Ωρα Πατρών: «Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη ενεργειακή φτώχεια»
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση της Δημοτικής Παράταξης Ώρα Πατρών με θέμα «Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη ενεργειακή φτώχεια».
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση της Δημοτικής Παράταξης Ώρα Πατρών με θέμα «Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη ενεργειακή φτώχεια».
Ομιλητές στη εκδήλωση ήταν ο Γιώργος Ρώρος, Επικεφαλής της Ώρα ΠΑΤΡΩΝ, ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Χριστίνα Ευθυμιάτου, Μέλος της Θεματικής Ομάδας Ενέργειας, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ο Σπύρος Μυλωνάς, Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, ο Νίκος Χατζηαργυρίου, Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π. και ιδρυτής της Ερευνητικής Ομάδας Smart RUE,ο Χρήστος Λιακόπουλος, Επικεφαλής κίνησης για την προστασία λίμνης Πηνειού, ενεργός πολίτης και το μέλος του Συντονιστικού της Ώρας Πατρών Κ Μπιζάς περιβαλλοντολόγος.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Αρχισυντάκτης της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ».
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν τραγικές και απρόβλεπτες συνέπειες κυρίως σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αλλά και σε οικονομικό. Για αυτό το λόγο, η διεκδίκηση της ειρήνης είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, όσον αφορά στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο με την εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση. Το γεγονός αυτό προκύπτει σε σημαντικό βαθμό από την εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μας από το φυσικό αέριο, μετά από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση. Η ενεργειακή φτώχεια είναι περιορισμός στο δικαίωμα στη ζωή.
Στο πρόβλημα αυτό, η λύση εστιάζεται στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ελλάδας, κυρίως μέσω της παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε. Ωστόσο, η έλλειψη Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου σε συνδυασμό με την απουσία Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών ευνοεί μονάχα την ίδρυση μεγάλων επενδύσεων. Επομένως, η δίκαιη ενεργειακή μετάβαση μέσω της εφαρμογής δημοκρατικών κι αλληλέγγυων συστημάτων καθίσταται αναγκαία.
Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει χωρίς υπεκφυγές και στείρες καταγγελίες να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος μέσω δράσεων εξοικονόμησης και μέσω του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων (Ε.Κοιν). Οι Ε.Κοιν θεσμοθετήθηκαν με τον ν.4513/2018, με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα. Στο ίδιο νόμο προβλέπονται οικονομικά κίνητρα και μέτρα στήριξης των Ε.Κοιν, ενώ παράλληλα υιοθετείται ένα ευνοϊκό πλαίσιο ανάπτυξης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ από τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με τη συνολική καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε εγκαταστάσεις των μελών της. Μέσω του θεσμού των Ε.Κοιν., οι Δήμοι μπορούν να δράσουν είτε υποστηρικτικά, είτε παραγωγικά. Υποστηρικτικά παρέχοντας τη διαθέσιμη υποδομή από δημοτικούς χώρους, παραγωγικά, να παράξει ενέργεια για την υποστήριξη δημοτικών ενεργειακών αναγκών ή ευάλωτων νοικοκυριών.
Στην συζήτηση εντοπίστηκαν οι δυσκολίες και οι περιορισμοί στην υλοποίηση του θεσμού και διατυπώθηκαν οι προτάσεις:
Χρηματοδότηση των Δήμων για δράσεις εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ορισμός ως εθνικού στόχου η κάλυψη κατά 50% των ενεργειακών αναγκών από αυτόνομη παραγωγή και από ενεργειακές κοινότητες.
Συγκρότηση Δημοτικών Ενεργειακών Γραφείων για την υποστήριξη και την παροχή συμβουλών σε πολίτες.
Επίλυση θεσμικών κωλυμάτων και προστασία του εικονικών ενεργειακού συμψηφισμού από κερδοσκοπικές πρωτοβουλίες.
Ενίσχυση και υποστήριξη του ρόλου των ΟΤΑ, μέσω της παροχής τεχνογνωσίας και της κάλυψης χρηματοδοτικών αναγκών.
Ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για την εφαρμογής χρηματοδοτικών εργαλείων.
Δημιουργία συντονιστικού μηχανισμού των Ε.Κοιν. μέσω της σύστασης Συνεταιρισμών και Ομοσπονδίας.
Η συζήτηση ανέδειξε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξουν οι πολίτες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα εξασφαλίζοντας τη δικαιοσύνη και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή χωρίς χάσιμο χρόνου να οργανώσει μία συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα χαραχτεί ένα στρατηγικό σχέδιο που θα βασίζεται στην αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων και των πόρων με σεβασμό στο περιβάλλον στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, χωρίς να επιβαρύνει ασύμμετρα τους πολίτες και ειδικότερα τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News