Πάτρα – Ιατροδικαστική: Πίεση σε νοσοκομειακούς γιατρούς να εκδόσουν πορίσματα για περιστατικά

Το θέμα αναδεικνύει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου μέσω της «Π» μετά από σχετικές αναφορές που έγιναν από γιατρούς της πόλης.

Πάτρα - Ιατροδικαστική: Πίεση σε νοσοκομειακούς γιατρούς να εκδόσουν πορίσματα για περιστατικά

Ρόλο ιατροδικαστική καλούνται να παίξουν γιατροί της περιοχής και μάλιστα να προβούν και στην έκδοση έγγραφης έκθεσης για επείγοντα περιστατικά πιθανής κακοποίησης παιδιών, κ.ά., μετά από σχετική κλήση δικαστικών και αστυνομικών αρχών.

Το θέμα αναδεικνύει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου μέσω της «Π» μετά από σχετικές αναφορές που έγιναν από γιατρούς της πόλης.

Πάτρα - Ιατροδικαστική: Πίεση σε νοσοκομειακούς γιατρούς να εκδόσουν πορίσματα για περιστατικά

Αννα Μαστοράκου

«Εχουμε δεχτεί αναφορές από γιατρούς του Καραμανδανείου ότι με ένταλμα της Αστυνομίας αναγκάζονται οι συνάδελφοι να γνωματεύσουν για περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών ενώ δεν έχουν την ειδικότητα της ιατροδικαστικής και δεν έχουν το δικαίωμα να συντάξουν μία πλήρη έκθεση πραγματογνωμοσύνης σε αυτές τις περιπτώσεις» δήλωσε στην «Π» η κ. Μαστοράκου.

Η ίδια εξηγεί ότι «οποιοσδήποτε ξυλοδαρμός, οποιαδήποτε βιαιοπραγία, ένα ατύχημα ή ένας βιασμός χρειάζεται πραγματογνωμοσύνη από ιατροδικαστή. Ελλείψει αυτών συνάδελφοί μας στα νοσοκομεία καλούνται να ανταποκριθούν και να καλύψουν μία ανάγκη που δεν τους αντιστοιχεί και δεν τους αναλογεί. Δεν έχουν για παράδειγμα τις γνώσεις νομικής που πάντοτε οι ιατροδικαστές όταν εκπαιδεύονται αποκτούν, ώστε να είναι σε θέση να τεκμηριώσουν τα πορίσματα που υπογράφουν. Ο γιατρός οφείλει όταν δει στον ασθενή του κάτι ύποπτο να το παραπέμψει στην αρμόδια υπηρεσία για περαιτέρω έλεγχο».

Αυτή η πίεση που ασκείται στους γιατρούς έχει ως αποτέλεσμα ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών να δέχεται «ένα κύμα διαμαρτυρίας από τα μέλη του γι’ αυτή την πρακτική που ακολουθείται. Κι όπως γνωρίζεται όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα και στον νομικό κόσμο».

Ο Ιατρικός Σύλλογος εγγράφως θα μεταφέρει όλο αυτό το κλίμα στα αρμόδια Υπουργεία ζητώντας άμεσα να καλυφθεί το ιατροδικαστικό κενό που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να στελεχώσει την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών, δηλαδή να αποσπάσει ιατροδικαστές από άλλες υπηρεσίες και όχι να μετακινούνται οι υπάλληλοι σε άλλες περιοχές. Είμαστε μια μεγάλη πόλη, είμαστε τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Δεν μπορεί να μην λειτουργεί Ιατροδικαστική Υπηρεσία. Ταλαιπωρούνται οι οικογένειες που χάνουν τους ανθρώπους τους και οι οποίοι πρέπει να μεταφερθούν στην Κόρινθο με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος, αναμονή κ.ά.».

Η εκτίμηση της κ. Μαστοράκου είναι ότι ο χειρισμός που επιφυλάχτηκε σε σχέση με την απόφαση αναστολής της λειτουργίας της Ιατρικής Υπηρεσίας Πατρών δεν μελετήθηκε επαρκώς σε σχέση με τις παρενέργειες που προκάλεσε.