Πάτρα: Το μέλλον του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη
Εκπροσωποι του ιατρικού χώρου μιλούν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και απαντούν σε καίρια ερωτήματα μεταξύ των οποίων «χρειαζόμαστε νέο νοσοκομείο Παίδων;»
Ο πρωθυπουργός ήρθε αλλά, η πολυαναμενόμενη εξαγγελία για τη δημιουργία ενός σύγχρονου παιδιατρικού νοσοκομείου που είχε μπει στην πρωθυπουργική ατζέντα από τον περασμένο Ιούλιο τελικά δεν έγινε.
Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι δεν έγινε η σχετική εξαγγελία επειδή δεν βρέθηκαν οι πόροι που θα στήριζαν μία τέτοια προοπτική.
Υπενθυμίζουμε, όπως είχε αναφέρει στο παρελθόν ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, έχει βρεθεί η απαιτούμενη οικοπεδική έκταση πλησίον του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.
Στη θέση της εξαγγελίας ανέγερσης παιδιατρικού νοσοκομείου, είχαμε την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα στο Καραμανδάνειο όπου ανακοίνωσε παρεμβάσεις για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένα ποιες και σε ποιο εύρος θα γίνουν οι παρεμβάσεις αυτές.
Είναι αυτό όμως αρκετό;
Εξασφαλίζει τις απαιτούμενες συνθήκες για την περίθαλψη των παιδιών της ευρύτερης περιφέρειάς μας;
Υπάρχει ανάγκη για την ανέγερση ενός σύγχρονου και άρτια στελεχωμένου και οργανωμένου παιδιατρικού νοσοκομείου στην περιοχή μας;
Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα μας τις δίνουν οι πλέον αρμόδιοι. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τα μέλη της παιδιατρικής και γενικότερα της ιατρικής κοινότητας της περιοχής μας.
Ο διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και εκτελών χρέη διοικητή του Καραµανδανείου, Γιώργος Τάγαρης, μας απάντησε σχετικά: «Προφανώς κι ένα νέο σύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο είναι αναγκαίο. Είναι ένα όνειρο η υλοποίηση του οποίου είναι θέμα πολιτικής βούλησης και απόφασης. Υπενθυμίζω ότι αυτό έχει ειπωθεί από πολλές κυβερνήσεις, οι οποίες μιλούσαν και για ένα κέντρο μητέρας- παιδιού. Η ανάγκη αυτή σαφώς και υπάρχει. Το να εξαγγείλεις όμως κάτι που γνωρίζεις ότι δεν μπορεί να γίνει, δεν έχει νόημα. Μέχρι όμως να αποφασιστεί αυτό και να δρομολογηθεί, το Καραμανδάνειο πρέπει να σταθεί όρθιο. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται σοβαρές παρεμβάσεις. Και η κ. Γκάγκα, βλέποντας το νοσοκομείο, μας είπε ότι πολλά πράγματα είναι πίσω και δεν θα μπορέσουν να διορθωθούν δεδομένης της κτιριακής κατάστασης που είναι διαθέσιμη.
Χρειάζεται σίγουρα αντικατάσταση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει ο μαγνητικός τομογράφος. Μείζον θέμα αποτελεί η μεταστέγαση των χειρουργείων. Είναι πολύ μεγάλο έργο, υπάρχουν τα σχέδια και ο προϋπολογισμός αλλά πρέπει να περάσει στη φάση της υλοποίησης. Επίσης να φτιαχτεί ένα ακουολογικό εργαστήριο. Ο εξοπλισμός είναι δρομολογημένος να τον προμηθευτούμε αλλά απαιτείται χώρος. Εξίσου σημαντικό είναι να καλυφτούν οι κενές θέσεις. Πέραν του γνωστού κενού στο Αναισθησιολογικό Τμήμα, υπάρχουν πολλές άλλες κενές θέσεις από συνταξιοδοτήσεις και άλλες που θα δημιουργηθούν άμεσα. Αυτό είναι πολύ βασικό. Κτίρια χωρίς κατάλληλο προσωπικό δεν έχουν καμία αξία».
Ο καθηγητής και διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Πατρών, Γαβριήλ Δηµητρίου, υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη ανάγκη είναι διαγνωσμένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. «Πραγματικά κάθε φορά που το ακούω θα μου επιτρέψετε να πω ότι γελάω. Το συζητήσαμε, το ξανασυζητήσαμε, υπήρχε και περίοδος πριν από 10 περίπου χρόνια που είχε βρεθεί και η χρηματοδότηση, αλλά δυστυχώς δεν έγινε. Μακάρι να φτάσει η στιγμή που θα γίνει και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που θα είναι κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου υπάρχει το Τμήμα Νεογνών και το Τμήμα Νεογνών δεν μπορεί να λειτουργήσει μακριά από Μαιευτική Κλινική. Αυτά όταν αποφασιστεί να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο. Μέχρι τότε πρέπει να στηριχτούν όλα αυτά που λειτουργούν σήμερα. Θέλουμε ειδικότητες παιδιατρικές. Δυστυχώς δεν επιλέγουν την επαρχία οι συνάδελφοι. Αλλά και όταν την επιλέγουν δεν στηρίζονται. Υπενθυμίζω ότι εμείς είχαμε παιδοχειρουργό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ο οποίος αναγκάστηκε να φύγει επειδή δεν του έδιναν αναισθησιολόγο και κρεβάτι. Επομένως το σύστημα θέλει οργάνωση και στοχευμένη στήριξη».
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστηµίου Πατρών και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδηµίας Παιδιατρικής, Αναστασία Βαρβαρήγου, παρατηρεί: «Ενα παιδιατρικό νοσοκομείο άρτια οργανωμένο και στελεχωμένο είναι απαραίτητο. Οπως απαραίτητο είναι να είναι διασυνδεμένο με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Και το λέω αυτό επειδή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργεί η ΜΕΘ Παίδων και η Εντατική Νεογνών. Εφόσον στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι αυτές οι δύο βασικές δομές, θα πρέπει και το νέο Καραμανδάνειο να είναι κοντά. Σε ένα κτίριο που να επικοινωνεί με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Εξετάζοντας όμως το σήμερα, μπορώ να πω ότι τα παιδιά καλύπτονται και θα καλύπτονται καλύτερα εάν υπάρξουν ορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις. Μας λείπουν βασικές ειδικότητες. Δυστυχώς, δεν έρχονται στην επαρχία οι συνάδελφοι. Επομένως, πρέπει να δοθούν κίνητρα. Να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν.Το μείζον δεν είναι να φτιάξουμε κτίρια. Το μείζον είναι να έχουμε προσωπικό και μάλιστα κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό».
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, που είναι και µέλος του ΔΣ Αννα Μαστοράκου του νοσοκομείου, σημειώνει: «Σαφέστατα και υπάρχει ανάγκη. Οι ιατρικές ανάγκες των παιδιών σε όλη τη Νοτιοδυτική Ελλάδα καλύπτονται από το Καραμανδάνειο δεδομένου ότι είναι το μοναδικό εκτός Αττικής αμιγώς παιδιατρικό νοσοκομείο. Για να καλυφθεί όμως αυτή η ανάγκη, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να αποτελέσει κυβερνητικό στόχο. Μέχρι τότε, οφείλει η πολιτεία να στηρίξει το υπάρχον. Η παιδοχειρουργική κλινική είναι η μοναδική εκτός Αττικής και είναι επείγουσα η αναβάθμιση των υποδομών της. Αυτό είναι κάτι που δεν χωράει συζήτηση διότι είναι το νευραλγικό κομμάτι του Καραμανδανείου. Από κει και πέρα, πρέπει να στελεχωθεί με τις απαιτούμενες χειρουργικές υποειδικότητες. Αναμένουμε λοιπόν την κτιριακή και ξενοδοχειακή αναβάθμιση, την εγκατάσταση του μαγνητικού τομογράφου και το κυρίαρχο τη στελέχωσή του. Κι αυτό δεν αφορά μόνο το Αναισθησιολογικό Τμήμα καθώς πολύ σύντομα θα προκύψουν προβλήματα και στο χειρουργικό με συνταξιοδοτήσεις καθώς και αλλού. Ενα παιδιατρικό νοσοκομείο πρέπει να είναι πλήρως στελεχωμένο από έμπειρους και άρτια ειδικευμένους γιατρούς».
Η παιδίατρος διευθύντρια ΕΣΥ του Σταθµού Μάνας και Παιδιού του Κέντρου Υγείας Βορείου Τοµέα (Αγίου Αλεξίου), Νανά Πατρώνη, αναφέρει: «Χρειάζεται οπωσδήποτε η ευρύτερη περιφέρεια ένα σύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο. Η παιδιατρική παγκοσμίως είναι απομονωμένη ειδικότητα. Πρέπει να έχει όλες τις ειδικότητες χειρουργικές και παθολογικές συγκεντρωμένες σε ένα χώρο. Η αναγκαιότητα επομένως υπάρχει αλλά το ζητούμενο είναι αν υπάρχει η δυνατότητα. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κατά τη γνώμη μου δεν προσφέρεται, θα πρέπει να αναγερθεί ένα άλλο κτίριο. Επίσης οφείλουμε να σημειώσουμε ότι αμιγώς Παιδιατρικό Νοσοκομείο είναι το Καραμανδάνειο. Αν μπορούσαν να το αναβαθμίσουν, θα μπορούσε να λειτουργήσει άριστα. Απαιτούνται χρήματα για βελτιώσεις και φυσικά για τη στελέχωσή του. Θέλει πολλή οργάνωση και χρήματα. Η ιατρική στην Ελλάδα είναι άριστη στην υλικοτεχνική υποστήριξη είμαστε αρκετά πίσω. Η εκπαίδευση των γιατρών μας γίνεται υπό δύσκολες συνθήκες αλλά αυτό είναι καλό διότι σου ξυπνάει πράγματα που δεν ήξερες ότι γνώριζες και σε κάνει ευέλικτο. Κάτι που δεν ισχύει για τους συναδέλφους του εξωτερικού, οι οποίοι εκπαιδεύονται πάνω σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα και τίποτε άλλο πέραν αυτού. Επομένως απαιτείται γενναία χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των υποδομών και την πρόσληψη προσωπικού και οργάνωση».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News