Οι νοσηλείες με κορονοϊό, οι ευάλωτοι και η… εντολή για τις Εντατικές – Γώγος – Καρβέλης μιλούν στην «Π»

Πού είναι σήμερα ο κορονοϊός και τι έρχεται; Οι ειδικοί απαντούν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

νοσηλείες

Μπορεί ο καθηγήτης, Γκίκας Μαγιορκίνης, να χαρακτήρισε τον κορονοϊό ως τον «πλέον σταθερό κάτοικο των νοσηλευτικών μονάδων της χώρας» και να ζήτησε από όλους μια συνεχή επαγρύπνηση, όμως τουλάχιστον στην Πάτρα και την Αχαΐα, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν δείχνουν να ανησυχούν τους ειδικούς.

Η οξεία φάση της πανδημίας έχει περάσει, γι’ αυτό άλλωστε και η Πολιτεία πέρασε από τη χαλάρωση των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης του Covid-19 στη – σχεδόν – ολοκληρωτική κατάργησή τους, όμως όλοι συμφωνούν ότι οι προκλήσεις για την αντιμετώπιση του ιού, σε ευάλωτους πληθυσμούς, παραμένουν και απαιτούν εγρήγορση και εξειδίκευση.

Ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, μιλώντας στην «Πελοπόννησο», σημείωσε πως μετά το Πάσχα δεν καταγράφεται κάτι το ιδιαίτερο στην περιοχή.

νοσηλείες

Γιάννης Καρβέλης

«Οι νοσηλείες, που έχουμε σήμερα στα νοσοκομεία μας, παραμένουν σταθερά σε μονοψήφιο αριθμό, στα 7 με 8 κρούσματα, γεγονός που δείχνει ότι το φαινόμενο της πανδημίας φθίνει εντελώς. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάψουμε να είμαστε προσεκτικοί, όμως σε κάθε περίπτωση όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα συνηγορούν στο ότι έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα».

 

Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην «Π», στο ίδιο μήκος κύματος συνέστησε, από την πλευρά του, περισσότερη προσοχή.

νοσηλείες

«Σαφέστατα, ο Covid-19 βρίσκεται σε πορεία ύφεσης. Οι νοσηλείες όχι μόνο έχουν ελαττωθεί, αλλά παραμένουν και σε σταθερά χαμηλό επίπεδο. Ολα αυτά, μάλιστα, μετά από δύσκολες φάσεις που προηγήθηκαν, όπως Απόκριες και Πάσχα, στη διάρκεια των οποίων θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω έξαρση των κρουσμάτων. Η πανδημία μετατρέπεται σιγά-σιγά σε μια ενδημική κατάσταση, όπως είναι κι άλλες ιώσεις του αναπνευστικού. Δεν έχει δείξει, βέβαια, ακόμη εποχικό χαρακτήρα. Αν γίνει εποχική, όπως π.χ. η γρίπη, τότε η διαχείρισή της, μέσω εμβολιασμών, θα είναι πολύ απλή. Θα αρκεί δηλαδή ένα εμβόλιο τον χρόνο για να καλύπτει μια ολόκληρη περίοδο. Εξακολουθεί, πάντως, να δίδεται η αυστηρή σύσταση σε ανθρώπους που έχουν υποκείμενα νοσήματα, στους ευάλωτους συμπολίτες μας, να είναι άκρως προσεκτικοί. Οταν τα μέλη αυτών των ομάδων του πληθυσμού νοσήσουν, τότε θα πρέπει αμέσως να ενημερώνουν τους γιατρούς τους για να πάρουν την κατάλληλη αγωγή». Τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι ειδικοί συνεχίζουν να παρακολουθούν, σε συστηματική βάση, την πορεία του Covid-19 σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Εντολή υπουργείου Υγείας στην 6η Υπε για επιστροφή σε κανονικές ΜΕΘ

Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης αποκάλυψε στην «Π» κι ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο είναι ενδεικτικό της φθίνουσας πορείας που έχει πάρει σιγά-σιγά ο Covid-19.

Το υπουργείο Υγείας απέστειλε, την προηγούμενη εβδομάδα, έγγραφο -το οποίο εν συνεχεία αυτός απέστειλε στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας δικαιοδοσίας τους- ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παύουν, πλέον, να διαχωρίζονται σε Μονάδες Γενικής Χρήσης και σε Μονάδες Covid-19.

«Πλέον οι ΜΕΘ θα λειτουργούν ενιαία. Αυτό σημαίνει ότι, πρακτικά και ουσιαστικά, επανερχόμαστε στο προ πανδημίας καθεστώς. Εξακολουθώ, όμως, να συνιστώ προς όλους και ειδικά προς τις ευπαθείς υγειονομικά ομάδες συμπολιτών μας, ιδιαίτερη προσοχή. Εμείς από την πλευρά μας συνεχίζουμε να παρατηρούμε όλα τα δεδομένα και να αξιολογούμε κάθε φορά τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Οι συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί», ανέφερε ο Γ. Καρβέλης.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ειδικά γι’ αυτό το τελευταίο, ενδεικτικά τόνισε: «Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με SARS-CoV-2, όχι αναγκαστικά εξαιτίας του ιού, είναι σταθερά πάνω από 500. Αν και βρισκόμαστε σε παρατεταμένη περίοδο σχετικά χαμηλής διασποράς περισσότεροι από 60 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με Covid-19. Γι’ αυτόν τον λόγο, λοιπόν, επιβάλλεται προσοχή από όλους».