Πάτρα – Θαλάσσιο μέτωπο: Υπογράφεται η σύμβαση για τη μελέτη του μεγάλου έργου ανάπλασης ΦΩΤΟ

Σε τροχιά υλοποίησης η αλλαγή εποχής για την παράκτια ζώνη. Νέοι χώροι, που θα αναδεικνύουν τη σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα. Τα τρία υποέργα, από Αγίου Νικολάου έως Ιχθυόσκαλα, από Φάρο έως Νέο Λιμάνι, από Μαρίνα έως Ελος Αγυιάς.

πάτρα Σε βάθος χρόνου θα γίνουν έργα από το Λιμάνι έως το Ελος Αγυιάς, με προτεραιότητα στο κεντρικό τμήμα

Η ώρα για να αλλάξει η παραλιακή ζώνη της Πάτρας πλησιάζει και τις επόμενες ημέρες (πιθανά μέχρι την προσεχή Παρασκευή) αναμένεται να μπει σε τροχιά υλοποίησης το μεγάλο έργο της Ανάπλασης του θαλάσσιου μετώπου, με την υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση της τελικής μελέτης.

Η Δημοτική Αρχή έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις ώστε οι νέοι χώροι να είναι προσβάσιμοι από όλους, να συνδυάζουν τη χαλάρωση, την ψυχαγωγία και την άθληση, αναδεικνύοντας τη σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα.

  • Η Μελέτη, ύψους σχεδόν 4 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να παραδοθεί εντός 540 ημερών.

 

  • Το Εργο θα «σπάσει» σε τρία υποέργα: από την Αγίου Νικολάου έως την Ιχθυόσκαλα, από τον Φάρο έως το νέο λιμάνι, και από τη μαρίνα έως το Ελος της Αγυιάς. Στο μεσαίο τμήμα εντάσσεται και η έκταση που διεκδικεί ο Δήμος από το ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο να ενταχθεί στον σχεδιασμό. Ωστόσο, το παλιό λιμάνι δεν θα συμπεριληφθεί στα σχέδια της ανάπλασης, μιας και για εκεί υπάρχουν διαφορετικά σχέδια που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη χώρων φιλοξενίας κρουαζιέρας και δημιουργίας μαρίνας μεγάλων σκαφών με τους διαγωνισμούς να προχωρούν.

Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία πάρκων, παιδικών χαρών, διαδρομών για ποδήλατο και περπάτημα, αθλητικών εγκαταστάσεων και ανοιχτών χώρων εκδηλώσεων. Το όραμα είναι σαφές: να μετατραπεί η παραλιακή ζώνη σε έναν σύγχρονο, ζωντανό και λειτουργικό δημόσιο χώρο.

  • Η δαπάνη εκτιμάται στα 70 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που θα αποτυπωθεί στις μελέτες που θα δημιουργήσουν τα τρία μελετητικά γραφεία που θα συνεργαστούν, με τα πρώτα 12 εκατ. να έχουν ήδη εξασφαλιστεί για το κόστος των μελετών και τα αρχικά έργα. Μάλιστα υπάρχει αισιοδοξία πως θα εξασφαλιστούν τμηματικά και τα υπόλοιπα χρήματα σε βάθος χρόνου. Υστερα από οκτώ χρόνια από την παραχώρηση της παραλιακής ζώνης στον Δήμο, φαίνεται πως ήρθε η στιγμή να γίνει πράξη ένα πολυσυζητημένο και αναγκαίο έργο για την πόλη.

Η Δημοτική Αρχή, μετά και την τελική σύσκεψη, που έγινε μεταξύ των στελεχών του Δήμου και Μελετητών, εκτιμά ότι στις αρχές του 2026 θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το πρώτο υποέργο για να αρχίσουν την ίδια χρονιά και τα πρώτα έργα, σηματοδοτώντας τη μετάβαση της Πάτρας σε μια νέα εποχή.

 

Ιχθυόσκαλα – Αγίου Νικολάου: Η αρχή με το κεντρικό τμήμα

Το πρώτο σκέλος του έργου που θα προχωρήσει με προτεραιότητα αφορά το τμήμα από την Ιχθυόσκαλα έως την οδό Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για μια περιοχή που σήμερα αξιοποιείται κυρίως ως χώρος στάθμευσης, ενώ αρκετοί πολίτες τη χρησιμοποιούν και για περιπάτους ή άθληση. Με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, ο χώρος θα μεταμορφωθεί πλήρως.

Παλαιό λιμάνι - πάρκινγκι

Το απέραντο πάρκινγκ θα γίνει χώρος πρασίνου

Προβλέπεται η κατεδάφιση υφιστάμενων κτιρίων όπως το κτίριο του πρώην Λιμεναρχείου, ώστε να απελευθερωθεί το πεδίο για τη δημιουργία ενός ανοιχτού και λειτουργικού δημόσιου χώρου. Η πρόσβαση των πολιτών θα γίνει ευκολότερη και πιο φιλική, ενώ δίνεται έμφαση στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, με στόχο την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου. Το έργο φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τον χαρακτήρα της ζώνης αυτής, ενισχύοντας την ποιότητα ζωής και την επισκεψιμότητα.

 

Νότιο Πάρκο: Εμφαση σε αθλητισμό και εκδηλώσεις

Νοτιο Πάρκο Πάτρας

Νέο σημείο αναφοράς, καθημερινά, για τους πολίτες

Στο δεύτερο σκέλος, σημαντικές παρεμβάσεις προβλέπονται και στο τμήμα που εκτείνεται προς το Νότιο Πάρκο, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου και πολυλειτουργικού χώρου αθλητισμού και ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με τις οδηγίες, πρόκειται να διαμορφωθούν εγκαταστάσεις όπως skate park, γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, καθώς και διαδρομές για τρέξιμο, περπάτημα και ποδήλατο. Η περιοχή σχεδιάζεται με τρόπο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των ηλικιών, προσφέροντας παράλληλα χώρους για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Προβλέπεται η δημιουργία υποδομών που θα φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις και προβολές θερινού κινηματογράφου, μετατρέποντας το Νότιο Πάρκο σε έναν ζωντανό πνεύμονα πολιτισμού και άθλησης. Το έργο φιλοδοξεί να ενισχύσει τον δημόσιο χαρακτήρα της περιοχής και να προσφέρει ένα νέο σημείο αναφοράς για την καθημερινότητα των πολιτών.

 

Ηρώων Πολυτεχνείου: Η δημιουργία οικοπάρκου βιώσιμης κινητικότητας

Βόρειο Πάρκο

Ανάμεσα σε Μαρίνα και Ελος Αγυιάς το Βόρειο Πάρκο

Το τρίτο σκέλος του έργου αφορά την περιοχή από μετά τη δημοτική μαρίνα έως το Ελος της Αγυιάς, με στόχο την ανάπλαση της βόρειας παραλιακής ζώνης. Σε αυτό το τμήμα προβλέπεται η δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου, που θα λειτουργεί ως χώρος πρασίνου, αναψυχής και υπαίθριων δραστηριοτήτων για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Παράλληλα, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί ήπια πεζοδρόμηση, ενισχύοντας τον φιλικό προς τον πεζό χαρακτήρα της περιοχής.

Στο πλαίσιο της κυκλοφοριακής οργάνωσης, προβλέπεται και η διάνοιξη της οδού Καραμανλή, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων αν και αυτό πιθανότατα θα αποτελεί αντικείμενο διαφορετικής εργολαβίας. Με τις παρεμβάσεις αυτές, η βόρεια πλευρά του παραλιακού μετώπου αποκτά νέο ρόλο στον αστικό ιστό και σε συνδυασμό με την ανάπλαση του Ελους της Αγυιάς και της δημιουργίας του οικοπάρκου που έχει γίνει, δίνεται έμφαση στη βιώσιμη κινητικότητα, την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την ποιότητα ζωής.