Πάτρα – Οικονομικά Δήμου: «Ολοι οι Δήμοι κινδυνεύουν με εποπτεία» λέει ο Πελετίδης – Η στάση Σβόλη, Αϊβαλή, Ψωμά
Φέτος, ο Δήμος θα δαπανήσει 3,5 εκατ. ευρώ περισσότερα για ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως ο ηλεκτροφωτισμός και η καθαριότητα, από αυτά που προβλέπεται να εισπράξει στο ταμείο του. Το ποσοστό του ελλείμματος θα βρεθεί στο -9,75%, και αν ξεπεράσει το -10% τότε ο Δήμος τίθεται σε καθεστώς επιτήρησης από τις κρατικές υπηρεσίες.
Αρκετά πιο σφιχτά θα είναι τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου Πατρέων το 2025, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποκαλύφθηκε ότι η δημοτική αρχή επέλεξε να μην αυξήσει τα δημοτικά τέλη, αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει έλλειμμα στο ταμείο που θα αγγίξει τα 3,5 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος θα δαπανήσει 3,5 εκατ. ευρώ περισσότερα για ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως ο ηλεκτροφωτισμός και η καθαριότητα, από αυτά που προβλέπεται να εισπράξει στο ταμείο του. Στο σύνολο των δαπανών, το ποσοστό του ελλείμματος θα βρεθεί στο -9,75%, με τη νομοθεσία να αναφέρει ότι σε περίπτωση που ξεπεραστεί το -10% τότε ο Δήμος τίθεται σε καθεστώς επιτήρησης από τις κρατικές υπηρεσίες.
Με λίγα λόγια, αν ξεφύγουν τα πράγματα, το κράτος θα ορίσει επόπτη στα οικονομικά του Δήμου για να εξορθολογήσει την κατάσταση.
Οπως παρουσίασε η «Πελοπόννησος » τις προηγούμενες ημέρες, αυτό το έλλειμμα προκύπτει από το γεγονός πως έχουν αυξηθεί τα κόστη των ανταποδοτικών υπηρεσιών και γενικότερα οι ανάγκες, αλλά παράλληλα παραμένουν στα ίδια επίπεδα τα δημοτικά τέλη.
Η δημοτική αρχή της Πάτρας αποφάσισε να παραμείνει πιστή στις αξίες της και να μην αυξήσει τα τέλη, αλλά ταυτόχρονα βάζει σε κίνδυνο την αυτονομία της σε περίπτωση που της επιβληθεί εποπτεία. Αυτή είναι μία κατάσταση που δεν ισχύει μόνο στην Πάτρα, αλλά και σε άλλους δήμους της χώρας που αισθάνονται οικονομική πίεση τα τελευταία χρόνια.
Πρόσφατα, στο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων, αρκετοί δήμαρχοι επισήμαναν ότι τα τελευταία χρόνια λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων έχουν περικοπεί συνολικά περίπου 7 δις ευρώ χρηματοδοτήσεων. Για την Πάτρα αυτές οι περικοπές μεταφράζονται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
Η «Π» ζήτησε από τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη να σχολιάσει αν υπάρχει κίνδυνος εποπτεία για την Πάτρα και απάντησε: «Ολοι οι δήμοι κινδυνεύουν με εποπτεία. Οταν παίρνουμε 25 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση τον χρόνο και μας λείπουν τα 65 εκατ. ευρώ, τότε μπορεί να καταλάβει ο οποιοσδήποτε ότι αυτή η διαφορά δεν μπορεί να καλυφθεί. Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο για τον Δήμο Πατρέων».
Είναι ξεκάθαρο πως ο δήμαρχος επιλέγει να αναδείξει ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή και τις κυβερνήσεις που έχουν περικόψει τις χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται για τους Δήμους. Ομως, οι δυσκολίες βρίσκονται προ των πυλών. Η δημοτική αρχή επέλεξε να μείνει πιστή στην ιδεολογία της και να μην προχωρήσει σε αυξήσεις τελών. Από τη μία η υποχρηματοδότηση, που δεν φαίνεται ότι υπάρχει προοπτική για να αυξηθεί, και από την άλλη η πολιτική επιλογή για αποφυγή αυξήσεων με την αδυναμία είσπραξης οφειλών, οδηγούν τα οικονομικά της Πάτρας σε αδιέξοδο.
Κώστας Σβόλης: Δεν αρκεί ο κρατισμός
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων Κώστας Σβόλης επισημαίνει στην τοποθέτησή σου:
«Πρώτον, είμαστε σύμφωνοι ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων. Σήμερα, που τα οικονομικά της χώρας πηγαίνουν καλύτερα, οφείλει το κράτος να αυξήσει τις χρηματοδοτικές ροές προς τους δήμους.
Δεύτερον, ο Δήμος οφείλει να εισπράξει χρήματα από παλαιότερα έτη. Γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά και πάλι αυτό συμβαίνει επειδή το επιβάλλει ο νόμος.
Τρίτον, δε υπάρχει χρηστή διοίκηση στα οικονομικά του Δήμου, κάτι φαίνεται και από αριθμό απευθείας αναθέσεων στην Πάτρα που είναι μεγάλος. Επιπλέον, είναι ελλιπής μέχρι παρεξηγήσεως η εποπτεία της δημοτικής αρχής στη διεκπεραίωση έργων.
Ως πόλη, πρέπει κάποια στιγμή γίνουμε ελκυστικοί στον Τουρισμό και να αντιληφθούμε ότι δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από κρατικές χρηματοδοτήσεις. Μόνο ο κρατισμός δεν είναι αρκετός».
Βασίλης Αϊβαλής: «Μονοδιάστατη η διεκδίκηση»
«Το πρόβλημα έρχεται επειδή ουσιαστικά η δημοτική αρχή καλείται να υλοποιήσει πράγματα που είναι ενάντια με τα πιστεύω της. Από τη μία έχει φιλολαϊκή πολιτική χωρίς επιπλέον φόρους και τέλη που εμείς τα στηρίξαμε, αλλά από την άλλη πλευρά μένει μονοδιάστατα στη διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία χωρίς να προσπαθήσει με σοβαρότητα να διεκδικήσει τα χρήματα που οφείλονται από συμπολίτες.
Το αποτέλεσμα θα είναι να έρθει να μας πει «θα ζητήσουμε από τον πολίτη;». Μα είναι οφειλές που δεν έχουν εισπραχτεί. Είναι μεγάλο το νούμερο, κοντά στα 74 εκατ. ευρώ. Αρα θα μπορούσε αν το επιθυμούσε η δημοτική αρχή, με έναν στοχευμένο τρόπο και σχεδιασμό να μπορεί να διεκδικήσει και μέρος από αυτά τα χρήματα, προφανώς πρώτα από τους μεγάλους οφειλέτες και όχι μονοδιάστατα από την κεντρική κυβέρνηση. Συμφωνούμε στις διεκδικήσεις αλλά όχι μόνο σε αυτό. Το κράτος σε όλους το ίδιο φέρεται. Πώς προσπαθούν οι άλλοι δήμοι; Κοιτάζουν να αυξήσουν έσοδα».
Πέτρος Ψωμάς: «Αδιαφορία, ανικανότητα, εμμονές»
«Είτε μπει σε κρατική εποπτεία ο Δήμος Πατρέων είτε όχι, ένα είναι σίγουρο: τα οικονομικά του βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Μεγάλο έλλειμμα με κίνδυνο να μεγαλώσει κι άλλο μέσα στη χρονιά το μείον στο ταμείο. Ποιος άραγε φταίει;
Δεν θα φτάναμε ως εδώ αν δεν υπήρχε κακοδιαχείριση στα οικονομικά του δήμου μας από την επί 10ετία δημοτική αρχή. Μια κακή διαχείριση αποτέλεσμα αδιαφορίας, ανικανότητας, εμμονών και απόστασης μεταξύ της θεωρητικής τους προσέγγισης και της πρακτικής εφαρμογής των ιδεολογημάτων τους.
Δεν θα μας έλειπαν τα 3 (είναι, άραγε, μόνο 3;) εκατομμύρια ευρώ αν διεκδικούσαμε κονδύλια μέσω μελετών και επιχειρημάτων, αν μπαίναμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αν δεχόμασταν εξ αρχής (και δεν το αντιπαλεύαμε) το ευρωπαϊκό χρήμα, αν ήμασταν δεκτικοί -με μέτρο, με σύνεση και με όρους- σε οικονομικά εργαλεία, χορηγίες, δωρεές, συμπράξεις με ιδιώτες και άλλες σύγχρονες μορφές συνεργασιών. Δεν θα έφτανε η κατάσταση στο μη παρέκει αν υπήρχε μηχανισμός εισπραξιμότητας, αν διεκδικούσαμε από τους έχοντες όσα οφείλουν, αν πρόσφερε ο Δήμος επιπλέον υπηρεσίες σε δημότες (και μη) που είναι διατεθειμένοι να τις πληρώσουν, αν δεν ήταν η πόλη μας -ελέω δημάρχου- τόσο φοβική απέναντι σε επενδύσεις, στον τουρισμό και σε σύγχρονες καλές πρακτικές».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News