Παγώνη για ηπατίτιδα σε παιδιά: Μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα, αναμένουμε απαντήσεις

«Θέλαμε να δούμε την αιτία γιατί ακόμα την ακριβή αιτία δεν την ξέρουμε σε όλα αυτά τα περιστατικά», ανέφερε η κυρία Παγώνη για την ηπατίτιδα σε παιδιά

Μαύρος

Για το θέμα της οξείας ηπατίτιδας που εμφανίζεται σε παιδιά παγκοσμίως, μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας ότι τα κρούσματα, που αφορούν ηλικίες 6-16 ετών, έχουν προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα.

Η κυρία Παγώνη ανέφερε ότι «αναμένουμε απαντήσεις από τους συναδέλφους μας στο εξωτερικό», καθώς τα περισσότερα περιστατικά έχουν εμφανιστεί στη Μεγάλη Βρετανία. «Θέλαμε να δούμε την αιτία γιατί ακόμα την ακριβή αιτία δεν την ξέρουμε σε όλα αυτά τα περιστατικά», τόνισε η ίδια.

Μιλώντας γι αυτά τα περιστατικά η καθηγήτρια ανέφερε ότι «σε κάποια φάνηκε ότι μπορεί να είναι αδενοιός, σε κάποια άλλα ένας συνδυασμός αδενοιός με έναν άλλο ιό για αυτό τις απαντήσεις αυτές μπορούμε να τις πάρουμε μόνο από τον εργαστηριακό έλεγχο που γίνεται στα περιστατικά αυτά στο εξωτερικό. Εμείς εδώ δεν είχαμε περιστατικό ηπατίτιδας για να ξέρουμε ακριβώς τις εξελίξεις».

Αναφορικά με τα συμπτώματα η Ματίνα Παγώνη, τόνισε ότι συνήθως είναι γαστρεντερικές διαταραχές δηλαδή πόνος στην κοιλιά, εμετός, διάρροια και εμφανίζεται και ίκτερος όταν είναι πιο προχωρημένη η κατάσταση.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε και στο θέμα των μεταμοσχεύσεων των παιδιών λέγοντας, «εδώ είναι λίγο δύσκολη η διαχείριση ενός τέτοιου περιστατικού απ’ ότι ξέρω είπε ο υπουργός ότι έχει συνεννοηθεί με κέντρο στη Ρώμη και στο Παλέρμο όμως εμείς ακόμα δεν έχουμε ούτε ένα περιστατικό βέβαια φοβόμαστε ότι με τη διακίνηση που γίνεται, με τα ταξίδια και όλα αυτά είναι πολύ πιθανό να έχουμε και εμείς κάποια κρούσματα».

«Οι ηπατίτιδες αυτές είναι από 5 ιούς, αυτούς τους ιούς απ’ ότι φαίνεται μέχρι τώρα στα περιστατικά αυτά δεν τους βρήκαν, δεν είναι από αυτούς τους ιούς για αυτό πρέπει να περιμένουμε διευκρινήσεις από το εξωτερικό. Σε εμάς μέχρι τώρα δεν δείχνει ότι υπάρχει ιδιαίτερος φόβος, ανησυχία ναι για αυτά που συμβαίνουν, φόβος όμως και πανικός δεν χρειάζεται», κατέληξε η κυρία Παγώνη.