Παντελής Κυπριανός: «Δεν έχω ξαναδεί τόσο κακή κυβέρνηση όσο η σημερινή…»

Ο Παντελής Κυπριανός το πήρε απόφαση και κατεβαίνει για βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκκρεμεί αν θα ‘ναι στην Αχαΐα ή στη Θεσπρωτία

Κυπριανός

Ολοταχώς για τη Βουλή έχει βάλει πλώρη ο Παντελής Κυπριανός! Η «Π» βγάζει, μάλιστα, και την είδηση σήμερα, ότι, ενώ είναι πασίγνωστο με ποιο κόμμα θα κατέβει (ΣΥΡΙΖΑ), δεν είναι διόλου σίγουρο αν θα κατέβει υποψήφιος στην Αχαΐα!
Παίζει σοβαρό ενδεχόμενο ο γνωστός καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών να κατέβει στην περιφέρεια της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ηγουμενίτσας, δηλαδή στον νομό Θεσπρωτίας!

Η κουβέντα μας ήταν κυρίως, πολιτική και λιγότερο ακαδημαϊκή.

Ο Παντελής Κυπριανός είναι καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής και της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΑΠΗ) του Πανεπιστημίου Πατρών και διετέλεσε αναπληρωτής πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

-Αρχίζω από τα πιο φρέσκα, χρονικά. Γιατί πιστεύετε ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ χτυπάει ανελέητα τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που διαπιστώσαμε και στο πρόσφατο Συνέδριο του Κινήματος; Μήπως γιατί εκτιμά πως εκεί έχει μεταφερθεί ο κύριος όγκος των πρώην ψηφοφόρων του;

Τον θεωρεί ανταγωνιστή για την κυριαρχία στην Κεντροαριστερά. Είναι και προσωπικό. Αντιμετωπίζει τον Α. Τσίπρα σαν σφετεριστή του πρώην χώρου της. Τέλος, έχει πρόβλημα με κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πέρασαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, είναι λάθος. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ξανακυβερνήσει με τη ΝΔ. Θα καταρρεύσει πάλι. Επιπλέον, μπορεί να αντλήσει ψήφους ουσιαστικά μόνο από τη ΝΔ, το κόμμα δηλαδή που φθίνει. Δύσκολα θα πάρει από τον ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί την πρωτιά. Αυτό είναι κανόνας στην εκλογική συμπεριφορά.

-Τι λέτε, κύριε Κυπριανέ; Πείθει ο κ. Ανδρουλάκης; Μπορεί να αναστήσει το ΠΑΣΟΚ; Και πόσο;

Ο κ. Ανδρουλάκης προσπαθεί να δώσει πνοή σε ένα κόμμα παραγόντων απαξιωμένο σε μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού. Το έργο του είναι δύσκολο. Σ’ ένα κομματικό πεδίο που βαραίνουν οι χαρισματικές προσωπικότητες, δύσκολα θα πάρει υψηλά ποσοστά. Δύσκολα θα πάρει παραπάνω από αυτό που του δίνουν οι τωρινές δημοσκοπήσεις, γύρω στο 12%.

-Εσείς συμφωνείτε ή διαφωνείτε μ’ όσους λένε ότι η παρουσία των Βενιζέλου, Σημίτη, Γ. Παπανδρέου μάλλον απωθεί νέους ψηφοφόρους παρά ελκύει;

Οι καιροί της τεχνητής αισιοδοξίας του «εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ» παρήλθαν. Με τη σημερινή κυβέρνηση γειωθήκαμε στα στοιχειώδη: Επιβίωση, αξιοκρατία, διαφάνεια. Τα ονόματα που μνημονεύετε, κομιστές στο παρελθόν κάποιων ελκυστικών ιδεών, ακούγονται σήμερα ως φωνές από το μακρινό παρελθόν. Δεν βοηθάνε ούτε τον κ. Ανδρουλάκη ούτε το ΠΑΣΟΚ, πόσο μάλλον που με την εξαίρεση του Γ. Παπανδρέου, το σπρώχνουν προς τα δεξιά.

-Το «δικό σας» κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τερματίσει 1ο ή 2ο στην κούρσα;

Πιθανότατα πρώτο. Αυτό δεν τεκμαίρεται, βέβαια, από τις δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα από τη λεγόμενη παράσταση νίκης. Γνωρίζω, ωστόσο, ότι οι δημοσκοπήσεις υπεκτιμούν τη ψήφο των νέων. Τα ποσοστά της ΝΔ είναι χαμηλότερα από αυτά που καταγράφονται σε αυτές. Δύσκολα θα βρείτε νέο και μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού που θα ψηφίσουν Μητσοτάκη. Στην κυβέρνηση περιμένουν να σωθούν από τον τουρισμό. Ευελπιστούν ότι θα ξεχαστούν οι λογαριασμοί του ρεύματος, η αστυνομοκρατία, η επιτελική πελατειοκρατία, η κρατική παράλυση σε κάθε καιρικό φαινόμενο.

-Αν τερματίσει 2ο, και με δεδομένο πως η 1η ΝΔ θα έχει σαφώς πολύ χαμηλότερο ποσοστό από το ’19, άρα δεν υπάρχει αυτοδυναμία, πώς βλέπετε μετά το σκηνικό; Ποιος θα μπορούσε να συνεργαστεί με ποιον;

Η πρόσκληση Τσίπρα είναι προς όλα τα προοδευτικά κόμματα. Ρεαλιστικά μπορεί να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ. Λόγω ποσοστού και λόγω αντίληψης. Ελπίζω τώρα που το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε το υπαρξιακό του πρόβλημα, να γίνουν βήματα σύμπραξης σε ζητήματα ζωτικά για τους πολίτες και τη χώρα. Ετσι, θα φανεί πόσο βιώσιμη και αποδοτική είναι αυτή η προοπτική.

 -Τριτοκομματική κυβέρνηση εθνικής ανάγκης βλέπετε ή το αποκλείετε;

Προσωπικά το αποκλείω. Δεν νομίζω ότι κάποιο κόμμα το σκέφτεται. Πώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τη ΝΔ, όταν θεωρούν ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι προϊόν «γκαντεμιάς» του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά των πολιτικών της κυβέρνησής του; Από την άλλη, οδεύουμε προς το πολιτικό τέλος του κ. Μητσοτάκη, μέχρι ασφαλώς το επόμενο μέλος της οικογενείας. Μια τριτοκομματική κυβέρνηση θα επικύρωνε το τέλος αυτό. Συνακόλουθα, δεν τη θέλει ούτε ο κ. Μητσοτάκης.

-Με τόση φθορά που έχει η Κυβέρνηση, δεν θα ‘πρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει καρπωθεί ένα μεγάλο ποσοστό και να ‘ναι σε θέση ισχύος; Γιατί δεν το έχει καταφέρει, όπως φαίνεται; Τι δεν έχει; Τι του λείπει;

Οι λόγοι πολλοί. Το Αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που καίτοι αποδυναμωμένο παίζει ακόμη, η πανδημία που αρχικά ανέβασε τη δημοτικότητα της κυβέρνησης για να πέσει μετά την κακή διαχείριση, οι αδύναμες σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ακροατήριό του, ιδιαίτερα τους νέους που το στήριξαν από το 2012 μέχρι σήμερα, τα στελέχη του. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ριζώσει στις τοπικές κοινωνίες. Δύσκολα υλοποιούνται αλλαγές χωρίς αυτές.

-Ακούω όλο και περισσότερο ότι θα είστε σίγουρα υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Ισχύει;

Φαίνεται ότι πάμε για εκλογές. Πιθανότατα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, παρότι κρατώ, όπως και οι περισσότεροι, μια επιφύλαξη ότι μπορεί να γίνουν και αργότερα. Ολο και περισσότεροι, και εδώ στην Πάτρα αλλά και στη γενέτειρά μου, τη Θεσπρωτία, με ρωτούν σχετικά. Ναι, το σκέφτομαι σοβαρά. Αυτή είναι η αλήθεια…

-Αρα, συμπεραίνω ότι μάλλον είναι ειλημμένη η απόφασή σας να είστε υποψήφιος βουλευτής, απλώς μένει να ξεκαθαρίσει και η περιφέρεια. Αν θα είναι Αχαΐα ή Θεσπρωτία. Σωστά;

Ακριβώς. Θα δούμε. Υπάρχουν εσωκομματικές διαδικασίες, οπότε σύντομα θα ξεκαθαρίσει κι αυτό…

-Γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ; Απαντήστε μου πολύ περιεκτικά.

Είμαι παιδί της Μεταπολίτευσης. Συμμετείχα στα δρώμενα της εποχής. Διετέλεσα πρόεδρος της ΓΣ των φοιτητών του Παντείου, γενικός γραμματέας των Ελλήνων φοιτητών της Γαλλίας, συμμετείχα σε πανσπουδαστικά συνέδρια. Δημοσίευσα δεκάδες κείμενα σε πάμπολλες εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία για την περίοδο αυτή. Δυστυχώς, δεν είδα τόσο κακή κυβέρνηση όσο η σημερινή. Θέλω η κυβέρνηση αυτή να φύγει ανεπιστρεπτί. Με ελκύει η προσδοκία να πάμε προς μια Δημοκρατία πιο ανοιχτή, πιο ανεκτική, πιο αξιοκρατική, με ισονομία και περισσότερες ισότητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκκινεί από τις αρχές αυτές, κάποιες τις έκανε πράξη στην κυβέρνηση.

-Εάν μπείτε στη Βουλή, το Πανεπιστήμιο θα περάσει για εσάς σε 2η μοίρα;

Εχω καλή σχέση με τους συναδέλφους, τους φοιτητές, τους νέους. Η πανεπιστημιακή εμπειρία σε βοηθά να έχεις συγκροτημένες αρχές, που δεν τις αποδιώχνεις εύκολα. Από προσωπική εμπειρία βουλευτών πανεπιστημιακών, διαφόρων κομμάτων, δύσκολα καταλήγεις Μαυρογιαλούρος.

-Για ποιο λόγο θέλει ένας πανεπιστημιακός όπως εσείς, με τέτοιο όνομα και εμπειρία, να μετακομίσει στη Βουλή;

Πριν κάποια χρόνια, θα έλεγα μένω στο πανεπιστήμιο, δεν το αλλάζω. Λίγο ο θυμός με τα απίστευτα στον χώρο της παιδείας σήμερα, λίγο η προσδοκία της συμβολής σ’ έναν κόσμο καλύτερο. Και μία κρυφή ελπίδα. Οι πολιτικοί να αφουγκράζονται τον κόσμο. Ετσι, θα μειωθεί το βάρος του πολιτικού στις αποφάσεις, το σύστημα θα γίνει πιο ανοιχτό.