«Όλα για την ζωή μας»: Τι τελικά ισχύει και τι όχι για την κυτταρίτιδα; 

Οι μύθοι για την κυτταρίτιδα και ποιες τροφές την προκαλούν.

Μαύρος

Γνωστό και… μη εξαιρετέο το πρόβλημα που απασχολεί κυρίως  τις γυναίκες, που δεν είναι άλλο από την κυτταρίτιδα!
Στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί στα ψωμάκια, στους γλουτούς, στα μπράτσα και στα πόδια, ενώ στους άντρες εστιάζει στην κοιλιά και στον λαιμό.

Το καλοκαίρι πλησιάζει και η αγωνία όλων μας να χάσουμε τα περιττά κιλά του χειμώνα και να έχουμε ένα υγιές σώμα κορυφώνεται.

Μάλιστα, στους στόχους συμπεριλαμβάνεται και η αντιμετώπιση της κυτταρίδας, η οποία στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί στα ψωμάκια, στους γλουτούς, στα μπράτσα, στα πόδια και στα γόνατα, ενώ στους άντρες εστιάζει στην κοιλιά και στον λαιμό.

Η Μαρία Λουίζα Βούρου, παρουσιάστρια, και η Ελένη Λεβέντη, παθολόγος, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την κυτταρίτιδα.

Σύμφωνα με την παθολόγο, η κυτταρίτιδα είναι κατά βάση ένα γυναικείο θέμα, που έχει να κάνει με τα λιποκύτταρα κάτω από το δέρμα και στον συνδετικό ιστό σε αυτό.

Στις γυναίκες είναι μεγαλύτερα τα λιποκύτταρα και πιο λεπτός ο συνδετικός ιστός κι έτσι δίνεται η εικόνα του «φλοιού πορτοκαλιού».

«Οι άνθρωποι που τρέφονται με περισσότερα λιπαρά, υδατάνθρακες και βάζουν παραπάνω αλάτι στο φαγητό τους, δεν γυμνάζονται και δεν πίνουν νερό, επιβαρύνουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας», τόνισε η κ. Λεβέντη.

Όπως σημείωσε, «η άθληση, η διατροφή και το νερό συμβάλλουν στην μείωσή της. Επιπλέον βοηθητικός παράγοντας είναι το λεμφικό μασάζ».

Επίσης, η παθολόγος υπογράμμισε ότι η κυτταρίτιδα εξαρτάται κι από τα επίπεδα των ορμονών.

Δείτε τι ανέφερε για την αντιμετώπισή της

Οι τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα

Σύμμαχος στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας είναι η σωστή, υγιεινή διατροφή. Καλό είναι λοιπόν να προσέχουμε συγκεκριμένες τροφές που επιδεινώνουν την κατάσταση. Ποιες είναι αυτές;

Λευκή ζάχαρη

Η λευκή ζάχαρη δεν προσφέρει καθόλου θρεπτικά συστατικά και οι περισσότεροι διατροφολόγοι σήμερα την θεωρούν δηλητήριο.

Κάνει το αίμα πιο όξινο και απομακρύνει τα πολύτιμα μέταλλα του σώματος, όπως το ασβέστιο, αποδυναμώνοντας τα δόντια και τα οστά.

Περιέχει αυτό που λέμε “κενές θερμίδες”, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση της κυτταρίτιδας για αυτό καλό είναι να την αφαιρέσετε από το καθημερινό σας διατροφολόγιο.

Μπορείτε να την αντικαταστήσετε με: Καστανή ζάχαρη, μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή μελάσσα από δημητριακά.

Επεξεργασμένο αλάτι ή επιτραπέζιο αλάτι

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βγάλετε το επιτραπέζιο αλάτι από τη διατροφή σας επειδή είναι επεξεργασμένο, δηλαδή περιέχει μόνο χλωριούχο νάτριο και προκαλεί κατακράτηση υγρών και κακή κυκλοφορία του αίματος που οδηγεί στην κυτταρίτιδα.

Το θαλασσινό αλάτι είναι πολύ πιο υγιης επιλογή, αφού περιέχει πολλά ορυκτά και ενώσεις ιχνοστοιχείων, που είναι απαραίτητα σε μικρές ποσότητες για το σώμα.

Τηγανητά

Όταν ζεσταίνετε φυτικά ή ζωικά λιπαρά σε θερμοκρασία υψηλότερη από ένα συγκεκριμένο όριο, δημιουργούνται τοξικές ουσίες, τις οποίες συσσωρεύει το σώμα σε σημεία μακριά από τα ζωτικά όργανα για να περιορίσει τους κινδύνους τους.

Σας συστήνουμε να προτιμάτε να μαγειρεύετε στον ατμό, στον φούρνο, σε γουόκ στο γκριλ ή και να σοτάρετε το φαγητό σας.

Αλκοολούχα ποτά

Αν και τα αλκοολούχα ποτά δεν δημιουργούν κυτταρίτιδα άμεσα, επιδεινώνουν την κατάσταση αφού συσφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία της επιδερμίδας.

Τα αλκοολούχα ποτά συμβάλλουν στην κατακράτηση υγρών και αυξάνουν τους θύλακες λίπους σε ορισμένα σημεία (τους μηρούς, τα χέρια, την κοιλιά και τους γλουτούς). Αντί να πιείτε κάποιο αλκοολούχο ποτό, προτείνουμε να το αντικαταστήσετε με φυσικούς χυμούς, ροφήματα.

Junk food

To junk food γενικά (γλυκά, χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες, σάντουιτς, σάλτσες, προμαγειρεμένα φαγητά κλπ) περιέχει σχεδόν όλες τις ουσίες που προκαλούν κυτταρίτιδα.

Επιλέγοντας τέτοιου είδους φαγητό, το σώμα δεν στερείται μόνο σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αλλά στέλνει τις τροφές κατευθείαν για αποθήκευση, δηλαδή τις κάνει συσσωρευμένο λίπος. Προσπαθήστε να μπαίνουν λιγότερο στην καθημερινή διατροφή.