Πάτρα: Έκθεση του Δημήτρη Ντόκου στο Bold Type Hotel

Ο ακατέργαστος χώρος δίπλα στο ξενοδοχείο αποτελεί το ιδανικό μέρος για να επαναφέρει τους πίνακες του καλλιτέχνη ως «έργα του δρόμου».

Έκθεση

Το Bold Type Hotel παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Δημήτρη Ντόκου που αποτελείται από 11 πίνακες με τα χαρακτηριστικά ιερογλυφικά σύμβολα του καλλιτέχνη.

Ο Δημήτρης Ντόκος ξεκίνησε την καριέρα του ως street artist καθώς τη τέχνη του μπορεί κάποιος -ακόμα και σήμερα- να τη συναντήσει σε διάφορες γωνίες της Αθήνας αλλά και σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού. Ο ακατέργαστος χώρος δίπλα στο ξενοδοχείο θυμίζει ένα εγκαταλειμμένο κομμάτι της πόλης, αποτελώντας έτσι το ιδανικό μέρος για να επαναφέρει τους πίνακες του καλλιτέχνη ως «έργα του δρόμου».

Στη συλλογή έργων που παρουσιάζεται, το βασικό θέμα είναι μια μορφή «γλώσσας» που επινοεί ο καλλιτέχνης και παραπέμπει αρκετά στα γνωστά ιερογλυφικά. Ιερογλυφική γραφή συναντούμε στην Αίγυπτο, την Μινωική Κρήτη και σε άλλους ανεπτυγμένους λαούς. Εμπνευσμένος από τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά και προσπαθώντας να μας «μιλήσει» μέσα από τα έργα του, ο Δημήτρης Ντόκος δημιουργεί σύμβολα τα οποία είναι μοναδικά καθώς κανένα από αυτά δεν επαναλαμβάνεται μέσα στο έργο. Ο καλλιτέχνης καθοδηγεί τον επισκέπτη να «διαβάσει» τους πίνακές του ξεκινώντας από την πάνω αριστερά γωνία.

Ήδη από τη πρώτη επαφή, το κοινό αντιλαμβάνεται τη σουρεαλιστική αισθητική και φαντασιακή πραγματικότητα της δουλειάς του καλλιτέχνη. Συνδυάζοντας γεωμετρικά σχήματα, ιδιαίτερα μοτίβο και έντονα χρώματα, ο ίδιος μας προσκαλεί σε μια υπόσταση γεμάτη ψευδαισθήσεις.

Ο Δημήτρης Ντόκος γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Γραφιστικής και Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού όπου έχει εργαστεί έξι συνεχόμενα χρόνια. Από το 2011 έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εικαστικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Το 2017 ήταν ομιλητής στο Art History Week που πραγματοποιείται στο Κολλέγιο Αθηνών.

Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ακρυλικά, λάδι, ξύλο, λαμαρίνες και πρωτοπορεί χρησιμοποιώντας πόρτες από ψυγείο, αποκόμματα παλιών εφημερίδων, καπό αυτοκινήτου, καθρέπτες κ.α.