Πάτρα: Το Ακταίο «βλέπει» τον Βιολογικό – Ξεκινά η μελέτη για το δίκτυο αποχέτευσης

Μετά από πολλά χρόνια και δεκάδες αιτήματα της περιοχής, η ΔΕΥΑΠ ξεκινά τις διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης δημιουργίας αποχετευτικού δικτύου στο προάστιο της Πάτρας. Θα χρειαστεί συνεργασία και με άλλες εταιρείες που έχουν εκτελέσει έργα στην περιοχή.

Ακταίο Σημεία που προβληματίζουν είναι εκεί που το Ακταίο χωρίζεται στα δύο από τη διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής

Ενα αίτημα πολλών, τουλάχιστον μιας δεκαετίας, βαίνει προς ικανοποίηση στο Ακταίο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠτΔ» η ΔΕΥΑΠ αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία της μελέτης για τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου στην περιοχή.

Από την περασμένη δεκαετία, έχουν δημιουργηθεί τα δίκτυα στο Ρίο και τον Αγιο Βασίλειο, αλλά στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα δεν είχαν προχωρήσει οι εργασίες, ούτε καν οι μελέτες.

Για χρόνια αποτελούσε απορία των περίοικων γιατί δεν βρέθηκαν εντός του σχεδιασμού. Από τη μία, στην περιοχή εκτελούνταν έργα για το δρόμο αλλά και το τρένο, ενώ παράλληλα προ δεκαετίας ήταν μικρότερος ο πληθυσμός σε σχέση με σήμερα και είχε προτιμηθεί να δοθεί προτεραιότητα στον Αγιο Βασίλειο ως μεγαλύτερη κοινότητα.

Τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκιο της ΔΕΥΑΠ μετέβη στο Ακταίο για να ελέγξει σημεία που θεωρούνται δύσκολα, αλλά και να καταγράψει τα σημεία που εκτελούνται άλλα έργα μη δημοτικά.

Επιπλέον, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Ακταίο Δημήτρης Καραΐσκος έγινε μία συνάντηση με τον προϊστάμενο της ΕΡΓΟΣΕ κ. Τσαπικούνη, ο οποίος τόνισε πως έχει λάβει το μήνυμα από την κοινότητα εδώ και 3 χρόνια, έχει αφήσει κάποιες αναμονές για την αποχέτευση και συμφωνήθηκε να σταλούν στην ΔΕΥΑΠ όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα βοηθήσουν στην μελέτη.

Κατά την επίσκεψη στο Ακταίο, το κλιμάκιο της ΔΕΥΑΠ διαπίστωσε πως όπου έχουν εκτελεστεί έργα από ΔΕΔΔΗΕ, Ολυμπία Οδό και ΟΤΕ, θα υπάρξουν σημαντικές δυσκολίες, αλλά τεχνικά επιλύσιμες αν υπάρξει συνεννόηση και επικοινωνία με τους ανωτέρω οργανισμούς με τους οποίους θα προγραμματιστούν και συναντήσεις για την ανταλλαγή στοιχείων.

Από το Ακταίο ωστόσο, παρά την ικανοποίηση του χρόνιου αιτήματος, εκφράζεται και μια δικαιολογημένη δυσφορία για τη «μεγάλη αργοπορία», για την οποία εκτιμά ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Καραΐσκος πως ευθύνεται η ΔΕΥΑΠ και ο Δήμος Πατρέων, οι οποίοι «έδιναν ψεύτικες υποσχέσεις από το 2015 για έναρξη του έργου». Παρόλα αυτά, επικρότησε τη ΔΕΥΑΠ για την ενέργεια και δήλωσε διαθέσιμος να βοηθήσει όπου χρειαστεί για να επισπευστούν οι διαδικασίες.

Η ουσία είναι πως μετά από πολλά χρόνια το Ακταίο μπαίνει στο σχεδιασμό για να αποκτήσει δίκτυο αποχέτευσης και στη συνέχεια να συνδεθεί με το Βιολογικό Καθαρισμό. Μόλις συμβεί αυτό, οι κάτοικοι αλλά και οι επιχειρήσεις του Ακταίου θα λύσουν ένα σημαντικό πρόβλημα καθημερινότητας, αφού ανά τακτά διαστήματα χρειάζεται να προσφεύγουν σε ιδιωτικές εταιρείες για το άδειασμα των βόθρων τους, αφού οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν τουλάχιστον τρίμηνη αναμονή.

Επιπλέον, με τη σύνδεση στο δίκτυο αποχέτευσης αναμένεται να τελειώσει και μια πάγια τακτική ασυνείδητων πολιτών που διοχετεύουν νερά από αποχετεύσεις στο δίκτυο απορροής όμβριων υδάτων με αποτέλεσμα να καταλήγουν στη θάλασσα. Η «λύση» αυτή υπονόμευσε τουριστικά την περιοχή μας για χρόνια και δημιούργησε προκαταλήψεις και καχυποψία που δυσφήμισαν και απαξίωσαν τις ακτές των προαστείων της Πάτρας, πέρα από τους απτούς υγειονομικούς κινδύνους που προκάλεσαν.