Πάτρα: Ανοίγουν τα δικαστήρια στις 5 Απριλίου με αυξημένη λειτουργία

Τον οδικό χάρτη ανοίγματος των δικαστηρίων και στις κόκκινες και βαθυκόκκινες περιοχές, όπως η Πάτρα, στα επίπεδα λειτουργίας του Νοεμβρίου- Ιανουαρίου, αλλά με επιπλέον δίκες σε κάποιες περιπτώσεις θέτει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Υπό την αίρεση της έγκρισης των λοιμωξιολόγων η κυβερνητική πρόταση, όπως διατυπώθηκε στην διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, αφορά αυξημένη λειτουργία των δικαστηρίων από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, με τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και τους περιορισμούς ως προς τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να παρευρίσκονται στις δίκες.

Συγκεκριμένα:

> Τα Εφετεία και ο Αρειος Πάγος θα λειτουργούν όπως τον περασμένο Γενάρη, πριν το ολικό λοκντάουν.

> Στα Ποινικά δικαστήρια αποφασίστηκε επίσης να γίνονται περισσότερες δίκες και συγκεκριμένα, όλα τα πλημμελήματα που παραγράφονται στο τέλος του 2023 (από 2022) και όλα τα κακουργήματα που παραγράφονται στο τέλος του 2024 (από 2023).

> Θα γίνονται επίσης όλες οι δίκες κατάδικων κρατουμένων που εκκρεμούν στο δεύτερο βαθμό (Εφετείο) για την ίδια υπόθεση που έχουν καταδικαστεί και ανεξαρτήτως χρόνου παραγραφής.

> Μέχρι τις 30/6 θα ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής τελών, παραβόλων και εισφορών ενώ οι δικηγόροι θα μπορούν να λαμβάνουν ένορκες βεβαιώσεις.

> Παράλληλα θα γίνονται σε όλες κόκκινες και βαθυκόκκινες περιοχές οι ειδικές διαδικασίες, μισθώσεις, εργατικά, διατροφές και ανακοπές πλειστηριασμών.

ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ

Εξαιρετικά σημαντικό επίσης θα είναι πως θα δοθεί παράταση για την υποβολής αίτησης στη νέα διαδικασία προσδιορισμού των δικών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα για όσους έληξαν οι προθεσμίες στις 21/1, στις 28/2 και στις 5/3, θα δοθεί 5μερη προθεσμία υποβολής για να μην ακυρωθεί η δίκη τους.

Για όλες τις άλλες θα υπάρξει 15ημερη (επιπλέον) προθεσμία, πέραν της υφιστάμενης ημερομηνίας λήξης.

ΠΙΕΣΕΙΣ

Οι πιέσεις που ασκεί το δικηγορικό σώμα για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων είναι ασφυκτικές. Η κατάσταση για τους δικηγόρους έχει κυριολεκτικά φτάσει στο απροχώρητο. Το εισόδημα της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων έχει ουσιαστικά εκμηδενιστεί, ενώ την ίδια ώρα ανακύπτουν και θέματα συνταγματικότητας, κυρίως με προφυλακισμένους κατηγορούμενους, οι υποθέσεις των οποίων αναβάλλονται και οι ίδιοι παραμένουν σε προσωρινή κράτηση.