Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης στην «Π»: «Σύγχρονη ασφάλιση και προστασία στους αγρότες»
Προαναγγέλει επίσκεψη της ηγεσίας σε Αχαΐα και Δυτική Ελλάδα – «Για το φράγμα Πηνειού με βεβαιότητα θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια εξεύρεσης χρηματοδοτικού εργαλείου»

Σε μία χρονική στιγμή, που αγροτικά προϊόντα κινδυνεύουν, άμεσα, από τους αμερικανικούς δασμούς και έμμεσα από τις εγχώριες και ευρωπαϊκές πιθανές οικονομικές αναταράξεις, ενώ τα στοιχήματα για τον πρωτογενή τομέα είναι πολλά, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης μιλά στην «Πελοπόννησο», δίνοντας το περίγραμμα της κυβερνητικής πολιτικής.
-Η Αχαΐα, ως αγροτικός Νομός, παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Το γενικό πλαίσιο στήριξης ποιο είναι;
Στην κυβέρνηση της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα είναι μια από τις βασικές μας προτεραιότητες. Εμείς πηγαίνουμε ένα βήμα παρακάτω και λέμε ότι πέραν της ενίσχυσης, χρειάζεται μετασχηματισμός, ο οποίος θα μας οδηγήσει στην επίτευξη βασικών στόχων, που είναι η ανταγωνιστικότητα και η ανθεκτικότητα. Το πλαίσιο, στο οποίο δρούμε, εδράζεται στην ορθή και στοχευμένη διαχείριση χρηματοδοτικών εργαλείων και περιλαμβάνει: ένα πλέγμα παρεμβάσεων, που χρηματοδοτούνται από το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και στοχεύουν στην παροχή σύγχρονων εργαλείων στους παραγωγούς, στην κατάρτιση και στην ηλικιακή τους ανανέωση, στη στήριξη της υπαίθρου, αλλά και στην ανάπτυξη των αγροτικών υποδομών. Από την άλλη, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, κατευθύνουμε σημαντικούς πόρους προς τον σκοπό του οικονομικού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα με κατευθύνσεις την πράσινη μετάβαση, τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας, την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, τον αγροτουρισμό κ.ά.
-Στην Αχαΐα υπάρχει το μείζον ζήτημα της άρδευσης. Αν και δεν είναι θέμα μόνο του υπουργείου σας, τι έχετε να πείτε για την επέκταση του φράγματος Πηνειού;
Ρόλος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι η κατασκευή, αλλά η εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για έργα Εγγείων Βελτιώσεων, με την προϋπόθεση ότι πληρούν τους όρους επιλογής. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη αγροτικών υποδομών και αξιοποιούμε πόρους του Προγράμματος 2014-2020, του Τομεακού Ανάπτυξης 2021 – 2025, του Στρατηγικού Σχεδίου, της ΚΑΠ, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ενώ, έχουμε δημιουργήσει το πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0», το μεγαλύτερο πρόγραμμα για αρδευτικά έργα τα τελευταία 50 χρόνια. Για την ιεράρχηση των αναγκών της κάθε περιοχής και την επιλογή των έργων, που τελικά θα προωθηθούν, ως προτάσεις προς ένταξη και χρηματοδότηση, αρμόδια είναι η Περιφέρεια. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ για το φράγμα του Πηνειού με βεβαιότητα είναι ότι εφόσον το έργο ωριμάσει μελετητικά, τεχνικά και αδειοδοτικά και υποβληθεί, εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για εξεύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου.
-Η φέτα, ιδιαίτερα σε Καλάβρυτα και Ερύμανθο, έχει μεγάλη ανάπτυξη. Πώς θα επιτευχθεί η θωράκιση του προϊόντος μετά και τους αμερικανικούς δασμούς;
Οσον αφορά τους δασμούς, παρατηρούμε ότι πρόκειται για δυναμική διαδικασία. Για παράδειγμα είχαμε την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ για προσωρινή αναστολή του πλαισίου υψηλών δασμών, πλην Κίνας, γεγονός που μας προκαλεί ικανοποίηση. Μια εξέλιξη, που δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να εκμεταλλευτεί αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ μία συμφωνία, που να είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, ως χώρα, εκφράσαμε την άποψη ότι όποια ενέργεια γίνει, πρέπει να γίνει συντονισμένα. Σε όλες αυτές τις συζητήσεις που γίνονται στην ΕΕ, η Ελλάδα πια βρίσκεται στο κέντρο των αποφάσεων κι όχι ως απλός παρατηρητής και αποδέκτης των όποιων συνεπειών. Ειδικότερα τώρα, τα προϊόντα του πρωτογενούς μας τομέα είναι αυτά, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, λόγω της μοναδικότητάς τους καθώς δεν παράγονται στην Αμερική. Και γι’ αυτό πρέπει να συζητήσουμε για την αντιμετώπισή τους. Παράλληλα, να τονίσω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας και ενίσχυσης των ελληνικών προϊόντων. Τόσο με την προσπάθεια για πάταξη των ελληνοποιήσεων, αυστηροποιώντας το θεσμικό πλαίσιο, όσο και με την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ. Αυτό που μας δείχνει η επιβολή δασμών είναι ότι όσο πιο ισχυρά είναι τα προϊόντα μας (μοναδικότητα, ποιότητα, αναγνώριση κ.τ.λ.) τόσο αυξάνουν τη διαπραγματευτική μας ικανότητα. Σε αυτή τη λογική -κι όχι μόνο για την περίπτωση των δασμών- εμείς επενδύουμε σημαντικά στην ενίσχυση και στην προστασία τους.
-Η κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνει να ομαλοποιείται. Εγγυάται το υπουργείο σας ότι δεν θα υπάρχουν άλλες αναταράξεις στον αγροτικό κόσμο;
Το 2023 ήταν μια αντικειμενικά δύσκολη χρονιά, καθώς ήταν μια μεταβατική περίοδος από την προηγούμενη ΚΑΠ στη νέα. Αυτό, όπως ήταν επόμενο, δημιούργησε αρρυθμίες, εύλογα σε κάποια σημεία που αφορούσαν υποχρεώσεις των παραγώγων, κυρίως περιβαλλοντικές και προκάλεσε αντιδράσεις. Για αυτό κινηθήκαμε άμεσα και πετύχαμε τροποποιήσεις, ώστε οι παραγωγοί μας να έχουν μια διαδικασία ηπιότερης προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένας Οργανισμός, που αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα, που έρχονται από το παρελθόν κι εμείς είμαστε η κυβέρνηση, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να τα αντιμετωπίσει, προκειμένου να εξελιχθεί η λειτουργία του και να εξυπηρετεί αρτιότερα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνησή μας είναι σε έναν διαρκή ανοικτό διάλογο με τους παραγωγούς, έχοντας καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και μαζί να ξεπερνάμε όποια προβλήματα ανακύπτουν.
-Με την ενίσχυση του ΕΛΓΑ και την αλλαγή Κανονισμού του υπάρχει κάποια εξέλιξη;
Τα 2 τελευταία χρόνια έχουμε εργαστεί μεθοδικά, προκειμένου να δώσουμε στον αγροτικό κόσμο ένα σύγχρονο πλαίσιο αγροτικών ασφαλίσεων, που να συμβαδίζει με τις νέες κλιματικές συνθήκες και παράλληλα να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και φερεγγυότητα του ΕΛΓΑ. Τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός κλήθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις διπλάσιες των εσόδων του από ασφαλιστικές εισφορές. Κατά τα έτη διακυβέρνησης μας οι αποζημιώσεις είναι πάνω από 1,6 δις ευρώ, με το 50% να καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με πρωτοβουλία των κυβερνήσεων Μητσοτάκη. Το σχέδιό μας για τον νέο ΕΛΓΑ, που αναμένεται να το παρουσιάσουμε, αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση που περιλαμβάνει τους παρακάτω στόχους:
1. Ταχύτητα και ακρίβεια στην εκτιμητική διαδικασία.
2. Οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα.
3. Αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
Παράλληλα, πέραν από τον Κανονισμό Ασφάλισης προωθούμε παρεμβάσεις, που θα θωρακίσουν τις παραγωγές απέναντι στα νέα κλιματικά δεδομένα, όπως το μέτρο επίγειας αντιχαλαζικής προστασίας και την επέκταση της εναέριας, αλλά και το μεγάλο πρόγραμμα ανάπτυξης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, που δίνει την επιλογή στους παραγωγούς για στροφή σε ανθεκτικότερες καλλιέργειες.
-Με τον υπουργό Κ. Τσιάρα προγραμματίζεται επίσκεψη σε Αχαΐα και Δυτική Ελλάδα, μιας και κάνετε περιοδείες σε όλη τη χώρα;
Πράγματι, ως ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρισκόμαστε πολύ συχνά στην Περιφέρεια, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα στο πεδίο και όχι θεωρητικά. Η συχνή επικοινωνία με τους ανθρώπους της παραγωγής είναι για εμάς ένα από τα βασικά μας εργαλεία, τόσο για τον σχεδιασμό των πολιτικών όσο και για τις παρεμβάσεις μας. Βρεθήκαμε όπου χρειάστηκε και θα είμαστε όπου χρειαστεί, και μέσα στο πλαίσιο αυτό σίγουρα βρίσκεται η Αχαΐα και η Δυτική Ελλάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ο θάνατος δεν δικαιώνεται»: Στην «Π» η σύζυγος του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ
Ο Τραμπ περικυκλώνει την Κίνα, αλλά απομονώνει τις ΗΠΑ: Παγκόσμιο μέτωπο με ρωγμές
Πάσχα 2025: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων – Σε πλήρη ισχύ το εορταστικό ωράριο
Νέα Υόρκη: Το ελικόπτερο που συνετρίβη στον Χάντσον είχε παρουσιάσει βλάβη μήνες πριν την τραγωδία
Πλατανόβρυση Αχαΐας: Άγρια επίθεση σε 80χρονη από τον 49χρονο γιο της
Πύργος: Έστησε «βόμβα» και… «έσκασε» πάνω του – Συνελήφθη 16χρονος μαθητής
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News