Οριακά άντεξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 1.627,36 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.629,60 μονάδων (+0,25%) και 1.617,62 μονάδων (-0,49%)

Χρηματιστήριο

Στο όριο άντεξε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών καταφέρνοντας να κρατήσει τα κέρδη της εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 1.627,36 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.629,60 μονάδων (+0,25%) και 1.617,62 μονάδων (-0,49%). Ο τζίρος ανήλθε στα 189,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 47,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,2 εκατ. τεμάχια αξίας 24,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,01% στις 3.997,27 μονάδες, ενώ στο -0,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.470,34 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,40% στις 1.540,72 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,22%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,39%. Ωστόσο, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,26%.

Άντεξε στην πίεση
Αλώβητο έχει καταφέρει να μείνει το ΧΑ απέναντι στην αύξηση της μεταβλητότητας που σε καθημερινή βάση διατρέχει τις κυριότερες ξένες χρηματιστηριακές αγορές, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities.

Οι γεωπολιτικές αναταράξεις, το συνεχές μπρος-πίσω των αποφάσεων για τους δασμούς και η ένταση της τοξικότητας στην εγχώρια πολιτική σκηνή αφομοιώθηκαν με ελάχιστες απώλειες από την αγορά που διατηρεί τα κεκτημένα των υψηλών 14 ετών.

Η αντοχή της Ελληνικής Αγοράς αποδίδεται στην εξαιρετική ως τώρα εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων που υπερβαίνουν πλειοψηφικά τις εκτιμήσεις, τα ικανοποιητικά μερίσματα ως προς την απόδοση και το χρόνο αποκοπής τους και την υποσχόμενη προοπτική της φετινής χρήσης όπως επικοινωνείται στις τηλεδιασκέψεις του δ’ τριμήνου.

Παράλληλα, η αύξηση της ικανότητας απορρόφησης της προσφοράς μετοχών που επιτεύχθηκε το 2024 φαίνεται να αποδίδει καρπούς φέτος καθώς υπό άλλες συνθήκες οι διαθέσεις πακέτων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δημιουργούσαν φραγμούς στην κίνηση των μετοχών ή θα περιόριζαν την δυναμική τους.

Η υποσχόμενη πορεία της κερδοφορίας των εισηγμένων δείχνει ότι η περυσινή χρήση δεν ήταν πυροτέχνημα. Οι εισηγμένες εταιρίες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη φροντίζουν στην πλειοψηφία τους να δώσουν δείγματα γραφής για την φετινή χρήση που είτε διασφαλίζουν μια ανάλογα κερδοφόρα χρήση είτε πάνε ένα σκαλοπάτι παραπάνω βελτιώνοντας έτσι την επενδυτική ορατότητα.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα σενάρια που θέλουν εκ νέου προσεγγίσεις εταιριών σε κορυφαίο επίπεδο με στόχο την δημιουργία μεγαλύτερων ομίλων ή την παρουσία νέων στρατηγικών επενδυτών.

Οι δύο αυτοί παράγοντές είναι εξαιρετικά κομβικοί στην κόντρα κίνηση της αγοράς και όσο τα αποτελέσματα θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν έναντι των εκτιμήσεων το περιθώριο υποχώρησης της εγχώριας αγοράς θα παραμένει περιορισμένο αφού η αίσθηση «φθήνιας» θα λειτουργεί ανασταλτικά στην μείωση του ρίσκου.

Παρόλα αυτά δεν λείπει ο προβληματισμός από τους εμπλεκόμενους ως προς την διάρκεια αυτής της αντοχής σε ένα διεθνές περιβάλλον εντεινόμενων πιέσεων. Στο παρελθόν η διαφοροποίηση της αγοράς δεν ήταν απεριόριστη ενώ σε μια ακραία κατάσταση διακυμάνσεων το ΧΑ λόγω της σημαντικής συμμετοχής των ξένων επενδυτών πιθανότατα να ακολουθήσει την τάση του εξωτερικού με διαφορά φάσης.

Τεχνική εικόνα
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινείται ακάθεκτος προς την επόμενη ζώνη αντίστασης των 1.650 μονάδων. Οι διορθώσεις είναι ρηχές, οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι μέσα στο Μάρτιο έχουν εκτοξευθεί πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ και οι αγοραστές ελέγχουν την τάση και τα κλεισίματα της ημέρας.

Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί σε επίπεδο ημέρας ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έχουν εισέλθει πλέον σε υπερτιμημένες ζώνες. Η μόνη τεχνική ένδειξη που υποδεικνύει αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης έρχεται από τον MACD η οποία ωστόσο είναι σε εύθραυστο σημείο έχοντας πολύ μικρή απόσταση πλέον από το σημείο καμπής.

Η συμπεριφορά της Αγοράς δείχνει ότι η δυναμική μιας γρήγορης πτώσης θα είναι περιορισμένη αφού η εικόνα των ενδοσυνεδριακών πτώσεων αναχαιτίζεται με ευκολία διατηρώντας ανέπαφα τα σημεία αλλαγής της τάσης.

Ως εκ τούτου η στήριξη του Γενικού Δείκτη αναθεωρείται υψηλότερα από τις 1550 μονάδες και το ανοδικό χάσμα εκκίνησης (1.562-1.565) στις 1.575 μονάδες επίπεδο στο οποίο ολοκληρώθηκε η τοπική διόρθωση από τα υψηλά του Φεβρουαρίου (1620 μονάδες).

Ως πιο πιθανό σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα θα αναμέναμε μια πλάγια κίνηση συσσώρευσης που θα απορροφούσε ενδεχομένως πιέσεις που αφορούν κερδισμένα χαρτοφυλάκια από την αρχή του έτους.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank έχασε 3,15% και “βάρυνε” το δείκτη, όπως και ο ΟΤΕ που υποχώρησε κατά 2,42%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Aktor, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΑΑ, Jumbo, Aegean και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης σημείωσε άλμα 5,88%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Coca Cola, Alpha bank και Motor Oil. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Metlen, Helleniq Energy, Titan, Πειραιώς, Cenergy, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και Εθνική. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο και Optima Bank.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Ο δήμος κλείνει τρύπες με δημότες σε απόγνωση! «Επιδρομή» στους τραπεζικούς λογαριασμούς 14.000 πολιτών

Πάτρα: Η νέα γενιά στους δρόμους για τα Τέμπη – Η οργή δεν σωπαίνει ΦΩΤΟ

Τρία νιάτα που «έσβησαν» στη Σπάρτη: Ανείπωτος Θρήνος για τον 21χρονο Παναγιώτη Ζαγαρέλο από την Αμαλιάδα ΦΩΤΟ

Αχαΐα: Πρώτη πανελλαδικά καταδίκη σε Πυροσβέστη κυνηγό αγριόχοιρου ΦΩΤΟ

Τέμπη: Νέες συγκεντρώσεις πανελλαδικά, δύο συλλαλητήρια σήμερα στην Πάτρα

Βουλή: Κορύφωση της αντιπαράθεσης για τα Τέμπη, απόψε η ονομαστική ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ

Πάτρα: Απειλές και μπράβοι στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου, μαρτυρίες στην «Π» ΦΩΤΟ