Πάτρα: Συνεχίζεται από το Δήμο η αποξήλωση των κλειστών περιπτέρων

Από τους εργαζόμενους του Δήμου αποξηλώθηκαν τα περίπτερα, στην Πατρών – Κλάους, έξω από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, στην πλατεία Μαρούδα, από τις διασταυρώσεις Μαιζώνος και Κανάρη, Ευβοίας και Μιλήτου, Βορείου Ηπείρου και Βύρωνος, Κορίνθου και Λαχανά.

Δήμο

Συνεχίστηκε σήμερα (όπως και τις προηγούμενες ημέρες αμέσως μετά τις γιορτές), από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Πατρέων, η αποξήλωση κλειστών περιπτέρων, με αποτέλεσμα να μένουν κλειστά και εγκαταλειμμένα, αποτελώντας εστία μόλυνσης.

Συγκεκριμένα, από τους εργαζόμενους του Δήμου αποξηλώθηκαν τα περίπτερα, στην Πατρών – Κλάους, έξω από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, στην πλατεία Μαρούδα, από τις διασταυρώσεις Μαιζώνος και Κανάρη, Ευβοίας και Μιλήτου, Βορείου Ηπείρου και Βύρωνος, Κορίνθου και Λαχανά.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας, Διονύσης Πλέσσας, ανέφερε για το θέμα: «Δυστυχώς τα παραδοσιακά περίπτερα, που ήταν συνυφασμένα με την ζωή μας επί δεκαετίες, παύουν να υπάρχουν, αποτέλεσμα της γνωστής «εξέλιξης», που μας θυμίζει την συγκινητική ιστορία του έργου του Μίλερ, «Ο θάνατος του εμποράκου».

Δήμο

Τα λειτουργικά και εξυπηρετικά αυτά κτίσματα του δημόσιου χώρου, με τις περίτεχνες κατασκευές τους, αποτέλεσαν επί δεκαετίες μια Ελληνική, λαϊκή δραστηριότητα, που όμως συνεχώς και αδιαλείπτως συρρικνώνεται. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Το 2010 π.χ. στην Ελλάδα υπήρχαν πάνω από 10.000 περίπτερα και σήμερα, ζήτημα να έχουν μείνει 4.000. Το ίδιο συμβαίνει και στην πόλη μας. Έχουν απομείνει 114, από τα 250 που υπήρχαν.

Η αποξήλωσή τους είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αφού αναζητούνται από την υπηρεσία μας οι απόγονοι του περιπτερούχου στο όνομα του οποίου είχε εκδοθεί η άδεια, προκειμένου να αναφέρουν αν επιθυμούν την συνέχιση ή την μεταβίβασή της σύμφωνα με την νομοθεσία ή την προβλεπόμενη παύση της.

Με αποφάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, διευκολύνουμε και την μεταφορά τους σε άλλα σημεία της πόλης, στα οποία υπάρχει άδεια για περίπτερο και δεν λειτουργεί, έτσι ώστε να αποφευχθεί η εγκατάλειψή τους και η παύση λειτουργίας τους. Όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός, φτάνοντας στην σημερινή, αποκαρδιωτική εικόνα. Έτσι δεν απομένει κάτι άλλο, παρά μόνο η αποξήλωσή τους.

Ήδη έχουν αποξηλωθεί 95 μέχρι τώρα και συνεχίζουμε για όσα λίγα έχουν απομείνει, στα οποία όμως, όπως και στα προηγούμενα, πρέπει να προηγηθεί η ΔΕΗ και να αποξηλώσει τα ρολόγια παροχής ηλεκτρικού ρεύματος».