Πάτρα: 800.000 για τη Μαρίνα, αλλά δεν φτάνουν – Η αποκατάσταση θέλει 3 εκατομμύρια
Ο Δήμος εξασφάλισε μια δόση για τρεις προβλήτες αλλά η αποκατάσταση θέλει 3 εκατομμύρια.
Η ανάδειξη της Πάτρας ως περιοχής σε έκτακτη ανάγκη νομιμοποίησε το αίτημα να καλυφθούν οι ανάγκες αποκατάστασης της μαρίνας που σαρώθηκε από μπουρίνι τον Νοέμβριο, αλλά ο Δήμος καταφέρνει να ξεκολλήσει μόνο 800.000 που καλύπτουν την επιδιόρθωση τριών προβλητών.
Των ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΓΝΗ και ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ομως, το συνολικό κόστος αποκατάστασης φτάνει τα 3 εκατομμύρια, όπως κατέστησε γνωστό ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης με επιστολή του προς τους υπουργούς και διά ζώσης χθες, σε συνάντηση με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο. Παρόντες και οι αχαιοί βουλευτές της ΝΔ που κλήθηκαν από τον υφυπουργό, όπως μας ενημέρωσε ο (σχετικά) ικανοποιημένος δήμαρχος, ο οποίος ευελπιστεί σε κάλυψη του αιτήματος: «Εχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο. Συνεχίζουμε» μας είπε κατά την επιστροφή αν και ο Κ. Σκρέκας έχει ζητήσει από τον Δήμο να κάνει εκπτώσεις στον προϋπολογισμό.
Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες εκ μέρους του Δήμου Πατρέων, ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Εργου και Εργων Υποδομής, Χρήστος Κορδάς, ο διευθυντής Εργων Υποδομής, Γιώργος Σπηλιωτόπουλος, καθώς και ο μηχανικός Στέλιος Σταματίου.
«Για άλλη μία φορά και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η κυβέρνηση δείχνει το ενδιαφέρον της για έναν από τους πλέον ζωτικούς χώρους της Πάτρας. Η προσπάθεια όμως για μία ολοκληρωμένη και οργανωμένη μαρίνα θα πρέπει να συνεχιστεί έως ότου η πόλη μας αποκτήσει τη μαρίνα που της αξίζει. Ολοι ξέρουμε τις τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές της μαρίνας μας, καθώς επίσης και τα οφέλη που θα προκύψουν από την αξιοποίησή της» δήλωσε ο Ιάσων Φωτήλας.
«Ακόμα μια φορά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει το ενδιαφέρον της για την Πάτρα» δήλωσε η Χριστίνα Αλεξοπούλου που πρότεινε την υλοποίηση ενός έργου ανάπτυξης και προοπτικής μια σύγχρονης μαρίνας μέσω Σύμπραξης Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα. Ο Δήμος Πατρέων δεν έχει συστήσει μέχρι σήμερα Φορέα για τη διαχείρισή της και δεν δείχνει να είναι στην προτεραιότητά του η ουσιαστική αναβάθμιση και η αξιοποίηση του χώρου».
ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ…
Η χθεσινή σύσκεψη με τον υφυπουργό αρμόδιο για τις φυσικές καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο, προέκυψε μετά την αγωνιώδη έκκληση της δημοτικής αρχής στα μέσα του καλοκαιριού, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία του περσινού χειμώνα στη μαρίνα.
Η αγωνία αυτή εκπορεύεται από το γεγονός ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και τον προσεχή Νοέμβριο λήγει η περίοδος κατά την οποία η Πάτρα είχε κηρυχθεί θεομηνιόπληκτη ζώνη, όπου η κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών στο παραλιακό μέτωπο της Πάτρας.
Αν παρέλθει αυτή η ημερομηνία, το οικονομικό βάρος της αποκατάστασης της μαρίνας θα πρέπει να το αναλάβει ο Δήμος Πατρέων, γιατί έτσι προβλέπεται από το νόμο παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου.
Στο άρθρο 67 παρ. 6β και 6γ του Ν.4554/2018, που παραχωρήθηκε το θαλάσσιο μέτωπο στο Δήμο για 99 χρόνια διατυπώνονται ρητά τα εξής:
«β) Ο Δήμος Πατρέων υποχρεούται στην, με αποκλειστικά δικές του δαπάνες συντήρηση, βελτίωση και επισκευή του παραχωρούμενου ακινήτου και των επ’ αυτού κτιρίων, έργων και εγκαταστάσεων, που παραμένουν επ’ ωφελεία του ακινήτου και του ελληνικού Δημοσίου, δυνάμενος να προβεί σε κατεδάφιση κτιρίων και κατασκευών, υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης έκδοσης των προβλεπόμενων νόμιμων αδειών. Κατά του ελληνικού Δημοσίου ουδεμία αξίωση για καταβολή της δαπάνης για την εκτέλεση των εργασιών του προηγούμενου εδαφίου ή για αποζημίωση για τις ίδιες αιτίες δύναται να προβληθεί μετά τη λήξη του χρόνου παραχώρησης ή σε περίπτωση άρσης ή αυτοδίκαιης ανάκλησης αυτής.
γ) Το ελληνικό Δημόσιο απαλλάσσεται κάθε υποχρέωσης επισκευής συντήρησης βελτίωσης ή φύλαξης του ακινήτου που παραχωρείται και των συστατικών και παραρτημάτων του, ακόμη και αν η δαπάνη αυτή οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News