Πάτρα-Νοσοκομείο Ρίου: Δέκα υπάλληλοι περιμένουν προαγωγή …. έξι μήνες

Δέκα υπάλληλοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών έχουν στηθεί αναμένοντας τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη που δικαιούνται. «Οχι μόνον δεν υλοποιήθηκε η εισήγηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες του νοσοκομείου μας δεν μας απαντούν καν στο ερώτημά μας» ανέφεραν οι εργαζόμενοι.

υπάλληλοι

Υπό καθεστώς μιας ιδιότυπης ομηρίας βρίσκονται 10 υπάλληλοι του ΠΓΝΠ εδώ και έξι μήνες. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο εισηγήθηκε στη διοίκηση του νοσοκομείου τη δικαιωματική μετάταξή τους, αλλά μέχρι σήμερα βρίσκονται στην αναμονή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» θιγόμενοι υπάλληλοι (τα πλήρη στοιχεία των οποίων είναι στη διάθεσή μας αλλά για ευνόητους λόγους δεν δημοσιοποιούνται), στις 21 Δεκεμβρίου 2020 συνεδρίασε το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του νοσοκομείου και γνωμοδότησε την μετάταξή τους. Είχαν προσληφθεί στο νοσοκομείο, στην κατηγορία ΔΕ, αλλά πλέον είναι κάτοχοι πτυχίων ανώτατης εκπαίδευσης όπως και μεταπτυχιακών τίτλων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανέβουν κλίμακα διότι πλέον είναι κατηγορίας ΠΕ και παράλληλα να τους αποδοθούν τα οικονομικά και άλλα οφέλη που καθορίζει η ελληνική νομοθεσία.

Η συγκεκριμένη υπαλληλική εξέλιξη προβλέπεται από τον νόμο από τη στιγμή που οι υπάλληλοι πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Η γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου διαβιβάστηκε προς υλοποίηση στο Τμήμα Προσωπικού στα τέλη του περασμένου χρόνου. Από τον περασμένο Δεκέμβριο όμως μέχρι σήμερα αυτή η εισήγηση έχει παγώσει. Κάτι που, όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μας ανέφεραν, συμβαίνει πρώτη φορά στη λειτουργία του νοσοκομείου αφού αντίστοιχες αποφάσεις του ίδιου οργάνου υλοποιήθηκαν άμεσα.

 

ΣΤΑΣΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ   

«Οχι μόνον δεν υλοποιήθηκε η εισήγηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες του νοσοκομείου μας δεν μας απαντούν καν στο ερώτημά μας γιατί εδώ και έξι μήνες δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία της εξέλιξής μας. Εισπράττουμε μία προκλητική αδιαφορία από τους πάντες» ανέφεραν στην «Π» οι εργαζόμενοι που βιώνουν τις συνέπειες της άδικης μεταχείρισής τους.

«Αγωνιστήκαμε για να σπουδάσουμε, να πάρουμε το πτυχίο μας ακολούθως τα μεταπτυχιακά μας προκειμένου να βελτιώσουμε το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουμε. Αλλωστε και το ίδιο το κράτος με τα κίνητρα που βάζει μας παροτρύνει να εξελισσόμαστε και να βελτιώνουμε το επίπεδό μας. Και τώρα που ήρθε η ώρα της ανταμοιβής μας η υπηρεσία μας όχι μόνο μας την στερεί, αλλά μας αγνοεί πλήρως. Για εμάς η καθυστέρηση υλοποίησης αυτής της απόφασης σημαίνει, μεταξύ άλλων, απώλεια 250 και πλέον ευρώ μηνιαίως. Εχουμε προσφέρει τόσα χρόνια σε αυτό το νοσοκομείο δεν αξίζουμε μία απάντηση;». Είναι το ερώτημα που θέτουν δημοσίως.

 

ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, οι θιγόμενοι εργαζόμενοι, τη διεκδικούν και νομικά με εξώδικες διαμαρτυρίες και εισαγγελικές παραγγελίες. «Δυστυχώς, ούτε μέσω αυτών πήραμε κάποια απάντηση κι έτσι αναγκαστήκαμε να δημοσιοποιήσουμε το θέμα ώστε να ενεργοποιηθεί η κεντρική διοίκηση. Ας μας απαντήσουν και αρνητικά αλλά να μας δώσουν μία απάντηση. Ως εργαζόμενοι που διεκδικούμε ένα νόμιμο δικαίωμά μας, απαιτούμε μία τεκμηριωμένη απάντηση. Βρισκόμαστε σε απόγνωση. Το δημόσιο δεν οφείλει να τηρεί τον νόμο ή είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε διοίκησης και του κάθε διευθυντή;».

 

Μπάκος: Περιμένω το συμβούλιο

Η «Π» έθεσε το σχετικό ερώτημα στον αναπληρωτή διοικητή του ΠΓΝΠ Δημήτρη Μπάκο, ο οποίος μας απάντησε:

«Δεν υπάρχει αρνητική απάντηση στη σχετική εισήγηση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Η αρμόδια υπηρεσία του νοσοκομείου μας εντόπισε κάποιες αστοχίες σε επίπεδο εγγράφων και διαδικασίας και παρέπεμψα το θέμα πάλι στο υπηρεσιακό συμβούλιο ζητώντας να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις και να είμαστε νόμιμοι. Το αίτημά μου αφορά τη θεραπεία αυτών των αστοχιών».

Ο κ. Μπάκος αναγνωρίζει ότι οι υπάλληλοι δικαίως διεκδικούν αυτό που ο νόμος ορίζει. Στο ερώτημά μας γιατί υπάρχει αυτή η εξάμηνη καθυστέρηση, ο κ. Μπάκος την αιτιολογεί ως εξής:

«Η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε εμάς. Δυστυχώς η θητεία του υπηρεσιακού συμβουλίου έληξε λίγες μετά τη συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας πήρε την απόφαση κι έκανε την εισήγηση αυτή για τους 10 υπαλλήλους. Η συγκρότησή του δεν εξαρτάται από εμάς αλλά από την κεντρική διοίκηση. Από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουμε ζητήσει εγγράφως να συγκροτηθεί το συγκεκριμένο όργανο και ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη».

Σε ότι αφορά την επισήμανση των εργαζομένων ότι δεν τους δόθηκαν εξηγήσεις, ο κ. Μπάκος μας είπε:«Αυτό δεν ισχύει. Η πόρτα είναι ανοιχτή για όλους».

Καταλήγοντας ο κ. Μπάκος τονίζει «εμείς  θέλουμε να εξελίσσονται οι υπάλληλοί μας. Περιμένω πότε θα οριστεί το υπηρεσιακό συμβούλιο ώστε να προχωρήσει και το θέμα αυτό».