Παραλλαγή Όμικρον – Νέα απειλή για απόλυση ανεμβολίαστων – «Εκτός του lockdown όλα τα άλλα μέτρα είναι στο τραπέζι»
Στο τραπέζι βρίσκονται εξάλλου και άλλα δύο μέτρα: η αύξηση της τηλεργασίας, και επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.
Η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, έχει κάνει την εμφάνισή της στη χώρα μας, αλλάζοντας τα δεδομένα, με την κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να λάβει κι άλλα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας ενόψει των γιορτών.
Έχοντας διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα με ανοιχτή την οικονομία, εξετάζονται και νέα μέτρα εκτός από αυτά που έχουν ανακοινωθεί, όπως η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, η επίσπευση της τρίτης δόσης καθώς και η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
«Εκτός από το καθολικό lockdown, δεν αποκλείω κανένα άλλο μέτρο»
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδώνιδος Γεωργιάδη, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά:« Εκτός από το καθολικό lockdown, δεν αποκλείω κανένα άλλο μέτρο».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι φέτος «θα έχουμε καταπληκτικά Χριστούγεννα, με ελέγχους, με κόσμο στα μαγαζιά, δεν θα έχουμε φέτος το click away και ο κόσμος θα κάνει τα ψώνια του», ωστόσο υπογράμμισε ότι «πολλές εκφάνσεις των γιορτών των Χριστουγέννων θα τις στερηθούν οι ανεμβολίαστοι, όχι για να τιμωρηθούν εκείνοι, αλλά για να μην οδηγηθούμε σε καθολικό lockdown. Για να μην υπάρξει αυτό, θα πρέπει αυτοί που έχουν επιλέξει να αφήσουν τον εαυτό τους να κινδυνεύει, να στερηθούν ορισμένα πράγματα τα Χριστούγεννα» είπε στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος στην απαγόρευση εισόδου σε θεματικά πάρκα όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60, η είσοδος μόνο εμβολιασμένων στα χριστουγεννιάτικα πάρκα, η χορήγηση δωρεάν self test για όλους την περίοδο των γιορτών, ενώ προ των πυλών είναι ο εμβολιασμός των παιδιών 5 έως 11 ετών και η επίσπευση της τρίτης δόσης (να γίνεται, δηλαδή, στο τετράμηνο μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου και όχι στο εξάμηνο).
«Από το να μην μπορεί κάποιος να μπει στο σούπερ μάρκετ, καλύτερο το πρόστιμο των 100 ευρώ»
Μιλώντας για την θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους πολίτες 60 ετών και άνω, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε «φαίνεται ότι το μέτρο πάει καλά, έχουμε δεκάδες χιλιάδες νέα ραντεβού για εμβολιασμό μέσα σε λίγες ημέρες. Αν συνεχίσει να πηγαίνει έτσι ο ορισμός των ραντεβού, σε δέκα ημέρες θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας, που ήταν να έχουν εμβολιαστεί έστω οι μισοί από όσους δεν ήταν εμβολιασμένοι».
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις και την κριτική για το πρόστιμο των 100 ευρώ ανά μήνα, καθώς και ότι θα έπρεπε να υπάρξει άλλος τρόπος για να πειστούν οι πολίτες, ο Υπ. Ανάπτυξης είπε «ας εμβολιαστούν κι ας εμβολιαστούν και για αυτόν τον λόγο. Μετά από ενάμιση χρόνο που έχει μαλλιάσει η γλώσσα όλων μας για να εξηγούμε τα οφέλη του εμβολιασμού, δεν μπορεί να λέμε πως δεν έχουν εξαντληθεί τα μέσα για να πειστούν οι πολίτες».
«Έχουμε ακούσει άλλα μέτρα υποχρεωτικότητας, όπως να μην μπορεί ο πολίτης να μπει στο σούπερ μάρκετ ή στα μέσα μεταφοράς, αλλά έτσι θα αποκλειστεί από τις μετακινήσεις ή δεν θα μπορεί να πάρει τρόφιμα και βασικά αγαθά. Από το να πεθάνει από την πείνα, καλύτερα το πρόστιμο των 100 ευρώ», είπε ο Υπ. Ανάπτυξης, προσθέτοντας πως «για τον χαμηλοσυνταξιούχο, επειδή για αυτόν είναι σημαντικό ποσό τα 100 ευρώ, το παραδέχομαι, έχει ένα επιπλέον κίνητρο να εμβολιαστεί με το δωρεάν εμβόλιο».
Επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών
Σημειώνεται ότι σε συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών, έχει εξετασθεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων πιθανόν τις επόμενες δύο εβδομάδες, εάν η μετάλλαξη Όμικρον αρχίσει να επεκτείνεται επιθετικά.
Στο επίκεντρο είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Κάτι που δεν απέκλεισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Αυτό που συζητείται αρχικά είναι ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός για όσους είναι άνω των 50 ετών, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό. Υπάρχει επίσης το σενάριο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με κόσμο, ώστε να μην αποτελούν εστία διασποράς.
Καταλύτης των αποφάσεων ωστόσο είναι η εξέλιξη της πανδημίας, και το αποτύπωμα της σε επίπεδο διασωληνώσεων και θανάτων.
Πολλοί επιστήμονες τάσσονται υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για όσους είναι από 50 ετών. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σημείωσε χαρακτηριστικά:«Να γίνει ό,τι είναι δυνατόν όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος».
Στο ίδιο μήκος κύματος, την πεποίθησή του ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός για όλους, εξέφρασε, ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος Λεωνίδας Γρηγοράκος. «Όχι άλλη καθυστέρηση, πιστεύω ότι πια πρέπει να πάμε σε οριζόντια υποχρεωτικότητα, πάντα με κάποιες εξαιρέσεις», τόνισε ο κ. Γρηγοράκος
Ανέφερε δε ότι πρέπει να υπάρξει μια εθνική συσπείρωση και το πολιτικό σύστημα να πάρει μια θέση σοβαρή και υπεύθυνη για να αναχαιτιστεί η πανδημία. Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε ότι ένα χρόνο αφού νόσησε βαριά με κορονοϊο, ακόμα πηγαίνει σε κέντρο αποκατάστασης για φυσικοθεραπείες και γυμναστική.
Ο «μπαμπούλας» της απόλυσης
Την ίδια ώρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, επανέφερε τα περί απόλυσης των ανεμβολίαστων εργαζομένων.
«Στη γενική εργατική νομοθεσία υπάρχει η δυνατότητα μιας επιχείρησης να απολύσει εργαζόμενους για λόγους ανωτέρας βίας. Αν ο μη εμβολιασμός είναι τέτοιος λόγος, μπορεί να υπάρξουν απολύσεις» είπε προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι σε μία επιχείρηση οφείλουν να είναι εμβολιασμένοι γιατί, σε άλλη περίπτωση, βάζουν σε κίνδυνο την επιχείρηση.
«Αν νοσήσει ένας εργαζόμενος, πρέπει να μείνει για καραντίνα για 14 ημέρες και να πληρώνεται από την επιχείρηση, άρα και να λείψει από την επιχείρηση και να τον πληρώνει η επιχείρηση, προκαλώντας της ζημία. Δεν υπάρχουν μόνο δικαιώματα στη ζωή, υπάρχουν και υποχρεώσεις» συμπλήρωσε.
Τι άλλο εξετάζεται
Στο τραπέζι βρίσκονται εξάλλου και άλλα δύο μέτρα: η αύξηση της τηλεργασίας, και επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.
Οι ειδικοί επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι είναι αναγκαίο να θωρακιστούν οι πολίτες ενόψει των γιορτών με την αναμνηστική δόση του εμβολίου, σημειώνοντας ότι οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα, είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Σημαντικό όπλο πριν τα Χριστούγεννα αποτελεί και η χορήγηση των self test.
Το «μάντρα» για ασφαλείς γιορτές σύμφωνα με τους ειδικούς είναι: «Εμβολιασμός, τεστ και μέτρα ατομικής προστασίας».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News