Πάτρα: Λειβαδάς – Ζεππάτου στην «Π» για τη μεγάλη συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης»
Μεγάλη συναυλία τη Δευτέρα 19/05/2025, για τα γενέθλιά τους από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» Δήμου Πατρέων και τον τραγουδοποιό Κώστα Λειβαδά.

Κάθε εμφάνιση της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» Δήμου Πατρέων είναι κάτι παραπάνω από μια άρτια συνύπαρξη δεξιοτεχνών μουσικών.
Είναι μαγευτική. «Γεννημένη» πριν από 40 χρόνια κι έχοντας διαγράψει έκτοτε μία γόνιμη πορεία, γιορτάζει τα γενέθλιά της με μια μεγάλη συναυλία, συμπράττοντας με τον αγαπημένο τραγουδοποιό Κώστα Λειβαδά, που, επίσης, κλείνει 30 χρόνια επιτυχούς διαδρομής, συνδέεται με την Ορχήστρα από το 2000 αλλά και με την Πάτρα, όπου «υπάρχει κάτι από την αύρα των προγόνων» του. Το γιορτινό αυτό αντάμωμα θα γίνει τη Δευτέρα 19 Μαΐου (20:30) στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, με καλεσμένους τους Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μελίνα Ασλανίδου, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γρηγόρη Κλιούμη, Θοδωρή Βουτσικάκη και Ρένο Χαραλαμπίδη.
Η Βάγια Ζεππάτου, καλλιτεχνική διευθύντρια της Ορχήστρας, και ο Κώστας Λειβαδάς μιλούν στην «Πελοπόννησο», με αφορμή το πολυαναμενόμενο γεγονός.
ΒΑΓΙΑ ΖΕΠΠΑΤΟΥ

Η Βάγια Ζεππάτου
-Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» γιορτάζει τα 40 της χρόνια. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η μακρόχρονη πορεία και ποιος ο σκοπός, αφότου αναλάβατε την καλλιτεχνική διεύθυνση;
Ναι, η Ορχήστρα γιορτάζει πραγματικά τα 40 της χρόνια. Γιορτάζει για όλα όσα έχει καταφέρει. Μια ομάδα, μια προσπάθεια, ένας θεσμός που αγωνίστηκε σκληρά για να αντέξει. Μοναδικός σκοπός της η συλλογική δημιουργία. Ο απόηχός της ένα μαγικό κελάηδισμα μαντολίνων και κιθαρών!!!
-Ποιους θα χαρακτηρίζατε «σταθμούς» αυτής της διαδρομής;
Η Ορχήστρα υπήρξε τυχερή γιατί υπήρξε ο Θανάσης Τσιπινάκης. Αυτός ο μοναδικός άνθρωπος και καλλιτέχνης που οραματίστηκε ένα μουσικό σύνολο πέρα από τα στεγανά. Που διεκδίκησε χώρο στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, κέρδισε συνεργασίες και φιλίες με την πλειοψηφία των Ελλήνων δημιουργών, που τόλμησε να εισαγάγει το μαντολίνο σε όλα τα είδη μουσικής. Οι στιγμές της Ορχήστρας πολλές και οι σταθμοί της αναρίθμητοι.
– Γενέθλιο εορταστικό «πάντρεμα» με τον Κώστα Λειβαδά. Ποιες οι προκλήσεις αυτής της μελωδικής συνύπαρξης και τι γεύση θα θέλατε να αφήσει;
Ενας από τους σταθμούς της Ορχήστρας είναι η συνεργασία της με τον Κώστα Λειβαδά. Το «παιδί» με την τεράστια επιμονή του, τη Φολέγανδρό του, που μόνο αγάπη μοιράζεται μέσα από τα τραγούδια του.
-Ποια «υλικά» της κάνουν την Ορχήστρα Νυκτών να αντέχει στον χρόνο;
Η Ορχήστρα είναι σαν μια οικογένεια. Προχωρά και εξελίσσεται γιατί «γεννά» νέους μουσικούς. Οι παλαιότεροι μουσικοί και οι δάσκαλοι της εκπαιδεύουν τους νεότερους, τόσο σε μουσικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Διαμορφώνει ήθος, διδάσκει πειθαρχία, προκαλεί αφοσίωση, έχοντας καθημερινά στόχο την υγιή συνύπαρξη και κοινωνικοποίηση ανθρώπων που επέλεξαν το μαντολίνο και την κιθάρα σαν μέσο έκφρασης και δημιουργικότητας.
-Πώς θα θέλατε να τη δείτε στο μέλλον;
Να λάμπει και να συγκινεί στο άκουσμά της.
ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ

Ο Κώστας Λειβαδάς
-Μιλήστε μας για τη σχέση σας με την Ορχήστρα.
Τους ξέρω από το 2000, αγαπιόμαστε πολύ. Η Βάγια όταν τη γνώρισα ήταν 16 χρονών κι έπαιζε στην Ορχήστρα. Συνδέθηκα από μικρός μαζί τους, και αργότερα, κατόπιν επιθυμίας του αείμνηστου Θανάση Τσιπινάκη, έγραψα δύο τραγούδια ειδικά για την Ορχήστρα, «Πάω να δω τ’ αστέρια» με τη φωνή του Σαββόπουλου και «Μελισσούλα θεά» που τραγουδάω εγώ. Εχουν περάσει γενιές και γενιές από την Ορχήστρα και είναι μεγάλο προνόμιο αυτή η συνέχεια κι αυτή η σταθερότητα. Η Ορχήστρα κοσμεί την Πάτρα και σε μια χώρα με πολιτιστική πολιτική θα ήταν προστατευόμενο είδος. Ο ήχος της δεν παίζεται.
-Ποιο το στοίχημα του καλλιτεχνικού «παντρέματος» που θα απολαύσουμε τη μέρα της συναυλίας;
Καταρχάς, μεγάλο στοίχημα, η μεταμφίεση και η διασκευή και η ενορχήστρωση για νυκτά έγχορδα, ακόμη και των πιο ροκ τραγουδιών μου ή των πιο χορευτικών ή των πιο ξεσηκωτικών. Το δεύτερο στοίχημα, το ότι, με εξαίρεση τον Θοδωρή Βουτσικάκη, που είναι χρόνια συνεργάτης της Ορχήστρας, στις αντρικές φωνές υπάρχει μια μεγάλη ενθάρρυνση μιας πιο εύθραυστης και εσωτερικής προσέγγισης. Αλλά το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι ένα τραγούδι όπως το «Σαν να μην πέρασε μια μέρα» που το έχει χορέψει ο κόσμος τα τελευταία 28 χρόνια παντού, θα παιχτεί με μαντολίνα(!).
-Κλείσατε 30 χρόνια διαδρομή. Πώς θα τα περιγράφατε;
Ολη αυτή η πορεία, με εξαίρεση βέβαια τον κολοσσιαίο πυρήνα που είναι η αγάπη μου και η σχεδόν προβληματική μου σχέση, σε βαθμό εξάρτησης και κολλήματος σαν ακροατής, πρώτα απ’ όλα με τη μουσική, είναι από την αρχή έως το τέλος μια παρεξήγηση. Από τα ωδεία, βρέθηκα με ροκ συγκρότημα κι ύστερα μόνος μου να παίζω πιάνο – φωνή στα Χανιά, για χρόνια. Από κει και πέρα, όλα στην πορεία μου ήταν μια τεθλασμένη. Υπήρξε σαφώς και η ευλογία των συναντήσεων. Κι όταν πας με την καρδιά ολάνοιχτη, γυρεύοντας τη συνάντηση, δεν πρόκειται να χάσεις.
-Σε ποια στοιχεία σας θεωρείτε ότι οφείλεται η αντοχή σας στον χρόνο, καλλιτεχνικά;
Σίγουρα ο κόσμος της φαντασίας, ο αλαφροΐσκιωτος, όπως λέω. Επίσης, το ότι είμαι αργό καράβι. Πιστεύω πάρα πολύ σ’ αυτό. Το τραγούδι θέλει επίμονο, αργό φλερτ. Θέλει, πολλές φορές, μεγάλη επιμονή και υπομονή για να μην είναι «κατασκευή». Κι επίσης, σε μεγάλο βαθμό το χιούμορ μου και η εμπιστοσύνη μου στην τυχαιότητα.
-Πώς φαντάζεστε τον Κώστα Λειβαδά σε 10 χρόνια;
Δεν ξέρω καθόλου. Είναι μια εποχή που δεν ευνοεί τους τραγουδοποιούς, υπάρχουν κάποια καινούργια ρεύματα που έχουν έρθει, γίνονται και κάποια ωραία πράγματα, αλλά πιο πολύ στο δημώδες έντεχνο τραγούδι και όχι τόσο πολύ στους απλούς μπαλανταδόρους ή στους ηλεκτρικούς τροβαδούρους. Πώς να φανταστώ τον εαυτό μου σε μια εποχή που νιώθω ότι οι άνθρωποι της σκέψης, της έρευνας, είμαι κι εγώ ένας από αυτούς, της είναι αχρείαστοι; Το μόνο που μπορώ να φανταστώ, επειδή έχω ζήσει χίλια ρεύματα, χίλιες εποχές, τρομερά ονόματα που ανεβοκατέβηκαν, πρόσωπα που έμειναν, πρόσωπα που χάθηκαν για πάντα, είναι ότι, μέσα σε όλους αυτούς τους φυσικούς κύκλους και τις νομοτέλειες, δεν θέλω να χάσω την όρεξή μου να γράφω με το ίδιο πάθος που έχω να καταγράφω σαν μέρος της προσωπικής μου θεραπείας ή ημερολογίου αυτά τα πράγματα που άλλοτε γίνονται τραγούδια κι άλλοτε όχι.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News