Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη ημέρα

Η δεισιδαιμονία για την Παρασκευή και 13 έχει διάφορες θεωρίες προέλευσης

ΠΑρασκευή

Η ημέρα Παρασκευή και 13 έχει αποκτήσει φήμη γρουσουζιάς, συνοδευόμενη από ποικίλες ιστορίες και δεισιδαιμονίες. Πολλοί άνθρωποι την αντιμετωπίζουν με φόβο, θεωρώντας ότι κάτι κακό μπορεί να τους συμβεί. Η φοβία αυτή, γνωστή στα αγγλικά ως Paraskavedekatriaphobia, συνδυάζει τις ελληνικές λέξεις «Παρασκευή», «δεκατρία» και «φοβία». Ενώ οι αγγλόφωνοι θεωρούν αυτή τη μέρα δυσοίωνη, στις ελληνικές και ισπανόφωνες παραδόσεις πιο γρουσούζικη θεωρείται η Τρίτη και 13.

Η δεισιδαιμονία για την Παρασκευή και 13 έχει διάφορες θεωρίες προέλευσης. Μία από τις πιο γνωστές σχετίζεται με το τέλος των Ναϊτών Ιπποτών, όταν στις 13 Οκτωβρίου 1307, ημέρα Παρασκευή, ο βασιλιάς Φίλιππος της Γαλλίας διέταξε την εξόντωσή τους. Άλλες θρησκευτικές αναφορές περιλαμβάνουν την Παρασκευή ως την ημέρα της Σταύρωσης του Χριστού, τη μέρα που η Εύα έδωσε τον απαγορευμένο καρπό στον Αδάμ, αλλά και την έναρξη της μεγάλης πλημμύρας σύμφωνα με τη Βίβλο.

Ο αριθμός 13 θεωρείται κακότυχος καθώς διαταράσσει την αρμονία του αριθμού 12, ο οποίος συμβολίζει την πληρότητα και τη σταθερότητα, όπως στους 12 Θεούς του Ολύμπου, τους 12 μαθητές του Χριστού ή τους 12 μήνες του έτους. Το 13, ως το πρώτο βήμα σε έναν νέο κύκλο, προκαλεί ανησυχία καθώς συνδέεται με το άγνωστο. Η πρόληψη αυτή έγινε ακόμα πιο γνωστή μέσα από την ταινία τρόμου «Παρασκευή και 13» του 1980, η οποία συνέβαλε στη διάδοση της γρουσουζιάς, ιδιαίτερα στον αγγλόφωνο κόσμο.

Ακόμη και στην τεχνολογία, η Παρασκευή και 13 έχει συνδεθεί με κακότυχες καταστάσεις, όπως με τον ιό “Friday 13th”, που δημιουργήθηκε το 1988 και επιβράδυνε τη λειτουργία των υπολογιστών όταν ενεργοποιούνταν αυτή την ημέρα. Παρά τις διαφορετικές θεωρίες και προσεγγίσεις, η ημέρα Παρασκευή και 13 συνεχίζει να προκαλεί δέος, διατηρώντας μια ιδιαίτερη θέση στη λαογραφία και την ποπ κουλτούρα.