Παρακολουθήσεις: Τι είπαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τα πρόσωπα – «κλειδιά»

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ.

Παρακολουθήσεις

Δέκα ώρες διήρκεσε η μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα των παρακολουθήσεων, ενώ εντέλει τα πρόσωπα που κλήθηκαν να καταθέσουν χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα που απάντησε στις ερωτήσεις των Βουλευτών βρέθηκαν οι τρεις πρώην διοικητές της ΕΥΠ και ο παραιτηθείς ΓΓ του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ο άλλοτε εξ απορρήτων του πρωθυπουργού στο ερώτημα αν παρακολουθούνταν και άλλα πολιτικά πρόσωπα απάντησε πως δεσμεύεται από το απόρρητο της διαδικασίας και συμπλήρωσε ότι δεν λέει ούτε ναι ούτε όχι, αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ο αποπεμφθείς διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων ξεκαθάρισε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ότι δεν ενημέρωνε ποτέ τον πρωθυπουργό ή το Μέγαρο Μαξίμου για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων – παρά μόνο για τα αποτελέσματα των ερευνών και αυτό κρινόταν απαραίτητα.

Παράλληλα, στην ίδια γραμμή με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ο Παναγιώτης Κοντολέων επικαλέστηκε το απόρρητο για την υπόθεση Ανδρουλάκη, ακόμα και για το εαν έχει καταστραφεί ο «φάκελος» με την παρακολούθησή του.

Τι ανέφεραν οι Δραβίλλας και Ρουμπάτης

Δεν μπορεί να προβληθεί απόρρητο ενώπιον της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας υποστήριξε, αντίθετα, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Τσίπρα, με τον Γιάννη Ρουμπάτη να διαβεβαιώνει ότι κανένας πολιτικός δεν παρακολουθήθηκε επι ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και ο κ. Μητσοτάκης και η οικογένειά του.

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για το εάν ο κ. Θεόδωρος Δραβίλλας διοικητής της ΕΥΠ από το 2012 έως 2015 παραδέχθηκε ή όχι την παρακολούθηση των κ.κ. Πιτσιόρλα και Σαγιά, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες φέρεται να επιβεβαίωσε ότι η παρακολούθηση ξεκίνησε επί των ημερών του και συνεχίστηκε για κάποιους μήνες από την επόμενη διοίκηση Ρουμπάτη. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ουδέποτε ο κύριος Δραβίλας παραδέχτηκε ότι η παρακολούθηση ξεκίνησε επί των ημερών του.

Για αυτήν την υπόθεση ο Γιάννης Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι «Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ παρακολουθούσε μια εγκληματική οργάνωση και μέλη της συνομίλησαν με Σαγιά και Πιτσιόρλα και έτσι “έπεσαν πάνω” τους».

Και οι τρεις πρώην διοικητές της ΕΥΠ φερεται να είπαν ότι δεν υπήρχε καμία εμπλοκή της ΕΥΠ σε παρακολουθήσεις του ΚΚΕ.

«Έξι υπογραφές διευθυντών της ΕΥΠ είχε η επισύνδεση Ανδρουλάκη»

Από την πλευρά της, η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου – που κλήθηκε από κοινού με τους Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, Χρήστο Ράμμο και Θεμιστοκλή Δεμίρη – έκανε λόγο για «ουσιαστικό έλεγχο» των αιτημάτων παρακολουθήσεων.

Σημείωσε, άλλωστε, πως έχει ζητήσει να προσκομίζονται όλα τα στοιχεία που επιβάλλουν μία επισύνδεση προσθέτοντας ότι αν αυτά δεν είναι αρκετά, τότε απορρίπτεται το αίτημα της ΕΥΠ.

Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι το αίτημα για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη έφερε τις υπογραφές 6 υπηρεσιακών στελεχών της Υπηρεσίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η κυρία Βλάχου φέρεται να είπε στην επιτροπή ότι το τελευταίο διάστημα είχε απορρίψει πάνω από 140 σχετικά αιτήματα για παρακολουθήσεις.

«Δεν καταστρέφεται το υλικό των παρακολουθήσεων»

Ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, πάλι, φέρεται να είπε ότι ο φάκελος Ανδρουλάκη δεν έχει καταστραφεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμιρης κλήθηκε να απαντήσει αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται πως η ΕΥΠ καταστρέφει έντυπο και ψηφιακό υλικό παρακολουθήσεων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο έμπειρος πρέσβης χαρακτήρισε τα σχετικά δημοσιεύματα «ψευδέστατα».