Oμόφυλα ζευγάρια: «Ανοιχτό» θέμα η αποχή υφυπουργών σε περίπτωση καταψήφισης – Οι αντιδράσεις στην αντιπολίτευση
Η “θέση” της Εκκλησίας για το νομοσχέδιο.
Σε δημόσια διαβούλευση με ορίζοντα ολοκλήρωσης την 9η βραδινή της 31ης Ιανουαρίου, κινείται η μεταρρύθμιση για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
«Ανοιχτό» αφήνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το θέμα της αντιμετώπισης από τον πρωθυπουργό των υφυπουργών που δεν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, το οποίο «πέρασε» χτες από το υπουργικό συμβούλιο.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας δήλωσε ότι θα επιλέξει την αποχή, στάση που θα ακολουθήσει και ο υπουργός επικρατείας Μάκης Βορίδης.
Από την πλευρά της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών θα μπορούν να βαπτιστούν μόνο όταν μεγαλώσουν και το αποφασίσουν τα ίδια.
Το νομοσχέδιο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη:
Εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις / ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.
Προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών, ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.
Δεν επεκτείνει το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (και την παρένθετης μητρότητας) στα ζευγάρια ανδρών.
«Αποτελεί υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, που περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης της ΝΔ. Την ισότητα στον γάμο έχουν νομοθετήσει 36 χώρες στον κόσμο, 20 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Στη σχεδόν δίωρη συζήτηση του υπουργικού συμβουλίου, 14 μέλη της κυβέρνησης έλαβαν το λόγο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αίσθηση προκάλεσε η συγκινησιακή φόρτιση του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου όταν, με τη λήξη της παρουσίασης του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε στο παράδειγμα ομόφυλου ζευγαριού συγγενών του που έχει παιδιά και μέχρι πρότινος ήταν «αόρατοι» για την ελληνική πολιτεία.
Η στάση Μπούγα – Χαρακόπουλου – Κεφάλα
Η στάση της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρίας Κεφάλα παραμένει ερωτηματικό, ενώ την οδό της αποχής από την ψηφοφορία επιλέγει, κατά τα φαινόμενα, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, δηλώνοντας: «Η προσωπική μου απόφαση είναι μάλλον να απέχω από τη διαδικασία. Είναι καθαρά θέμα συνείδησης και μίας στάθμισης που αφορά στη νομική στάθμιση των πραγμάτων. Λαμβάνω υπόψιν, δηλαδή και τα επιστημονικά-νομικά δεδομένα».
Η στάση του κυρίου Βορίδη τον τιμά, όπως τιμά και η στάση του πρωθυπουργού που αφήνει τους βουλευτές να αποφασίσουν ελεύθερα. Καταψηφίζω το νομοσχέδιο, δήλωνε στο μεταξύ από το περιστύλιο της Βουλής, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Σε ερώτηση για τη στάση του κου Βορίδη αλλά και για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση αν ένας υφυπουργός καταψηφίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «δεν πρέπει να προκαταλαμβάνουμε τη στάση τους, δεν μπορώ προεξοφλήσω εκ των προτέρων τις αποφάσεις του πρωθυπουργού».
Η στάση τη αντιπολίτευσης
Εν αναμονή της συζήτησης σε επίπεδο Κοινοβουλίου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετούν στο κάδρο της κριτικής τη στάση της αποχής που επέλεξε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης και την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου σε αυτήν.
«Εμείς δεν θα ετεροκαθοριστούμε και το λέω ξεκάθαρα σε όποιο νομοσχέδιο και σε όποιο άρθρο συμφωνούμε και πάει μπροστά την κοινωνία μας θα το στηρίζουμε ενώ,σε όποιο διαφωνούμε κάνουμε κριτική για να το διορθώσει η κυβέρνηση. Τώρα, δεν μπορούμε όμως να μην πούμε ότι είναι σοβαρό θέμα υπουργός επικρατείας στο Μαξίμου να διαφωνεί να μην ψηφίσει νομοσχέδιο και να παραμένουν όλα στη θέση τους», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΙΟΥ., Σωκράτης Φάμελλος. (Πηγή: Σκάι).
«Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Xθες στην Βουλή ζήσαμε το θέατρο του παραλόγου. O υπουργός κ. Βορίδης εγκαλούσε την αντιπολίτευση γιατί δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όταν ο ίδιος, που είναι ο πρώτος στην τάξη υπουργός, έχει πει ευθέως ότι δεν θα ψηφίσει», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης. (Πηγή: Mega).
Aπό την Πάτρα, ο ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε: «Η ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ καμία σχέση δεν έχει με την ομοφοβία. Και όσα προβλήματα υπάρχουν σε ομόφυλα ζευγάρια σε σχέση με τα παιδιά του ενός εκ των δυο, θα μπορούσαν πολύ απλά να λυθούν με σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, ακόμα και με τη σωστή χρησιμοποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, τόνισε: «Η Ορθοδοξία θα μας φέρει στον σωστό και τον ίσιο δρόμο, μαζί με την Ελληνική Λύση».
Εμείς και το μισό βήμα θα το στηρίξουμε, είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος.(Πηγή: Παραπολιτικά fm)
Από το περιστύλιο της Βουλής, ο Πρόεδρος του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός, δήλωσε: «Η ΝΙΚΗ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ΛΟΑΤΚΙ γιατί είναι αντίθετο στο νόμο του Ευαγγελίου και είναι και αντισυνταγματικό και ως τέτοιο θα το προσβάλουμε στη Βουλή».
Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο
Στον απόηχο των αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, τοποθετήθηκε για το ζήτημα της βάπτισης των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών στο περιθώριο της συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να μεγαλώσουν, να καταλάβουν πως λειτουργούν τα πράγματα και όταν το θελήσουν να βαπτιστούν, θα βαπτιστούν». «Η Εκκλησία δε θα αφήσει τα παιδιά αυτά έξω».
«Συμφωνώ απόλυτα με τον μακαριότατο γιατί το ίδιο Ευαγγέλιο διαβάζουμε το ίδιο διδάσκουμε, επομένως δε νομίζω να υπάρχει κάποια διαφορετική άποψη σε αυτό το θέμα», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.
Πηγή: ertnews
Διαβάστε επίσης:
Μεσολόγγι: Ρίχνουν φως στην υπόθεση τα νέα ντοκουμέντα από τη μοιραία νύχτα
Στρατιωτική θητεία: Οι αλλαγές που εξετάζονται για να διαλυθεί το αφήγημα του χαμένου χρόνου
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News