Πάτρα: Η θέση του Δήμου για το σχέδιο δράσης για τους Ρομά – Τι είπε ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ στο Peloponnisos FM

Ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων μίλησε στο Peloponnisos FM για το σχέδιο κοινωνικοποίησης των Ρομά.

Πάτρα Ο Θ. Τουλγαρίδης σε παλαιότερη ενημερωτική δράση
Θετικά μηνύματα, αλλά και προβληματισμοί εκφράστηκαν μετά την παρουσίαση από την «Π» του Σχεδίου Δράσης που ετοιμάζει ο Δήμος Πατρέων και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι αύριο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Οπως αναδείχθηκε μέσα από τις σελίδες της «Π», στην Πάτρα διαβιούν 2.059 καταγεγραμμένοι Ρομά είτε σε γειτονιές, είτε σε καταυλισμούς είτε σε άλλα σημεία της πόλης.

Μόνο στην «Π»: Το σχέδιο δράσης για 2.000 Ρομά – Η «γάγγραινα» στο τραπέζι του Δήμου Πατρέων και Φορέων για οριστική θεραπεία

Παρά το θετικό γεγονός ότι δομείται ένα σημαντικό σχέδιο δράσης, το μεγάλο ερώτημα είναι αν η εφαρμογή των 48 δράσεων θα φέρει αποτέλεσμα για την κοινωνική ένταξη όσων ανήκουν στη μειονοτική ομάδα. Επιπλέον, όσον αφορά στο πότε θα δούμε απτά αποτελέσματα, η απάντηση δεν μπορεί να είναι σαφής καθώς θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να γίνει τρόπος ζωής για τους Ρομά η αλλαγή νοοτροπίας για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Χθες το πρωί, στην εκπομπή «Ολα Λέγονται» του Κωνσταντίνου Μάγνη και της Μαρίνας Ριζογιάννη στον Peloponnisos FM, μίλησε ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Θόδωρος Τουλγαρίδης. Στον ΚΟΔΗΠ και το Παράρτημα Ρομά που λειτουργούν υπό την εποπτεία και καθοδήγησή του αναμένεται να πέσει μεγάλο «βάρος» για την υλοποίηση των δράσεων.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

«Κάνουν σοβαρή δουλειά οι εργαζόμενοι και έχουν χαρτογραφήσει οικογένειες, γειτονιές κ.λπ. Εχουμε περίπου 2.000 ανθρώπους στην Πάτρα, αλλά δεν είναι μια στατική κατάσταση και συνεχίζεται η χαρτογράφηση. Τα βασικά τους προβλήματα είναι η διαβίωση, η περίθαλψη, η εκπαίδευση, η εξάλειψη της παραβατικότητας, η εύρεση εργασίας και η στέγαση. Εκεί εστιάζει το σχέδιό μας» τόνισε ο κ. Τουλγαρίδης και συνέχισε:

«Εμείς αυτά τα χρόνια δουλεύουμε σε αυτούς τους άξονες. Είναι βασικό να ενταχθούν στην εκπαίδευση τα παιδιά των Ρομά και να αντιμετωπιστεί η σχολική διαρροή. Κάνουμε και προσπάθειες με ενισχυτική διδασκαλία. Επιπλέον, μας απασχολεί η στέγαση αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση στις προσπάθειες που έχουν γίνει ως τώρα για εύρεση σπιτιών. Γι’ αυτό, ζητούμε η Πολιτεία να βρει και άλλους τρόπους».

Παράλληλα, ο κ. Τουλγαρίδης σημείωσε πως οι πολιτισμικές διαφορές με τους Ρομά είναι ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί δύσκολα, αλλά πιστεύει ότι «όταν αποκτήσουν τα κατάλληλα μέσα, όπως η μόρφωση και η εργασία, τότε θα μπορέσουν να ενταχθούν πιο ομαλά στην κοινωνία».

ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

Ωστόσο, οι προβληματισμοί που εκφράζονται από τον πρόεδρο του ΚΟΔΗΠ έχουν να κάνουν κυρίως με την πολιτική βούληση του κράτους: «Εμείς λέμε πως θα έπρεπε να παρέχεται στέγη σε αυτούς τους ανθρώπους. Πώς θα γίνει όμως χωρίς χρηματοδότηση; Ή πώς θα δημιουργήσουμε δομές για την προεκπαίδευση της νεολαίας; Θέλουμε προσωπικό και χρηματοδοτήσεις. Τα σχέδια είναι ωραία, αλλά θα μείνουν “κενό γράμμα” αν δεν υπάρξει κρατική υποστήριξη και χρηματοδότηση. Πιστεύουμε όμως ότι με εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση μπορούν να γίνουν βήματα ένταξης στην κοινωνία. Αυτή η μάχη μπορεί να κερδηθεί».

ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΠΑΙΤΕΙΑ

Ενα από τα φαινόμενα που προκαλούν άσχημη εντύπωση στην κοινωνία είναι η παιδική επαιτεία. «Είναι σκληρή πραγματικότητα σε πολλές περιπτώσεις και παρατηρείται παντού. Εχουν συνηθίσει έτσι και ίσως είναι πιο εύκολο να εκμεταλλεύονται τα παιδιά τους. Βέβαια αν το κράτος εξασφάλιζε εργασία και σε αυτούς τους ανθρώπους ίσως ήταν αλλιώς τα πράγματα. Πιστεύω ότι με εργασία θα αφήσουν παραβατικότητα και ναρκωτικά. Υπάρχουν θετικά παραδείγματα που θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε. Είναι δύσκολη η μάχη. Αλλά όταν εξασφαλίσουμε τα ανωτέρω, δεν θα είναι παραβατικοί στον ίδιο βαθμό. Είναι θέμα κοινωνίας. Το σχέδιο έχει πολλές παρεμβάσεις. Εχουμε κάνει προσπάθειες να εντάξουμε τη νεολαία με αξίες περίθαλψης, ενισχυτική διδασκαλία, ενημέρωση για επιδόματα σε νέες μητέρες. Οσα έχουμε κάνει είναι λίγα σε σχέση με όσα πρέπει να πετύχουμε» κατέληξε ο κ. Τουλγαρίδης.