Απόκριες με μάσκες και Πάσχα στο χωριό «βλέπουν» οι επιστήμονες – Προς άρση των περιοριστικών μέτρων

Αισιόδοξοι για την εξέλιξη της πανδημίας εμφανίζονται οι ειδικοί που προβλέπουν φέτος Πάσχα στα χωριά!

Πάσχα

Κρίσιμη θεωρείται η τρέχουσα  εβδομάδα, καθώς οι ειδικοί περιμένουν να δουν αν υπάρχει κάποιο επιδημιολογικό αποτύπωμα από το άνοιγμα των σχολείων, ενώ την ίδια ώρα τα επιδημιολογικά δεδομένα θα καθορίσουν το αν θα έρθει η χαλάρωση στο τέλος της εβδομάδας όπου λήγουν και τα μέτρα στην εστίαση.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι τα περιοριστικά μέτρα στη διασκέδαση θα έχουν αρθεί μέχρι τέλος του μήνα, ίσως και από τις 23 Ιανουαρίου, ενώ το μέτρο που θα αρθεί πιθανότατα πρώτο θα είναι η μουσική.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η πιθανότητα να επιστρέψει η μουσική στην εστίαση και περισσότεροι φίλαθλοι στα γήπεδα από τις 24 Ιανουαρίου, εφόσον η εικόνα παραμείνει σταθερή και αυτή την εβδομάδα.

Κανονικότητα το… Πάσχα

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα επισήμανε στο Open πως την Άνοιξη τα πράγματα θα είναι σίγουρα καλύτερα, ωστόσο ακόμη πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι εισαγωγές ακόμη στα νοσοκομεία είναι πολλές.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, η κα. Γκάγκα επισήμανε πως δεν έχει εξαφανιστεί τελείως, καθώς καθημερινά υπάρχει ένας αριθμός κρουσμάτων και νοσηλειών από την συγκεκριμένη παραλλαγή.

«Πιστεύω πως θα κάνουμε κανονικά Πάσχα, ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να μην έχουμε περισσότερα προβλήματα», τόνισε.

Όσον αφορά τα σχολεία, η κα. Γκάγκα επισήμανε πως δεν φαίνεται να έχουμε περισσότερα κρούσματα επειδή το τακτικό testing βοηθά και έτσι ελέγχεται όλη η οικογένεια.

Έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο έκανε και σήμερα η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε οι άνω των 60 που έχουν υποκείμενα νοσήματα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν, γιατί η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική.

«Οι μη εμβολιασμένοι δε θα τη γλιτώσουν από την Όμικρον. Και κάποιοι από αυτούς μπορεί να νοσηλευτούν σε απλές κλίνες, μπορεί να έχουν επιπλοκές και να μπουν σε ΜΕΘ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, η κ. Παγώνη επισήμανε ότι δικαιολογούνται λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων.

«Όταν έχεις τόσα περιστατικά, δεν είναι δυνατόν να μη νοσηλευτούν, να μην κάνουν επιπλοκές και να μην έχουμε θανάτους. Αν είχαμε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων θα ήταν διαφορετικά».

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η Δέλτα ήταν η πιο δύσκολη μετάλλαξη και είναι αυτή που έχει καλύψει όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών εξήγησε ότι οι σκληροί δείκτες θα αρχίσουν να μειώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα γίνει πιο εμφανής από τις 23-24 Ιανουαρίου.

Τέλος, η κ. Παγώνη εξέφρασε την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι Πάσχα θα κάνουμε κανονικά φέτος στα χωριά, ωστόσο τις Απόκριες θα φοράμε ακόμα τις μάσκες.