Πάτρα – Τα ευτράπελα του ΕΝΦΙΑ: Οι άτυχοι με αυξήσεις σε μέρη με αξία
Παράπονα από ιδιοκτήτες ακινήτων που είδαν αυξημένο ΕΝΦΙΑ παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης
Παράπονα από ιδιοκτήτες ακινήτων στην Πάτρα που είδαν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ «φουσκωμένο». Πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό ιδιοκτητών με πολλά ακίνητα, κυρίως σε περιοχές που εντάχθηκαν φέτος στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού και είδαν την αξία τους, να εκτινάσσεται ακόμα και κατά 50% προς τα πάνω.
Στην περιοχή της Αχαΐας, οι περιπτώσεις του Ρίου, Ακταίου και Αγίου Βασιλείου είναι χαρακτηριστικές (από 650 σε 1.250 ευρώ/τ.μ.) και σε πιο μικρό βαθμό η Παραλία και το Μιντιλόγλι (από 650 σε 850 ευρώ/τμ).
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσει φέτος ένα ποσοστό περίπου 6% του συνόλου και συγκεκριμένα 360.000 ιδιοκτήτες. Μια τέτοια περίπτωση είναι επιχειρηματίας από την Αχαΐα, που όπως είπε στην «Π» είδε την περιουσία του (κατοικίες, εμπορικά καταστήματα και οικόπεδα) να αυξάνεται ως προς την αντικειμενική της αξία κατά 50% και ταυτόχρονα, 30% στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η περιφέρεια πληρώνει τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ σε Φιλοθέη, Ψυχικό και Εκάλη».
Ο ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ
Να σημειωθεί ότι η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου δε σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εντάσσονταν σε αυτόν, θα λάβουν απαραίτητα μειωμένο εκκαθαριστικό σημείωμα. Οπως έγραψε χθες η «Π», για μεσαίες περιουσίες της τάξης των 400.000 ευρώ και εφόσον η τιμή ζώνης δεν αυξήθηκε σημαντικά, οι ιδιοκτήτες τους θα διαπιστώσουν μειώσεις.
Αντίθετα, για περιουσίες μεγαλύτερης αξίας, εφαρμόζεται ειδικός φόρος που προσαυξάνει τον κύριο φόρο, με στόχο να ενσωματωθεί τμήμα ή όλος ο συμπληρωματικός φόρος που καταργήθηκε.
Παράλληλα, για τις λίγες αλλά πολύ μεγάλες περιουσίες δεν υπάρχουν εκπτώσεις. Αντίθετα, δημιουργείται μια ακόμη κλίμακα που επαναφέρει τον φόρο στα περυσινά ή και υψηλότερα επίπεδα.
Πάντως, η γενική τάση στον φετινό ΕΝΦΙΑ όσον αφορά στα αστικά ακίνητα στην περιοχή της Αχαΐας είναι πτωτική, τόνισε στην «Π» ο γνωστός φοροτεχνικός Παναγιώτης Τζιβγινίδης. Μάλιστα, η μείωση σε κάποια μεγάλα ακίνητα είναι αισθητή, λόγω των αλλαγών στο καθεστώς του συμπληρωματικού φόρου.
ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΜΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Ειδική περίπτωση αποτελούν τα ιδρύματα με μεγάλη ακίνητη περιουσία από δωρεές. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι Κωνσταντοπούλειος Οίκος Ευγηρίας, που έχει στην κατοχή του 142 ακίνητα, εκ των οποίων το 50% είναι μη προσοδοφόρα και η αντικειμενική τους αξία υπερεκτιμημένη από το κράτος.
Ο δε καταλογισμός του ΕΝΦΙΑ αποτελεί κάθε χρόνο, έναν μεγάλο βραχνά, καθώς τα προηγούμενα χρόνια έφτανε ακόμα και τις 150.000 ευρώ.
Στο Ασυλο Ανιάτων ο φετινός ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερος από τον περυσινό, κι ας απαλείφθηκε ο συμπληρωματικός φόρος. Οπως είπε στην «Π» η πρόεδρος του ιδρύματος Γωγώ Καραλή, το Ασυλο καλείται να πληρώσει φέτος ποσό 41.800 ευρώ έναντι 41.188 του 2021 για 75 ακίνητα που διαθέτει από δωρεές.
Από τον ΕΝΦΙΑ εξαιρείται μόνο το αυτοτελές οίκημα που στεγάζει τους τρόφιμους, ενώ τα ακίνητα που ενοικιάζονται, φορολογούνται επιπλέον γι΄αυτό, με αποτέλεσμα το ίδρυμα να στερείται πολύτιμων εσόδων, τόνισε η κυρία Καραλή.
Επιπλέον, το ίδρυμα ως φιλανθρωπικός φορέας δεν εφαρμόζει εμπορικές πολιτικές στα ενοικιαζόμενα ακίνητα που διαθέτει, ενώ η χαλαρή στάση που τηρεί έναντι των μισθωτών, πολλές φορές το φέρνει σε μειονεκτική θέση.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News