Πανεπιστήμιο Πατρών: Μαίνεται ο σάλος για «σεξουαλική παρενόχληση» από καθηγητή παρότι «αθωώθηκε»

Για 8η μέρα σήμερα το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζει να τελεί υπό κατάληψη.

Πανεπιστήμιο

Κλίμα αναταραχής επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών με αφορμή την άρνηση των φοιτητών του Τμήματος Βιολογίας να δεχτούν τις αποφάσεις ων θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου αλλά και του εισαγγελέα για καταγγελίες εις βάρος καθηγητή του Τμήματος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από την περασμένη εβδομάδα να τελεί υπό κατάληψη το Τμήμα Βιολογίας ενώ χθες τελούσε υπό κατάληψη και το κτίριο της πρυτανικής αρχής.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Υπενθυμίζουμε ότι η αιτία ξεσηκωμού των φοιτητών είναι οι καταγγελίες δύο διδακτορικών φοιτητριών του Τμήματος . Η μία αφορά σε σεξουαλική παρενόχληση και η άλλη σε εργοδοτική αυθαιρεσία εκ μέρους συγκεκριμένου καθηγητή του Τμήματος.

Οπως έχει εξηγήσει μέσω της εφημερίδας «Πελοπόννησος» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Χρήστος Μπούρας, και για τις δύο περιπτώσεις αφενός διενεργήθηκαν ΕΔΕ και παράλληλα τα πορίσματα διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα. «Μετά από έρευνα, ο εισαγγελέας έβαλε την υπόθεση στο αρχείο και το πόρισμα της ΕΔΕ δεν εντόπισε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο για τον καθηγητή. Κάποιοι όμως αντιδρούν και δεν αποδέχονται ούτε το πόρισμα ούτε την απόφαση του εισαγγελέα».

Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Η «Π» αναζήτησε απαντήσεις από την πλευρά των φοιτητών. Στο ερώτημά μας γιατί δεν δέχονται τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου αλλά και του εισαγγελέα, η φοιτήτρια του Τμήματος, Μαργαρίτα Λαμπροπούλου, μας απάντησε:

«Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις είναι λάθος. Προσπαθούν να συγκαλύψουν τον καθηγητή διότι φέρνει 200.000 ευρώ στο Πανεπιστήμιο μέσω προγραμμάτων. Οι θεσμοί, δυστυχώς, δεν προστατεύουν τους φοιτητές, αλλά έναν μεγαλοκαθηγητή».

Την ίδια άποψη έχει η πλευρά των φοιτητών που διαμαρτύρεται και για τη δικαιοσύνη. «Αμφισβητούμε τη δικαιοσύνη που αθωώνει βιαστές όπως ο Λιγνάδης. Δυστυχώς, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις δεν γίνονται δημοσίως ώστε να υπάρχουν αποδείξεις, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες κι έτσι το θύμα δεν μπορεί να αποδείξει την αθωότητά του. Υπάρχουν οι θεσμοί του πανεπιστημίου που πρέπει να προστατεύουν τις κοπέλες. Αυτός είναι και ο λόγος που οι συναδέλφισσες προσέφυγαν στους θεσμούς του Πανεπιστημίου και όχι στη δικαιοσύνη. Πρόκειται για μία σεξουαλική παρενόχληση και μία εργοδοτική αυθαιρεσία που οδήγησε τη συναδέλφισσά μας στο να εγκαταλείψει τις σπουδές της. Δυστυχώς, οι θεσμοί δεν έπραξαν το δέον» σημειώνει η κ. Λαμπροπούλου.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή κατάληψη του κτιρίου της πρυτανείας και την άρνησή τους στην πρόταση του πρύτανη να υπάρξει συνάντηση τριμελούς επιτροπής μαζί του, η κ. Λαμπροπούλου μάς ανέφερε:

«Ο κ. Μπούρας δεν δέχτηκε να μας δει. Μέσω ενός διοικητικού υπαλλήλου μάς είπε να πάει μία τριμελής επιτροπή και να συνομιλήσει μαζί του. Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε μαζί του όλοι μαζί με ανοιχτές πόρτες. Να έρθει στην κατάληψη της σχολής.

Εμείς αυτή τη στιγμή παίρνουμε μεγάλο ρίσκο για τις σπουδές μας. Η απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι να γίνει αποδεκτό το αίτημά μας».

Η κ. Λαμπροπούλου, καταλήγοντας, τονίζει ότι η κινητοποίησή τους ξεφεύγει από τα στενά όρια του Τμήματος της Βιολογίας.

«Το πιο κομβικό σημείο για τον Φοιτητικό μας Σύλλογο είναι ότι καθηγητές που εκδηλώνουν κακοποιητικές συμπεριφορές σαν του δικού μας καθηγητή, είναι ανεκτοί από το θεσμικό πλαίσιο του πανεπιστημίου επειδή φέρνουν χρήματα. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ

Η χθεσινή κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζεται η πρυτανική αρχή οδήγησε τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών στην έκδοση της παρακάτω ανακοίνωσης.

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών καταδικάζει την προσπάθεια φοιτητριών και φοιτητών να καταλάβουν το κτίριο Α. Θεωρεί αυτές τις ενέργειες απαράδεκτες και αντίθετες με τη δημοκρατική λειτουργία του Πανεπιστημίου. Η Σύγκλητος δεν εκβιάζεται και δεν συνεδριάζει κάτω από τέτοιες απαράδεκτες για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς ενέργειες. Οσες και όσοι καταφεύγουν σε τέτοιες απαράδεκτες και καταδικαστέες ενέργειες προσφέρουν κακές υπηρεσίες στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Ο πρύτανης, όπως πάντα, είναι διαθέσιμος να συναντήσει και να συζητήσει με αντιπροσωπεία, αλλά κάτω από συνθήκες σεβασμού στους θεσμούς και τη Δημοκρατία.

Οι ημέρες απαιτούν μόνο διάλογο, συναινέσεις, επιχειρήματα και συγκλίσεις».