Ομόνοια: Μια πλατεία που την θυμόμαστε 2-3 φορές τον χρόνο ΦΩΤΟ

Εικόνα εγκατάλειψης είναι αυτή που παρουσιάζει η πλατεία Ομονοίας. Και αν μια φωτογραφία αρκεί όσο χιλίες λέξεις, τότε δεν χρειάζεται να γράψουμε κάτι άλλο…

Ομόνοια

Εκεί ψηλά στην Γούναρη, υπάρχει η πλατεία Ομονοίας, μία “δίδυμοι” πλατεία που κόβεται από την κεντρική οδό της πόλης.

Μία πλατεία που θα μπορούσε να αποτελεί έναν -έστω μικρό-πνεύμονα πρασίνου για την πόλη, αλλά όπως μπορεί κανείς να δει από τις φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε σήμερα μέσα από το pelop.gr είναι κυριολεκτικά αφημένη στην τύχη της.

Την πλατεία Ομονοίας, η πόλη την θυμάται κατά τη διάρκεια της Πρωτομαγιάς όταν εκεί στήνεται το μικρό πατάρι που φιλοξενεί μουσικά σχήματα για τον εορτασμό της ημέρας και άλλες 1-2 φορές όταν γίνονται εκδηλώσεις προς τιμήν του Παναγιώτη Καρατζά, προτομή του οποίου υπάρχει εκεί. Τις υπόλοιπες μέρες τι γίνεται;

Ομόνοια Ομόνοια

Δεν μιλάμε για μία πλατεία που βρίσκεται έξω από τον αστικό ιστό ή το κέντρο της πόλης, μια πλατεία ερημωμένη, αλλά μια πλατεία γεμάτη ζωή. Κάθε βράδυ κυρίως τα καλοκαίρια τα καταστήματα εστίασης, που βρίσκονται εκεί είναι γεμάτα από κόσμο.

Ομόνοια Ομόνοια

Και όμως η εικόνα της είναι αποκαρδιωτική. Όπως μπορεί κανείς να δει και στις φωτογραφίες, το συντριβάνι που βρίσκεται στην πλατεία (στο μέρος της που “συναντά” την οδό Ηλείας) έχει κυριολεκτικά τα κακά του χάλια. Βρώμιμο και άδειο, χάσκει στο μέσο της, με τους “διακοσμητικούς” θάμνους γύρω από αυτό να έχουν μείνει μισοί. Και όσοι ακόμα καταφέρνουν να σταθούν στην θέση τους έχουν αφεθεί στη  μοίρα τους.

Ομόνοια Ομόνοια

Το γκαζόν δε που υπάρχει τόσο γύρω από το συντριβάνι όσο και στα παρτέρια γύρω-γύρω από την πλατεία, είναι σχεδόν κατεστραμμένο. Μεγάλα κενά και ξεραμένα χόρτα απαρτίζουν την χλωρίδα του χώρου. Τα πλακάκια της πλατείας, μίας πλατείας που υπενθυμίζουμε βρίσκεται σε μία κατοικημένη περιοχή γεμάτη με καταστήματα εστίασης είναι σπασμένα.

Μπορεί κάθε πρωί η πλατεία να καθαρίζεται όμως ουσιαστικά δεν γίνεται κάτι άλλο. Και είναι κρίμα να την θυμάται ο Δήμος μόνο 2 φορές τον χρόνο και τον υπόλοιπο να την αφήνει μόνη της να επιβιώσει.