Οι ελιές των Καλαμών

Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διεθυντή Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Πολλά θέματα μαζεμένα.

1. Τι κάνουμε με τις ελιές. Δεν μαζεύονται μόνες τους. Μέχρι να αναπτυχθούν ειδικά ντρόουν γι’ αυτή τη δουλειά, ποιος θα τις μαζεύει;

2. Περίεργο. Γνωρίζουμε πολύ κόσμο που μαζεύει τις ελιές του; Νοέμβριο τους χάνεις, κάθε Σαββατοκύριακο είναι στον ελαιώνα τους. Συνεπώς διαπιστώνουμε ότι οι ελιές μαζεύονται, αλλά οι δικές μας ελιές. Οι ελιές του άλλου δεν μαζεύονται. Πρέπει να πληρώσεις γι’ αυτό. Αρα οι ελιές δεν μαζεύονται γιατί τα μεροκάματα είναι πολύ χαμηλά γι’ αυτή την κοπιαστική εργασία. Όπως και τα μεροκάματα για τη φράουλα.

3. Γιατί τα μεροκάματα είναι φθηνά στη χώρα, ενώ όλα τα άλλα είναι ακριβά; Αρχίσαμε βέβαια αυξήσεις μισθών, ξεκινώντας από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, προκειμένου να φέρουμε διοικητές της προκοπής. Όχι πως δεν βρίσκουμε Ελληνες πρόθυμους γι’ αυτή τη δουλειά, βέβαια. Θα λέγαμε μάλιστα ότι βρίσκουμε πρόθυμους συμπατριώτες κυρίως γι’ αυτή. Ρωτήστε και στα πολιτικά γραφεία.

4. Ενώ υπάρχουν άνεργοι, γιατί αρνούνται το μάζεμα της ελιάς ως εποχική έστω απασχόληση ; Διότι μπορεί να είναι άνεργος, αλλά δεν είναι τόσο απελπισμένος. Μπορεί αυτό. Από την άλλη μπορεί ορισμένες δουλειές να έχουν απαξιωθεί: Σου λέει, δεν θα πάω να κάνω αυτό που κάνει ο Μπαγκλαντεσιανός. Αλλά και πάλι, δεν έχει και μεγάλο νόημα η εργασία μερικών εβδομάδων. Η γη, βέβαια, όλο και κάτι σου δίνει αν συνδεθείς μαζί της. Αλλά η ανεργία στη χώρα μας δεν συνεπάγεται απόλυτη ένδεια. Πολύς κόσμος βρίσκει μια άκρη.

5. Θέλουμε τις ελιές και τις φράουλες, αλλά δεν θέλουμε τους Πακιστανούς που τις μαζεύουν. Μάλλον, θέλουμε να τις μαζεύουν, αλλά τίποτα παραπέρα από αυτό. Αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούν να μένουν πάνω στα δέντρα. Μέχρι στιγμής.

6. Δεν θέλουμε τους μετανάστες, γιατί μας ανησυχεί η εθνική αλλοίωση. Τη φοβόμαστε με τους Αλβανούς, αλλά το πράγμα εξελίχθηκε όπως με τους Ελληνες στις ΗΠΑ, που έγιναν αμερικάνοι πολίτες ελληνικής καταγωγής, και μας ενθουσιάζει που τηρούν τα έθιμά τους και δεν φεύγει από μέσα τους η εθνική συνείδηση, κάτι που δεν μας ενθουσιάζει και πολύ όταν πρόκειται για μετανάστες που ζουν στην πατρίδα. Αμα νιώθεις Νιγηριανός, φίλε, να σηκωθείς να φύγεις.

7. Μας δίνει επιχειρήματα η Ευρώπη. Η πολιτισμική αλλοίωση. Οι μουσουλμάνοι δεν εννοούν να ενσωματώνονται, αλλά να διατηρούν πλήρως τα εθνικά και θρησκευτικά τους στοιχεία, και ει δυνατόν να τα επιβάλουν στον περίγυρο ή να επηρεάσουν νόμους και έθιμα του κράτους στο οποίο διαβιούν, μιλώντας για αμφίεση, για τη θέση της γυναίκας κλπ. Εμείς σε τέτοια θέματα- η θέση της γυναίκα, ιδίως- δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας.

8.  Αλλά τι να την κάνεις την πολιτισμική θωράκιση άμα τη συνδυάζεις με δημογραφική συρρίκνωση. Καλά οι ελιές που δεν μαζεύονται αυτομάτως. Ούτε και τα παιδιά γίνονται μόνα τους. Αν και οι επιστήμονες θα εφαρμόσουν μια λύση, τύπου παιδοκαλλιέργειας, όπως με την τσιπούρα. Δεν ξεχωρίζει  του ιχθυοτροφείου από της ανοιχτής θάλασσας.

9.  Μένει να αποφασίσει η κοινωνική ΝΔ με ποιο κόμμα είναι. Θέλει τον Μητσοτάκη με τις μεταρρυθμίσεις του ή την εξουσία χωρίς τις μεταρρυθμίσεις του Μητσοτάκη; Εδώ και αν προκύπτει ζήτημα πολιτισμικής αλλοίωσης. Εφερε ο Μητσοτάκης τους κεντρώους και τους εκσυγχρονιστές, που κόμισαν τα ήθη και τα έθιμά τους. Σε λίγο θα ξεχάσουμε τη γλώσσα μας,τη θρησκεία μας, τους πυρσούς μας, το Αιγαίο μας, το οποίο θα μείνει σινγκλάκι, σαν το τραγούδι της Μαριάννας Τόλη στη διαφήμιση, για να μην το ακούει ο Ερντογάν και θυμώνει: Θα του λέμε, έλα μωρέ, ένα τραγουδάκι είναι, τι-τι-ρι-τιτί Αιγαίο.

10. Τώρα ξέρουμε ότι η Πηνελόπη Δέλτα, γιαγιά του Σαμαρά, δεν είχε στο μυαλό της τον αδελφό της, όταν έγραφε τον Τρελλαντώνη. Απλά έβλεπε μπροστά η γυναίκα.