαστήριο, ωστόσο έχει συμβάλει στο να βρίσκεται έγκλειστο μεγάλο ποσοστό των μελών συμμοριών της χώρας.

«Προσφέραμε στις Ηνωμένες Πολιτείες την ευκαιρία να αναθέσουν εξωτερικά μέρος του σωφρονιστικού τους συστήματος», ανέφερε ο Μπουκέλε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. «Η αμοιβή θα ήταν σχετικά χαμηλή για τις ΗΠΑ, αλλά σημαντική για εμάς, καθιστώντας ολόκληρο το σωφρονιστικό μας σύστημα βιώσιμο».

Η φυλακή κολαστήριο

Η CECOT, η οποία κατασκευάστηκε για τη φυλάκιση των πιο επικίνδυνων μελών συμμοριών του Ελ Σαλβαδόρ, έχει χαρακτηριστεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως εγκατάσταση με «απάνθρωπες» συνθήκες.

Βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή, 75 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Σαν Σαλβαδόρ, και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της καταστολής των συμμοριών από τον Μπουκέλε.

Σήμερα, περίπου 15.000 μέλη των συμμοριών MS-13 και Barrio 18 κρατούνται εκεί, ενώ η φυλακή έχει χωρητικότητα 40.000 ατόμων. Πολλοί από αυτούς εκτίουν ποινές που ξεπερνούν τα 200 χρόνια, καθώς συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του εκτάκτου καθεστώτος που επέβαλε ο Μπουκέλε το 2022 για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Οι υποστηρικτές του προέδρου τονίζουν ότι η πολιτική του οδήγησε σε δραστική μείωση του ποσοστού δολοφονιών στη χώρα. Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι κρατούμενοι στη φυλακή υπόκεινται σε βασανιστήρια, αναγκάζονται να ομολογήσουν εγκλήματα και στερούνται κάθε επαφή με τις οικογένειες και τους δικηγόρους τους.

Στη CECOT, οι φυλακισμένοι βγαίνουν από τα κελιά τους μόνο για να εμφανιστούν σε δικαστήρια μέσω βιντεοκλήσης ή για να ασκηθούν για μισή ώρα την ημέρα σε έναν μεγάλο διάδρομο.

Το νερό που χρησιμοποιούν για μπάνιο και πόση προέρχεται από μεγάλες δεξαμενές, ενώ η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από φασόλια ή ζυμαρικά, με το κρέας να έχει απαγορευτεί από την κυβέρνηση.

Περίπου 1.000 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, 600 στρατιώτες και 250 αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων επιβλέπουν το σωφρονιστικό κέντρο, όπου τα μέλη των αντίπαλων συμμοριών MS-13 και Barrio 18 κρατούνται μαζί, παρά τη διαχρονική εχθρότητά τους.

Σαλβαδόρ

Οι κρατούμενοι βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση με κάμερες και ένοπλους φρουρούς, σε ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται απόλυτα αυστηρό, χωρίς «καμία διέξοδο» για όσους βρίσκονται εντός των τειχών.

Διαβάστε επίσης:

Ρίχτερ στη Σαντορίνη: Εφιάλτης διαρκείας – Μιλούν στην «Π» Αχαιοί που ζουν μόνιμα στο νησί

Πάτρα: Το αιματηρό επεισόδιο που προηγήθηκε του άγριου ξυλοδαρμού 45χρονου που βρέθηκε δεμένος ΦΩΤΟ

Κρήτη: Σε 3χρονο παιδί στο Βερολίνο η καρδούλα του Άγγελου, η ανακοίνωση του ΠΑΓΝΗ

Σαντορίνη: Προειδοποίηση Τσελέντη για ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό

Προανακριτική για τα Τέμπη από το ΠΑΣΟΚ: Ζητεί να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου