Πάτρα – Νοσηλευτές: Οπου φύγει – φύγει από το ΕΣΥ

Τι λέει στην «Π» με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή ο πρόεδρος των εργαζομένων του «Αγίου Ανδρέα», Μιχάλης Στελλάτος.

Μαύρος Με πρόωρη συνταξιοδότηση και αλλαγή εργασιακού αντικειμένου αμύνεται το μόνιμο νοσηλευτικό
Τον νοσηλευτικό κόσμο να αναζητά τρόπους διαφυγής από το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκει η σημερινή ημέρα, που είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στη νοσηλεύτρια και στον νοσηλευτή, που δίνει σκληρή μάχη στο πλευρό του ασθενούς.
Μαύρος

O Μιχάλης Στελλάτος

«Βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας και στο τέλος της κυβερνητικής τετραετίας. Ο κλάδος μας βρίσκεται βαθιά πληγωμένος και σε πολύ δεινή θέση» μας λέει ο νοσηλευτής και πρόεδρος των εργαζομένων του «Αγίου Ανδρέα», Μιχάλης Στελλάτος.

Αιτιολογεί την παραπάνω επισήμανσή του περιγράφοντας τα εξής: «Μιλώντας αρχικά για το δικό μας νοσοκομείο έχουμε πολλούς λιγότερους μόνιμους από τα προηγούμενα χρόνια. Το 2019 το μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό αριθμούσε 373  άτομα, σήμερα αριθμεί 334 και οι οργανικές θέσεις είναι 480. Εχουν έρθει  συμβασιούχοι αλλά παράλληλα αναπτύχθηκαν νέα τμήματα κι έτσι τα κενά που υπήρχαν παραμένουν».

Ο κ. Στελλάτος τονίζει ότι οι συνάδελφοί του είναι εξαντλημένοι και αναζητούν τρόπους διαφυγής. «Το ένα χαρακτηριστικό είναι ότι έχουμε πάρα πολλούς συναδέλφους, που θέλουν να φύγουν από τα νοσοκομεία και να υπηρετήσουν τον νέο θεσμό του σχολικού νοσηλευτή. Παράλληλα μόνο στο δικό μας νοσοκομείο αυτή τη στιγμή 20 συνάδελφοι 40 και 45 ετών οικογενειάρχες κάθονται ξανά στα θρανία, προκειμένου να σπουδάσουν ένα διαφορετικό αντικείμενο π.χ. οικονομικά και να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες. Επίσης ο νοσηλευτικός κλάδος είναι ο μοναδικός κλάδος στο Δημόσιο, που σπεύδει για πρόωρη σύνταξη παρότι οι αποδοχές του μειώνονται κατά 200 και πλέον ευρώ. Ολα αυτά δείχνουν πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες εργασίας μας».

Ο κ. Στελλάτος εξηγεί ότι η βασική αιτία για τα παραπάνω είναι η υπερεντατικοποίηση της εργασίας. «Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι στη χώρα μας αντιστοιχούν 0,4 νοσηλευτές ανά κλίνη, απαράδεκτο και επικίνδυνο, όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 2,03 νοσηλευτές ανά κλίνη. Για να φτάσουμε αυτή την αναλογία, θα πρέπει να γίνουν 15.000 προσλήψεις. Οχι μόνον δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά από τα μνημόνια και μετά έχουν φύγει στο εξωτερικό 4.000 εξειδικευμένοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες».

Το Σωματείο του «Αγίου Ανδρέα» ζητάει μεταξύ άλλων τη δημιουργία Ενιαίου Νοσηλευτικού Κλάδου, που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις κατηγορίες (ΠΕ – ΤΕ – ΔΕ). Μισθολογική αναβάθμιση στο σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού. Αύξηση του ωρομισθίου για αργίες – νύχτες (δεν νοείται 8 ευρώ αμοιβή για τη νύχτα). Διπλασιασμό του ανθυγιεινού επιδόματος. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Για σήμερα το Σωματείο είχε προκηρύξει στάση εργασίας τις ώρες 09:00 – 12:00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου.

Ανάλογα είναι τα προβλήματα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, όπως αναδεικνύεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ. «Οι 12.000 και πλέον αποχωρήσεις νοσηλευτών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία χρόνια και η επακόλουθη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού λόγω ελάχιστων προσλήψεων στα χρόνια της κρίσης, καθώς και οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας οδηγούν συχνά σε επαγγελματική εξουθένωση. Σε έρευνα έχει βρεθεί ότι το ποσοστό δυσαρέσκειας των νοσηλευτών από τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας είναι 56%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Κάτω Χωρών είναι 11%».