Πάτρα: Νεαρή με σύνδρομο Μινχάουζεν έκανε κακό στον εαυτό της για να πηγαίνει σε νοσοκομεία!
Tο γεγονός συνέβη στην Πάτρα πριν από 25 χρόνια. Ο Ηλιάδης, ο Κούγιας, η Πισπιρίγκου και η «τακτική» τους για το ψυχωσικό σύνδρομο
Η «Πελοπόννησος» ήταν η πρώτη που είχε αναφέρει πανελλαδικά το ενδεχόμενο η περίπτωση Πισπιρίγκου να συνδέεται με το σύνδρομο Μινχάζουεν δι’ αντιπροσώπου. Και η αποκάλυψή μας δεν είχε γίνει τυχαία. Ο γιατρός Ανδρέας Ηλιάδης παρέλαβε στη ΜΕΘ την Τζωρτζίνα Δασκαλάκη μετά την ανακοπή που υπέστη στο Καραμανδάνειο στις 11 Απριλίου 2021.
Βλέποντας τη μητέρα και τον τρόπο που διαχειριζόταν, έχοντας χάσει ήδη δύο παιδιά, την όλη κατάσταση, είχε αναρωτηθεί αν είχε μπροστά του μία γυναίκα που μπορεί να πάσχει από κάποιο ψυχωσικό σύνδρομο. Ετσι της είχε προτείνει να δει ψυχίατρο και είχε φροντίσει να τη φέρει σε επαφή με ψυχίατρο του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τον εντατικολόγο, ανάμεσα σε όλα που εξελίσσονταν στο νοσοκομείο ήταν και συλλογή πληροφοριών για το ιστορικό της ασθενούς και η συνομιλία με τη μητέρα, η οποία του είπε για τον θάνατο από ηπατική ανεπάρκεια της Μαλένας και τον θάνατο «στην κούνια» της Ιριδας. «Είχαμε δύο θανάτους να διαχειριστούμε» είπε ο μάρτυρας και τόνισε πως για την αιτία θανάτου της Μαλένας, «επειδή μου φάνηκε πολύ περίεργο, επικοινώνησα με μια ειδικό, την παιδοογκολόγο κ. Μπάκα, η οποία μου είπε ότι δεν είχε πειστεί για ηπατική ανεπάρκεια.
Επρεπε να δω πώς θα κινηθώ. Σαν γιατρός, μου ήταν αδιανόητο να πιστέψω για ηπατική ανεπάρκεια, μου ήταν αδιανόητο να πιστέψω πως πεθαίνουν παιδιά από ηπατική ανεπάρκεια. Για την Ιριδα είχα ενημερωθεί ήδη πως είχε πεθάνει στην κούνια της. Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, θάνατος της κούνιας. Eίχαμε δύο θανάτους που έπρεπε να διαχειριστούμε». Οπως ανέφερε, δεν είχε πειστεί για τους δύο θανάτους που είχαν προηγηθεί και άρχισε να σκέφτεται το «σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου», στη θανατηφόρα του μορφή μάλιστα.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως όταν ο κ. Ηλιάδης ανέφερε όλα τα παραπάνω στο δικαστήριο, η κατηγορουμένη αποχώρησε από την αίθουσα.
Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΗΛΙΑΔΗ – ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Πρόεδρος: Εξηγείστε μας τι είναι αυτό το σύνδρομο.
Μάρτυρας: Πρόκειται για κατάσταση που αφορά τον φροντιστή του παιδιού. Επρεπε να εξετάσω αν ο φροντιστής, που στην προκειμένη περίπτωση έχει γνώσεις νοσηλευτικής, αρέσκεται στο να έχει γνώσεις σε αυτό το πεδίο. Συνήθως είναι άτομα με προβλήματα στον ψυχικό κόσμο, αλλά αυτό δεν με αφορά. Στόχος μου είναι να προστατεύσω το παιδί γιατί αυτό είναι κακοποίηση παιδιού. Με συμπτώματα φαινόμενα ασφυξίας.
Το συζήτησα με τους συναδέλφους μου και το επόμενό μου βήμα ήταν να μιλήσω με κάποιον θεσμικό φορέα έξω από τον ιατρικό χώρο», ανέφερε ο κ. Ηλιάδης που απευθύνθηκε σε ιατροδικαστή του υπουργείου δικαιοσύνης.
ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
Δεν είναι η πρώτη φορά που στην Πάτρα συζητούμε για σύνδρομο Μινχάουζεν. Ψυχίατρος που δεν επιθυμεί να δοθεί στη δημοσιότητα το όνομά του, ανέφερε στην «Π» μία περίπτωση που είχε συμβεί πριν 25 περίπου χρόνια με πρωταγωνίστρια μία νεαρή Πατρινή.
Η κοπέλα συνεχώς αυτοτραυματιζόταν, όχι φυσικά για να αυτοκτονήσει αλλά για να πηγαίνει στα νοσοκομεία. Επίσης ελάμβανε κάποιες ουσίες προκειμένου να αρρωσταίνει και επίσης να πηγαίνει στα νοσοκομεία. Οι παθολόγοι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τι συνέβαινε, όλα ήταν καλά σχεδιασμένα και η νεαρή διάβαζε προφανώς ή είχε γνώσεις νοσηλευτικής. Μέχρι που τελικά την ανέλαβαν ψυχίατροι, μεταξύ αυτών και ο επιστήμονας που μίλησε στην «Π». Τότε αντελήφθησαν ότι κάτι άλλο συνέβαινε.
Οι υποψίες τους στράφηκαν προς το σύνδρομο Μινχάουζεν αν και κάτι τέτοιο δύσκολα αποδεικνύεται. Οι πατρινοί ψυχίατροι αντιλαμβάνονται «πού το πάει ο Κούγιας» σε σχέση με την αναφορά Ηλιάδη περί «συνδρόμου Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου».
Πολύ δύσκολα μπορεί να πιστοποιήσει ακόμη και ψυχίατρος πως υφίσταται τέτοιο σύνδρομο. Η βιβλιογραφία είναι ελάχιστη και οι περιπτώσεις σπάνιες. Κάτω από 5 οι περιπτώσεις μητέρων σε όλον τον κόσμο που τις τελευταίες δεκαετίες έκαναν κακό στα παιδιά τους εξαιτίας του ότι έπασχαν από το συγκεκριμένο σύνδρομο. Ο δικηγόρος της μητέρας των τριών κοριτσιών, Αλέξης Κούγιας, συνεχίζει πάντως να εστιάζει στο σύνδρομο Μινχάουζεν από το οποίο υποστηρίζεται ότι πάσχει η Ρούλα Πισπιρίγκου.
ΤΟ ΗΞΕΡΕ Η ΡΟΥΛΑ
Να θυμίσουμε πως, όπως είχε αποκαλύψει η «Πελοπόννησος» τον Φεβρουάριο 2022, όταν η Ρούλα Πισπιρίγκου συνομιλούσε με τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Φλαμή μέσω της εφαρμογής μέσαντζερ, γνώριζε καλά τι σημαίνει σύνδρομο Μινχάουζεν! Ομως ήθελε να αποφύγει ακόμη και να αναφέρει τον όρο, αντιλαμβανόμενη ότι εύκολα θα μπορούσε κάποιος να την κατηγορήσει. Μάλιστα είχε αντιδράσει έντονα ακόμη και στο «γενικού περιεχομένου» και χωρίς αναφορά στο πρόσωπό της τότε δημοσίευμα της «Π».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News