Πάτρα: Ποιος θα γηροκομήσει το άλσος του Γηροκομείου; – Πολλά τα προβλήματα στον φυσικό πνεύμονα της πόλης ΦΩΤΟ

Κίνδυνο για τους περιπατητές, συνιστούν τα κεκλιμένα δένδρα, σε πολλά σημεία του άλσους Γηροκομείου. Αδήριτη πλέον η ανάγκη για μια μελετημένη αντιμετώπιση των προβλημάτων διαβρώσεων. Η ανάπλαση του Γηροκομειού, θα πρέπει να αποτελέσει ένα επίμονο στοίχημα της πόλης

άλσος

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το άλσος του Γηροκομείου, με τους κατοίκους να ζητούν μέσω της «ΠτΚ» την παρέμβαση των υπευθύνων για την αναγέννηση και την ασφάλειά του. Η «ΠτΚ» έκανε επιτόπιο ρεπορτάζ και οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές, της κατάστασης που επικρατεί.
Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο τους τελευταίους μήνες, η πτώση δένδρων, ενώ πολλά άλλα, έχουν ήδη διαγράψει επικίνδυνη κλίση, κάτι που καθιστά την στατικότητά τους προβληματική. Ιδιαίτερα μετά από περιόδους εκτεταμένης κακοκαιρίας, ο κίνδυνος αυξάνεται δραματικά.
Οι περίοικοι καταγγέλλουν ότι ασυνείδητοι μετατρέπουν συγκεκριμένα τμήματα του άλσους σε μικρές χωματερές, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η διάβρωση του εδάφους που ήδη παρατηρείται σε πολλά σημεία.

Οπως σημειώνει στην «ΠτΚ» ο γεωπόνος Χρύσανθος Καλογερίδης, «θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην πρόληψη σε όλα τα δάση και μέσα από το κατάλληλο αναδασωτικό υλικό, να προωθηθεί η φυσική αναγέννηση, όπως την επιβάλλει η επιστημονική γνώση. Πρέπει να συνδέεται το κάθε δάσος με την εξέλιξη των μεγεθών της βιοποικιλότητας και ιδιαίτερα της γενετικής ποικιλότητας και να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα τους να μπορέσουν να επανακάμψουν, μέσω προσαρμοστικής διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε και να δεχθούμε, ότι κάποια στιγμή τα φυσικά οικοσυστήματα είναι μοιραίο να υποστούν κάποια καταστροφή και να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους, έως ένα σημείο».

Οπως σημειώνει με αφορμή την κατάσταση του Γηροκομείου, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, «τα πολύτιμα αστικά και περιαστικά άλση της Πάτρας αντιμετωπίζουν προβλήματα και επιβάλλεται να γίνουν μελετημένες, αλλά ταχείες ενέργειες εκ μέρους του Δήμου για να μην επιδεινωθούν και να επανέλθουν σε καλή κατάσταση.

Τα προβλήματα του άλσους του Γηροκομειού, είναι ανάλογα με εκείνα του Δασυλλίου: Εκτεταμένη πτώση και εκρίζωση δέντρων, με συνέπεια να δημιουργείται κίνδυνος για τους περιπατητές στο σημαντικό αυτό πνεύμονα της πόλης μας, αλλά και γενικότερη υποβάθμισή του, λόγω και της συνεπακόλουθης διάβρωσης του επικλινούς εδάφους του.

Είχαμε ζητήσει και ζητούμε και πάλι, όχι μόνο για το Γηροκομειό, αλλά και για το Δασύλλιο, την απομάκρυνση όσων δέντρων έχουν πέσει και εμποδίζουν την κίνηση των πεζών, καθώς και το κόψιμο όσων παρουσιάζουν επικίνδυνη κλίση. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας και υπογραμμίζουμε ακόμη την ανάγκη για μελετημένη αντιμετώπιση προβλημάτων διαβρώσεων των επικλινών εδαφών των δύο αλσυλλίων, με μέτρα που θα κριθούν κατάλληλα, περιλαμβανομένων νέων φυτεύσεων δέντρων και θάμνων. Μέσω ενός προγράμματος ενίσχυσης της βλάστησης με τα κατάλληλα είδη, που θα προτείνουν οι ειδικοί επιστήμονες».

Σε κάθε περίπτωση, το άλσος Γηροκομείου, αποτελεί ένα δασικό οικοσύστημα, που παίζει σημαντικό ρόλο στη βιολογική ισορροπία της φύσης, ένα φυσικό αγαθό, με πολύπλευρη σημασία και ανυπολόγιστη αξία, όχι μόνο για τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά για ολόκληρη την Πάτρα. Πρόκειται για έναν ανανεώσιμο φυσικό πόρο με τεράστιες ανεξάντλητες δυνατότητες για την οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη, για τη δημιουργία καλυτέρων συνθηκών ζωής. Και η ανάπλαση του Γηροκομειού, θα πρέπει να αποτελέσει ένα επίμονο στοίχημα της πόλης, πριν να είναι αργά.

άλσος άλσος άλσος