Πάει κι αυτός

Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Το κάνεις να συμβεί. Είναι σκηνοθετημένο. Η αλλαγή του χρόνου: Είναι μια συμβατική μεταβολή. Ενώ είναι στην πραγματικότητα αθόρυβη, ανεπαίσθητη, αυτόματη, εμείς της δίνουμε ήχο, φώτα, χρώματα, προσηλώνοντας το βλέμμα στο καντράν ενός ρολογιού που έχει κατασκευαστεί ώστε να μετατρέπει τον χρόνο άλλοτε σε μέσο πίεσης, άλλοτε σε εργαλείο συνεργασίας και στις πρωτοχρονιές σε θέαμα, υπαγορεύοντας συμπεριφορές, εθιμικές εκδηλώσεις, συναισθήματα, όρκους και βαρυσήμαντη ενεργοποίηση αποφάσεων που η πραγμάτωσή τους θα διαρκέσει μια ζωή ή ένα 24ωρο ή κάτι ενδιάμεσο. Συνήθως, πάντως, οι περυσινοί παχιοί είναι παχιοί και φέτος.

Ο χρόνος ωστόσο, παρά τον σαματά, τα πανηγύρια, τα ξυπνητήρια, τις τρομπέτες, τους ηλεκτρονικούς παιχνιδιάρικους ήχους, κυλάει σιωπηλά με σατανικά ύπουλες λαβωματιές στο δέρμα, στους ιστούς, στα κύτταρα και τα οστά. Για να μη μιλήσουμε για τα μαλλιά. Ευτυχώς οι τρίχες πέφτοντας δεν θορυβούν, ειδάλλως οι φαλακροί θα ήθελαν ψυχίατρο. Αδιάψευστος μάρτυρας της φθοράς, των απωλειών και των εκπτώσεων οι φωτογραφίες, τις οποίες εντούτοις λατρεύουμε να τραβάμε, να επιδεικνύουμε, να αναρτάμε, να αποθηκεύουμε, περιχαρείς για την οπτική τεκμηρίωση της πορείας μας προς το αναπόφευκτο. Αντί η πρωτοχρονιά να μας θλίβει και να την ξορκίζουμε με αναμμένους δαυλούς, βασκανίες, αγιασμούς, εξορκισμούς, την υποδεχόμαστε πανευτυχείς και απαστράπτοντες.

Δεν είμαστε εμείς που γερνάμε, άλλωστε, είναι ο Χρόνος. Γηραλέος και ξοφλημένος, αποχωρεί μέσα σε απαξία, μέσα σε ένα πάνδημο μπούλινγκ από χαρούμενα τραγούδια. Τον περιμέναμε με προσδοκίες, μας έφερε αναποδιές, βάσανα, άγχη και μελανές καταστάσεις που αποτυπώνει η τηλεόραση σε ένα ποτ πουρί από συμφορές.Η Πρωτοχρονιά μας ανανεώνει μέσα από μια συλλογική σύμβαση μεταξύ κατεργαραίων, αμοιβαία κολακευόμενων και αλληλοεξαπατούμενων. Το κάνεις να συμβεί. Είναι σκηνοθετημένο.

Γέρε Χρόνε, πάει η δική σου η σειρά: Κανείς δεν βλέπει στον εαυτό του την προσωποποίηση του στίχου. Ο καημένος ο Δεκέμβριος απολύεται κλωτσοπατηδόν:

Ηρθε γεμάτος φώτα, γιορτές, δώρα, αγκαλιές, χαρούμενα πρόσωπα, συναπαντήματα, καινούργια ντυσίματα, νόμιμα πιώματα και απολαύσεις, και νυχτώνοντας η τελευταία μέρα του βλέπει τις πόρτες και τα παράθυρα σφαλισμένα, χνώτα από κεφάτες ανάσες να θολώνουν τα τζάμια και ατμούς από τζάκια να θερμαίνουν τη συναναστροφή. Ολοι έχουν μάτια μονάχα για έναν Ιανουάριο αλαζόνα, παγερό, μακρόσυρτο, που θα μας προσγειώσει όλους στις ίδιες ρουτίνες αλλά σε μεγαλύτερες δυσκολίες και ρυτίδες βαθύτερες. Ο Δεκέμβριος εκπλήρωσε όλες τις υποσχέσεις του και μένει στην απαξία και την παγωνιά. Ο Ιανουάριος εισβάλλει ως απατεών Αγιοβασίλης και ήδη από την πρώτη του στιγμή κληρώνει το φλουρί σε λάθος κομμάτι, αφήνοντας μας με ένα κομμάτι κέικ, μεγάλο σα σκούνα, που πρέπει να καταπιούμε ευσχήμως για να συγκαλύψουμε τη ματαιόδοξη λιγούρα μας για μία κούφια εύνοια.

Ο Δεκέμβριος πάει, λοιπόν. Το 2023 φεύγει. Εμείς όχι. Η δική μας σειρά, δεν χάνεται. Το βλέπεις στα πρόσωπα των ηλικιωμένων, στα οικογενειακά τραπεζώματα. Αρχηγοί ένοιωθαν, αρχηγοί νιώθουν, ως αρχηγοί επιβάλλονται. Εχουν ιστορίες να πουν, νουθεσίες να κάνουν, τα γούστα τους να μοστράρουν. Και να απαξιώσουν τις νεότερες γενιές: Όλα ήσαν καλύτερα, τα σχολεία πρωτίστως, όπως επίσης τα λάδια, οι κότες και οικογένειες, ενώ τα σημερινά προβλήματα, είναι στη φύση τους απλά: Με λίγη ισοπέδωση, όλα διορθώνονται. Οι νέοι ιδίως.

Καλή Χρονιά. Αντί να σκηνοθετείς μια προσομοίωσή της με φούσκες και τραγούδια, ας προσπαθήσεις να την έχεις πράγματι, έτσι που να μη θέλεις να αφήσεις τον Δεκέμβριο να φύγει, τόσο ωραία που θα έχουν κυλήσει όλα. Εμάς, στο μεταξύ, η θέση μας είναι άδεια στο τραπέζι: είμαστε έξω στην αυλή, έχουμε πιάσει τον Δεκέμβριο του 2023 από το μπατζάκι, να τον κρατήσουμε, να μη μας φύγει και αυτός, όπως τόσοι και τόσοι προηγούμενοι. Οι εκκλήσεις μας βουλιάζουν μέσα στις μουσικές. «Δε βλέπεις τι γίνεται;» λέει ο Δεκέμβριος. Και φεύγει. Πάμε στο τραπέζι.

Καλή Χρονιά, Καλή Χρονιά, Χαρούμενη Χρυσή Πρωτοχρονιά. Πάμε γύρισμα.